G4Media.ro

Frână pentru propaganda rusă de la Chișinău. Măsuri dure pentru stoparea propagandei…

Frână pentru propaganda rusă de la Chișinău. Măsuri dure pentru stoparea propagandei Kremlinului în Republica Moldova

Propaganda rusă a primit o lovitură grea din Republica Moldova, joi seara, după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege ce prevedere ca media care difuzează conținuturi calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi de până la 100.000 de lei moldovenești, circa 5.000 de euro. În cazul în care această încălcare a legii va fi repetată, mediei în cauză îi va fi suspendată licența de emisie pentru o anumită perioadă de tiimp.

Astăzi trebuie să fim foarte conștienți de responsabilitatea pe care o avem, pentru a reuși să ajungem într-o situație când dezinformarea este contracarată și prin lege dar și de către noi, când dezinformarea nu mai este tolerată”, a declarat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, unul dintre autorii proiectului.

Legea a fost votată în primă lectură, dar cu siguranță va fi adoptată și în a două, în condițiile în care formațiunea pro-europeană, Partidul Acțiune și Solidaritate, deține 63 din cele 101 mandate în Legislativul de la Chișinău.

Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Rusia nu a semnat această convenție, astfel nu vor mai putea fi retranmise programe din Rusia.

Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile de divertisment, care nu au un conținut militar, precum și programele audiovizuale produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră”, se arată în proiectul de lege.

Noi reglementări și pe online

Legea adoptată joi nu face referire numai la media clasice – TV și radio – dar reglementează în premieră și spațiul online. Astfel, furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligați, la indicația executorie a SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare sau informații false.

Cu alte cuvinte, dezinformările media de propagandă a Kremlinului nu-și vor mai putea colporta conținutul toxic și pe rețelele de socializare.

Persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze informații de contact la loc vizibil. În lipsa lor, paginile vor putea fi blocate.

O nouă reglementare vizează responsabilitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, privind controlul executării, de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, a obligației de blocare imediată a accesului utilizatorilor din țara noastră la sursele cu conținut online calificate drept informații ce afectează securitatea spațiului informațional public.

Dodon cheamă la nesupunere civică și vrea scandal de Ziua Victoriei sovietice

Așa cum era de așteptat, opoziția pro-rusă și care deține media afiliată de partid nu au fost de acord cu noile măsuri.

Fostul președinte prorus, Igor Dodon, a declarat vineri că „există lucruri, valori și simboluri care nu pot fi interzise, oricât s-ar strădui actuala Guvernare-marionetă de la Chișinău”.

„De 9 Mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a dat dovadă de nesupunere și dorință de a nu respecta legea și a spus că pe 9 mai el va ieși în stradă și va purta panglica Sfântului Gheorghe așa ca și va marșălui tradițional spre Memorialul „Eternitate” din Chișinău „alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului”.

„Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav. Oare guvernarea asta are simțul măsurii, are simțul riscului? Oare înțelege că poporul are o limită a răbdării?”, amenință Dodon.

Foto simbol: propaganda rusă. Sursa foto/ Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. La noi pe cand? Penalizarea sosocilor? Ceva investigatii si cercetari la sediul hAurarilor sa vada si oamenii de unde vine finantarea huliganului? Inchis sau amendat aspru RTV? Inchis ziarele care manca numai dulciuri si pupa talpa rusnacului? La noi serviciul ochiului albastru are treaba sa-l puna pe gus.atu pla.gia.tor an.alf.abet presedinte si pe palton sef la Nato.

  2. haznaua 3 si RTV sunt oficinele principale ale rusnacilor la noi. CNA doarme in papuci si se face ca nu vede propaganda rusofila pe fatza care se face acolo.