G4Media.ro

Francezii vor organiza în 28 iunie al doilea tur al alegerilor locale…

Francezii vor organiza în 28 iunie al doilea tur al alegerilor locale / Primul tur a avut loc în plină pandemie de coronavirus, când s-a înregistrat un absenteism record

Francezii vor organiza în 28 iunie al doilea tur al alegerilor locale, după mai multe dezbateri între guvern și liderii politici, care nu au ajuns la niciun acord. Primul tur a avut loc în 15 martie, în plină pandemie de coronavirus, când s-a înregistrat un absenteism record din cauza temerii alegătorilor de a se prezenta la urne.

După primul tur organizat în condițiile în care Franța înregistra deja 5400 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 120 de decese, președintele Emmanuel Macron a decis anularea celui de-al doilea tur.

Potrivit presei franceze, liderii guvernamentali au luat în calcul amânarea până în toamnă sau chiar pentru ianuarie 2021 a alegerilor, iar premierul Édouard Philippe a avut întâlniri cu liderii partidelor politice, pentru a ajunge la un acord pe acest subiect.

Vineri, premierul Édouard Philippe și ministrul de Interne, Christophe Castaner, au anunțat, într-o declarație de presă comună, că turul al doilea al alegerilor locale va fi organizat în 28 iunie, relatează Le Figaro.

Primul ministru, care s-a consultat cu toți liderii opoziției în această săptămână, a spus că nu s-a ajuns la consens. „Prin urmare, acum este de competența guvernului să ia decizia și să și-o asume. (…) După ce am cântărit pro și contra, credem că și viața democratică trebuie să-și recapete toate drepturile”, a spus Édouard Philippe. El a insistat asupra „dublei sale responsabilități: asigurarea atât a securității celor care participă la procesul electoral, cât și a corectitudinii votului”.

Totuși, șeful guvernului și ministrul de Interne au condiționat acest anunț de situația sanitară din țară până atunci: un raport al Consiliului Științific va trebui să facă o evaluare epidemiologociă, cu două săptămâni înainte de data scrutinului.

„Această decizie este reversibilă. Prin urmare, vom avea o clauză de reviziune, care va interveni fără îndoială în două săptămâni”, a avertizat Édouard Philippe.

Alegând să convoace alegerile înainte de vacanța de vară, executivul respectă termenul stabilit în legea privind starea de urgență sanitară. Dacă alegerile ar fi fost amânate până în toamnă sau în ianuarie 2021, atunci ar fi trebuit să fie reluat și primul tur.

La primul tur, organizat în 15 martie, rata absenteismului a fost de peste 50%.

În acest moment, potrivit worlmeters.info, Franța se află pe locul 7 în lume la numărul de cazuri de coronavirus, cu un total de 181.826 de îmbolnăviri și 28.215 de decese.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. 2 10! 2 10! Proba! Hai ca merge… eu nu vreau sa zic nimic de alegerile de Franța ca n-am fost. Da’ vreau sa zic așa: ruși, orange man bad, bozo, Dragnea, luluta, aaa… a da, drac, smoala, Glume răsuflate in general… un fel de urzica de prin 53. Va mulțumesc!

  2. Absenteismul record din Franta este mai mic decat absenteismul minim record din Romania… sau pe-aproape
    Vazand partea plina a paharului: in conditii de risc ridicat de contaminare (explicabil absenteism record) s-au prezentat la vot mai multi francezi decat romanii, in conditii de maxima mobilizare.
    Pretul democratiei trebuie asumat de fiecare Cetatean.
    Sau, trebuia sa scriu CETATEAN

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.