G4Media.ro

Franța, alegeri parlamentare: Uciderea unei persoane într-o mașină care nu a oprit…

foto: Facebook

Franța, alegeri parlamentare: Uciderea unei persoane într-o mașină care nu a oprit la somația poliției devine subiect de controversă într-o campanie electorală altfel anostă

„Mi se pare foarte șocant modul în care Jean-Luc Mélenchon atacă sistematic poliția cu remarci total scandaloase”, a comentat premierul Elisabeth Borne la postul de radio public France Bleu, în timp ce liderul La France Insoumise (LFI, stânga populistă) a declarat pe Twitter că „poliția ucide”. El a spus că și-a asumat cuvintele la microfonul lui France Inter.

„Ceea ce s-a întâmplat în acest weekend cu un deces, este evident tragic, o anchetă judiciară este în curs, există de asemenea o anchetă a Inspectoratului General al Poliției Naționale (IGPN), dar nu putem avea, ca domnul Mélenchon o prezumție de vinovăție față de poliție”, a adăugat șefa guvernului.

„Poliția, dacă se află în legitimă apărare, poate deschide focul”, a spus ea. „Cred că sunt din ce în ce mai multe refuzuri de a se supune cu vehicule care pot intra în poliție, ceea ce îi poate pune în pericol”, a continuat ea. Pentru Elisabeth Borne, „fiecare caz trebuie analizat cu atenție și să vedem care sunt circumstanțele, nu este rolul meu, ci al sistemului judiciar și acesta va spune ce s-a întâmplat”.

Un mort și un rănit grav a fost bilanțul victimelor de la un control al poliției care a avut loc sâmbătă la Paris. Polițiștii au deschis focul asupra unui vehicul care a refuzat să se conformeze în arondismentul 18 al Capitalei, potrivit poliției. Șoferul a fost grav rănit în torace, iar pasagerul de pe scaunul din față a murit duminică din cauza rănilor la cap. Marți, polițiștii au fost eliberați din arestul poliției. Au fost deschise două anchete.

Melenchon, care s-a auto-declarat candidat la funcția de prim-ministru în fruntea alianței stângii, Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (NUPES), a acuzat în mai multe rânduri poliția de omor, ceea ce a provocat reacția critică a sindicatului polițiștilor și a ministrului de interne, Gerald Darmanin.

„Poliția și jandarmii merită respect. Aceștia fac o muncă curajoasă și dificilă și își riscă viața în fiecare moment. Insultarea lor îi dezonorează pe cei care vor să guverneze. Să lăsăm anchetele să aibă loc fără a-i folosi ca ostatici într-o campanie electorală”, a răspuns ministrul Darmanin, unul dintre reprezentanții aripii de dreapta în guvernul centrist condus de Borne.

Sondajele de opinie pentru alegerile parlamentare din 12 și 19 iunie arată un interes redus al electoratului și este posibil ca prezența la urne să ajungă la 47%, cel mai redus nivel din istorie pentru un scrutin legislativ.

Alianța Ensemble – Împreună, care îl susține pe președintele Emmanuel Macron este dat cu intenții de vot de 24 – 27% la primul tur de scrutin, față de 24 – 31% pentru NUPES, dar din cauza modului de scrutin majoritar uninominal cu două tururi, alianța pro-prezidențială este dată câștigătoare cu între 250 și 335 de mandate (din totalul de 577 ale Adunării Naționale, majoritate absolută 289), în timp ce pentru NUPES ar reveni între 155 și 230 de mandate.

Sondajele mai indică intenții de vot de 19 – 22% pentru Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) și 13 – 65 mandate și de 10 – 12% pentru Republicanii (LR, centru dreapta) și 35 – 70 de mandate.

Votarea a început deja în cele 11 circumscripții rezervate francezilor din străinătate unde reprezentanții Ensemble s-au clasat pe primul loc în șapte circumscripții în primul tur de scrutin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si la noi e aceeasi practica: daca fuge, tragi in el. Indiferent de ce fuge si daca a comis vreo infractiune sau nu. Legea e prea permisiva cu tablagiii. Trebuie bagati in puscarie pentru omor calificat in cazurile astea.