G4Media.ro

Franța, amendă record de 20 de milioane de euro pentru că nu…

Sursa foto: Pexels/ Chris Molloy

Franța, amendă record de 20 de milioane de euro pentru că nu a acţionat suficient de rapid împotriva poluării aerului

Statul francez a fost condamnat luni de cea mai înaltă instanţă administrativă din ţară la plata unei amenzi record de 20 de milioane de euro pentru că nu a acţionat suficient de rapid împotriva poluării aerului, care provoacă zeci de mii de morţi în fiecare an, relatează Agerpres, conform AFP.

Statul francez fusese deja condamnat în august 2021 de Consiliul de Stat la plata a 10 milioane de euro pentru că nu şi-a întărit suficient sistemul împotriva poluării, o decizie care se referea atunci la prima jumătate a anului 2021.

Noua amendă acoperă următoarele două semestre, respectiv 10 milioane de euro pe semestru.

„Cu toate că în timp au fost observate îmbunătăţiri, pragurile limită de poluare cu dioxid de azot – care trebuiau respectate din 2010 – continuă să fie depăşite în mai multe zone din Franţa, cu precădere în zonele urbane din Paris, Lyon şi Marsilia. Până în prezent, măsurile luate de stat nu garantează că o ameliorare a calităţii aerului astfel încât aceste praguri limită de poluare să fie respectate în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat Consiliul de Stat.

Poluarea, asociată în special cu traficul auto, reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. „Mortalitatea asociată poluării aerului din mediul înconjurător rămâne un risc semnificativ în Franţa, cu 40.000 de decese atribuite în fiecare an particulelor fine”, a notat anul trecut Santé Publique France.

Sumele vor fi direcţionate în principal către organismele publice care luptă împotriva poluării atmosferice, iar 50.000 de euro vor fi donaţi asociaţiei Amis de la Terre, care a sesizat iniţial Consiliul de Stat, în 2017.

„Este o decizie care ni se pare rezonabilă”, a declarat Louis Cofflard, avocatul Amis de la Terre.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Statul francez a fost amendat de catre statul francez… ingrozitor. Deci statul francez baga
    mana in buzunarul stang, scoate banii si ii pune in buzunarul drept…da, cred ca s-au lecuit si nu mai produc poluare de maine.