G4Media.ro

FOTOGALERIE Stațiunea Costinești, sufocată de gunoaie la final de sezon estival

FOTOGALERIE Stațiunea Costinești, sufocată de gunoaie la final de sezon estival

Costineștiul este sufocat de gunoaie și în 2019. Deși an de an presa locală și centrală a scris în mod repetat despre dezastrul din fosta stațiune a tineretului, nicio măsură nu a fost luată până în prezent. Turiștii, care sunt din ce în ce mai mulți de la an la an, sunt nevoiți să își întindă prosoapele printre plastice, chiștoace de țigară, știuleți de porumb sau cartoane. Însă, cu cât crește numărul vizitatorilor, cu atât crește și cantitatea de gunoi care împânzește stațiunea.

Mulți turiști nostalgici după stațiunea tineretului, faimoasă în anii 90`, au ajuns la capătul răbdării și au început să reclame mizeria care sufocă plaja. Fotografiile trimise de un cititor G4Media arată exact situația din stațiunea tineretului:

“Peste tot gunoaie, în special pe plajă. Cei care au în grijă plaja se plimbă cu tractorul noaptea, curăță ceva apoi consideră că și-au terminat treaba. Pe plajă rămân în timpul zilei drept coșuri de gunoi trei pubele care se umplu cât ai clipi cu gunoaiele turiștilor. Pungile negre, umplute, sunt depozitate la buza falezei, iar operațiunea se repetă. Pe la prânz, în ciuda pubelelor care își fac treaba și care sunt periodic golite, la 10-20 de metri se ridică munți de pungi negre pline cu deșeuri. Este soare și curând încep să pută. Rău. Propriu-zis gunoaiele sunt depozitate pe plajă sub nasul turiștilor. Plaja îngustă îi obligă pe aceștia să își așeze cearșafurile până lângă ele. Nasol și pentru cei de pe plajă și pentru turiști, și pentru particularii care își desfășoară activități în zonă – restaurante, tarabe etc. Vine seara, bate briza și pute peste tot, este comentariul care însoțește pozele trimise de cititorul G4Media.

În imagini se observă munți de gunoaie îngrămădiți pe plajă, saci menajeri burdușiți pe marginea promenadei dar și resturi aruncate alandala. La această situație contribuie în egală măsură turiștii, care aruncă gunoaiele, cât și administrația locală care nu are capacitatea de a strânge sacii menajeri la timp. Acest tandem toxic aruncă Costineștiul de ani de zile în mizerie. Deși situația persistă, nimeni nu ia nicio măsură. Iar proasta administrare și lipsa de civilizație crează o imagine sinistră unei stațiuni recunoscute în trecut pentru spiritul și frumusețea ei.

Cu toate acestea însă, ca un paradox, Costinești rămâne una dintre cele mai iubite și vizitate stațiuni de pe litoralul românesc, fiind aleasă ca destinație de vacanță de un număr tot mai mare de turiști, din categorii tot mai diverse. Plaja devine neîncăpătoare în plin sezon estival și, odată cu asta, e înghițită de mizerie.

Satul, înființat de germani la sfârșitul secolului al XIX-lea, a aparținut de Tuzla până în anul 1999, atunci când Costinești a primit statutul de comună și a început să funcționeze ca unitate administrativ teritorială autonomă. Încă din 1999, Costineștiul este condus de același primar, iar stațiunea tineretului a rămas încremenită în timp.

De asemenea, Costinești este stațiunea care a atras cele mai puține fonduri europene de pe tot litoralul românesc.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. De vina sunt si animalele bipede care arunca gunoiul pe unde apuca. Prin munți ai coșuri de gunoi?! Nu! Iti iei gunoiul in traista pana la cea mai apropiată pubela.
  La fel si pe litoral: daca autoritățile nu-și fac treaba, macar fiecare individ sa-si duca gunoiul la o pubela.

 2. Si ce bah pesedistilor, noi tinerii useristi, nu mai avem voie sa ne simtem bine pe litoral, ca asa va convine voua? Carati-va voi la mamaia, ca noi stam in Costinesti si Vama, la manele! Aruncam unde vrem si o sa va aratam noi la alegeri, cand trecem la butoane!

 3. Povesti de popă bat, este stire falsă, sunt de o saptamana aici si sigurele gunoaie sunt cele din pubele, statiunea e curata

 4. Ma aflu in prezent in Costinești, dar cred ca a fost ultimul an in care m calc prin ac stațiune, nu am văzut in viata mea asemenea jeg pe litoral , căini maidanezi si un haos total !!!Păcat, totul se distruge!!!Azi am fost la Mamaia si se vede diferența.

 5. Tigania asta este in Romania?!

 6. Dacă oamenii desemnați să administreze sunt puși politic asta se intàmplă. Cele mai mari gunoaie sunt lipitorii de afișe care sunt ” infiltrați ” pe cumetrii, amanterii, ș.a.m.d.

 7. Minti de ingheata apele.Asa este,nesimtitii fac o mizerie de nedescris.

 8. Turiștii n-ar trebui să se plângă căci tot ei aruncă gunoaiele, iar oamenii locului au dreptul să tacă și să strângă mizeria căci au beneficiat de foarte mulți bani aduși de turiști.

 9. După cum se vede din poze, nu ințeleg cum poți sta ca om intre atâtea gunoaie, jeg și nesimțire. Chiar că nu le pasă. Dar cam peste tot pe plajă, nu numai la Costinesti, lumea lasă gunoaie. Este incalificabil.

 10. PeSeDe-ul e de vina, ei au aruncat gunoaiele acolo, tot ei parcheaza pe trecerile de pietoni, pe locurile de handicapati, ei trec pe culoarea rosie a semaforului, samd…

 11. Primarul acela nu stie ca exista modalitati de sortare plastic, aluminiu, biodegradabile, hartie/cartoane? Mari containere vizibile si frecvente? Radioul nu are alte clipuri publicitare decat pentru Voltaren? Se pierd ocazii de a mai face educatie indiferent de varsta, ca cine i-a educat pe acesti tineri bine “educati fizic” si atat, sau mai putin tineri, face parte din aceiasi categorie de lasa-ma sa te las. Incompetenta si furtul autoritatilor se vad si in acele balustrade ruginite, trepte erodate de timp, toate ramase de pe timpuri, nimic intretinut, inlocuit, infrumusetat. Dar periculoase.

 12. Ma intreb cine ar vrea sa-si petreaca concediul in mijlocul acestor gunoaie?? Nu cumva tot niste gunoaie?

 13. Graitor e ca, se vede foarte bine, romanului ii place sa traiasca intre gunoaie si beton oribil care nu sunt deloc stilizate sa aiba vreo legatura cu notiunea de statiune – si asta nu ca e obligat sau ceva, o face din agrement! Lucrulnprost facut si merge si asa e definitia romanismului! Te duci in tari mai subdezolvtate si nu vezi mizeria asta la plaja!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.