G4Media.ro

FOTO Olaf Scholz a preluat ștafeta de la Angela Merkel și promite…

FOTO Olaf Scholz a preluat ștafeta de la Angela Merkel și promite germanilor „un nou start”

Olaf Scholz a promis miercuri Germaniei „un nou start” cu prilejul foarte aşteptatei preluări a funcţiei de la Angela Merkel, care a părăsit cancelaria după 16 ani la frâiele ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Lidera conservatoare, care aproape a egalat, lipsindu-i doar nouă zile, recordul de longevitate al mentorului său, Helmut Kohl, l-a primit la ora 14:00 GMT la cancelarie pe succesorul său, care i-a oferit un impozant buchet de flori.

Angela Merkel i-a cerut celui care cu puţin timp în urmă îi era vicecancelar „să lucreze pentru binele” Germaniei. La rândul său, Scholz i-a adus un omagiu pentru „tot ce a făcut pentru ţara noastră” şi a promis „un nou start”.

Cea supranumită „eterna cancelară” a părăsit apoi definitiv sediul guvernului federal şi va aborda, după 31 de ani de carieră politică, o nouă etapă a vieţii sale, înconjurată încă de mister, potrivit France Presse.

Sursa foto: Twitter / Steffen Hebestreit (Bundesregierung)

Prezentă în Bundestag în cursul dimineţii pentru a asista la alegerea succesorului său, Angela Merkel, care rămâne una din personalităţile preferate ale germanilor, a fost îndelung aplaudată de deputaţi, majoritatea în picioare, înainte de deschiderea şedinţei plenare.

Olaf Scholz, ales cu o majoritate confortabilă de deputaţii din Bundestag, şi-a preluat noul birou şi se va confrunta cu primele dificultăţi ale mandatului său de patru ani.

În cursul dimineţii, Scholz a depus jurământul în Bundestag dând citire articolului 56 din legea fundamentală, prin care a promis în special să-şi consacre „forţele binelui poporului german”.

Reputat pentru sobrietatea sa, noul şef al guvernului, surâzător, a fost felicitat de numeroşi aleşi, a primit buchete de flori şi a pozat pentru numeroase selfie-uri. Părinţii şi soţia sa, Britta Ernst, ministru regional social-democrat, au asistat la eveniment.

Tatăl său, în vârstă de 86 de ani, a mărturisit că fiul său, un fel de „domnul ştie-tot” când era copil, i-a spus de la vârsta de 12 ani că va deveni cancelar.

Marginalizat în propriul său partid (SPD) în urmă cu doi ani, Olaf Scholz se află acum în fruntea primei economii europene, într-o echipă inedită formată împreună cu Verzii şi Liberalii din FDP.

Feminist convins, Olaf Scholz a preluat frâiele unui guvern format pentru prima dată din la fel de mulţi bărbaţi şi femei, acestea urmând să ocupe posturi cheie precum cel de Afaceri Externe sau Interne.

Sursa foto: Twitter / Steffen Hebestreit (Bundesregierung)

De mai multe ori ministru şi fost primar al oraşului Hamburg, Scholz a primit numeroase felicitări de la lideri din toată lumea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a promis lui Olaf Scholz să scrie „continuarea împreună”, iar preşedinta Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, a precizat că intenţionează să colaboreze cu el „pentru o Europă puternică”.

Olaf Scholz se va întâlni cu amândoi vineri, în prima sa deplasare externă în noua calitate.

Kremlinul şi-a exprimat speranţa privind „o relaţie constructivă” cu noul cancelar, după ani de tensiuni între Moscova şi Berlin, alimentate de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi şi de afacerile de spionaj imputate Rusiei.

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat că China este gata să ridice „la un nou nivel” relaţiile cu Germania.

Rapiditatea lui Xi Jinping în a-l felicita pe noul cancelar german contrastează cu tratamentul aplicat preşedintelui american Joe Biden. Verzii, care o dau pe noua şefă a diplomaţiei, Annalena Baerbock, promit totuşi să înăsprească tonul faţă de Beijing.

Sursa foto: Twitter / Steffen Hebestreit (Bundesregierung)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. O dată cu anul 2022 incepe cu adevarat secolul al XXI-lea in EUROPA și în lume . Nu va mai arata nici pe departe cu fostul secol al XX-lea ! Cît despre ROMANIA , las domniilor voastre comentatorii sa …comenteze . Asadar, sa ascultăm …

 2. Va fi un nou STOP. E cel mai plictisitor om, un sters.

  • La fel parea si Angela Merkel si a condus Germania si Europa 15 ani cu mult tact.

  • A ajuns cancelar cu ajutorul CDU, care a refuzat sa-l puna pe Soeder drept canditat. L-au pus pe Lachet, au pierdut cu mare succes. Asa a castigat Olaf – care nu e deloc sters dar nu se ridica la prestanta si abilitatea dnei Merkel.

 3. Bine ca s-a dus si toanta asta de Merkel,probabil se duce dupa Schroder la Gazprom.

 4. Dacă ar fi avut România oameni precum Angela Merkel,am fi știut și noi ce înseamnă bunul simț. Doar că pe români îi deranjează bunele maniere,se simte mai in largul lor să nu gândească. România este o țară frumoasă…..păcat că este locuită.

  • @Aiurel tată, ai numai merkeli în jur care te vând pe tine și pe copiii copiilor tăi pe nimic și plângi după mumă-ta Anghelina care-și jupoaie fraierii ei conaționali în contul scumpilor ei rapefugiați .Dacă și ăsta e bun simț, tu ești inteligent.

 5. Ca în vorba aia de la americani: Anghela e ca unchiul care te-a ținut în facultate, dar te-a molestat când erai mic. Așa și ea, economic numai bine, dar a adus nespălați să stea pe banii neamțului muncitor și să violeze la nemțoaice. Nu e chiar bun deal-ul.