G4Media.ro

Franța: Dacă nu este carne, nu-i mai spuneți friptură/ Guvernul francez a…

Sursa foto: pixabay.com

Franța: Dacă nu este carne, nu-i mai spuneți friptură/ Guvernul francez a interzis denumiri precum ”steak”, ”jambon”, „biftec”, „friptură” și „costiță” pentru produsele vegetale

Cumpărătorii francezi vor vedea în curând mult mai puține „fripturi vegetariene” pe rafturile supermarketurilor, scrie Bloomberg. Guvernul de la Paris a emis marți un decret care interzice utilizarea unor termeni precum „steak”, „escalop”, „jambon”, „file”, „antricot”, „biftec”, „friptură” și „costiță” pentru produsele alimentare care sunt pe bază de plante. În total, 21 de termeni sunt incluși în listă, deși „burger” nu este unul dintre ele.

Măsura urmărește să îmbunătățească transparența și să elimine confuzia pentru consumatori. O primă tentativă în 2022 a fost suspendată rapid de cea mai înaltă instanță administrativă a țării, care a considerat că textul era prea vag și nu acorda suficient timp companiilor pentru a schimba etichetele produselor alimentare.

Noile reguli vor intra în vigoare peste trei luni. Textul de lege reprezintă una dintre mai vechile revendicări ale firmelor din sectorul creşterii animalelor, care consideră că termeni precum „jambon vegetal”, „cârnaţi vegani” şi „bacon vegetarian” pot crea confuzie în rândul consumatorilor, notează AFP, transmite Agerpres.

Sunt interzise, de asemenea, pentru comercializarea sau promovarea unui produs ce conţine proteine vegetale termenii „care fac trimitere la nume de specii şi grupuri de specii animale, la morfologia sau la anatomia animală”.

Unii termeni vor putea fi utilizaţi pentru produse alimentare „de origine animală care pot conţine proteine vegetale” în mici cantităţi, cu condiţia să nu depăşească un anumit procent maximal de conţinut vegetal.

Este vorba despre produse în care ingredientele vegetale „nu se substituie produselor de origine animală, ci sunt adăugate ca un supliment”.

Printre acestea se află denumiri precum „cârnaţi”, „bacon”, „chorizo”, „cordon bleu”, „jambonneau”, „slănină”, „pastramă”, „pateu”, „terrine”, „rosette” şi „cârnaţi” (fierţi, prăjiţi, la grătar, de Lorena, de Toulouse, de Alsacia, de Lyon, etc.).

Conţinutul maximal de proteine vegetale variază pentru acestea din urmă de la 0,1% pentru oul întreg lichid la 6% pentru o ruladă de carne şi 5% pentru un cârnăcior. Un cârnat „merguez” va putea să conţină până la 2% de proteine vegetale.

Rămâne totodată autorizată folosirea termenilor din regnul animal pentru arome.

„Produsele legal fabricate sau comercializate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă” vor rămâne autorizate, a precizat Guvernul francez în acelaşi text.

Decretul prevede amenzi maximale de 1.500 de euro pentru persoanele fizice şi de 7.500 de euro pentru companiile care nu respectă noile dispoziţii, precum şi o perioadă de tranziţie de un an pentru lichidarea stocurilor existente.

În cadrul Uniunii Europene, denumirea unor produse vegetale cu termeni rezervaţi în mod tradiţional cărnii de animale este autorizată, cu excepţia produselor pe bază de lapte animal. De exemplu, nu poate fi folosit cuvântul „iaurt” sau „brânză” pentru înlocuitori vegetali.

Reducerea cu 50% a consumului actual de carne în Franţa, pentru a scădea până la cel mult 450 de grame pe săptămână, ar contribui la atingerea obiectivelor climatice fixate de către această ţară, a precizat în luna februarie un studiu realizat de Societatea franceză de nutriţie şi reţeaua Action Climat.

Creşterea animalelor generează 12% din emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activităţile oamenilor, potrivit celor mai recente estimări publicate la sfârşitul anului 2023 de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...