G4Media.ro

FOTO O navă spațială NASA surprinde o imagine a lumii oceanice de…

Sursa foto: NASA

FOTO O navă spațială NASA surprinde o imagine a lumii oceanice de pe Europa, satelitul planetei Jupiter

O navă spațială NASA a trecut joi pe lângă una dintre cele mai interesante lumi oceanice din sistemul nostru solar, relatează CNN.

Nava spațială Juno, care orbitează în jurul lui Jupiter din 2016, s-a apropiat cel mai mult până acum de luna Europa la ora 5:36 a.m. ET, zburând la 352 de kilometri de suprafața sa înghețată.

Juno a capturat unele dintre imaginile cu cea mai mare rezoluție realizate vreodată ale cochiliei de gheață a Europei. Prima dintre ele a fost deja transmisă pe Pământ și arată caracteristicile suprafeței într-o regiune situată la nord de ecuatorul lunii, numită Annwn Regio.

„Datorită contrastului sporit dintre lumină și umbră observat de-a lungul terminatorului (limita de noapte), caracteristicile accidentate ale terenului sunt ușor de observat, inclusiv formele înalte care aruncă umbre, în timp ce crestele și depresiunile luminoase și întunecate se curbează de-a lungul suprafeței”, se arată într-un comunicat al NASA. „Groapa alungită din apropierea terminatorului ar putea fi un crater de impact degradat”.

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Nava spațială a adunat, de asemenea, date despre interiorul lunii, unde se crede că există un ocean sărat.

„Este foarte devreme în acest proces, dar după toate indiciile, survolul lui Juno pe Europa a fost un mare succes”, a declarat Scott Bolton, cercetător principal al Juno la Southwest Research Institute din San Antonio, într-un comunicat.

„Această primă imagine este doar o imagine a noilor științe remarcabile care vor fi obținute de la întreaga suită de instrumente și senzori ai lui Juno, care au achiziționat date în timp ce am trecut pe deasupra scoarței înghețate a Lunii.”

Învelișul de gheață care alcătuiește suprafața lunii are o grosime cuprinsă între 16 și 24 de kilometri, iar oceanul pe care se află probabil deasupra este estimat a avea o adâncime cuprinsă între 64 și 161 de kilometri.

Instrumentul Radiometru cu microunde al lui Juno va studia scoarța de gheață pentru a determina mai multe despre temperatura și compoziția acesteia. Este pentru prima dată când vor fi colectate astfel de informații despre cochilia înghețată a Europei.

Datele și imaginile captate de Juno ar putea contribui la fundamentarea misiunii Europa Clipper a NASA, care va fi lansată în 2024 pentru a efectua o serie dedicată de 50 de survoluri în jurul lunii, după ce va ajunge în 2030. Europa Clipper ar putea ajuta oamenii de știință să determine dacă există un ocean interior și dacă luna – una dintre multele care orbitează în jurul lui Jupiter – are potențialul de a fi locuibilă pentru viață.

Sursa foto: NASA

Clipper va trece în cele din urmă de la o altitudine de 2.735 de kilometri la doar 26 de kilometri deasupra suprafeței lunii. În timp ce Juno s-a concentrat în mare parte pe studierea lui Jupiter, Clipper va fi dedicat observării Europei.

„Europa este o lună joviană atât de intrigantă, încât este centrul de interes al propriei sale viitoare misiuni NASA”, a declarat Bolton. „Suntem bucuroși să furnizăm date care pot ajuta echipa Europa Clipper în planificarea misiunii, precum și să ofere noi perspective științifice despre această lume înghețată”.

Toate instrumentele lui Juno au colectat date în timpul survolului, inclusiv cele care ar putea măsura straturile superioare ale atmosferei lui Europa și modul în care Europa interacționează cu câmpul magnetic al lui Jupiter. Echipa speră să detecteze un penaj de apă care se ridică din fisurile din învelișul de gheață. Misiunile anterioare au observat coloane de vapori de apă care erup în spațiu prin învelișul de gheață.

Juno se află în partea extinsă a misiunii sale, care ar urma să se încheie în 2021. Nava spațială se concentrează acum pe efectuarea de survoluri ale unora dintre lunile lui Jupiter. Nava spațială a vizitat Ganymede în 2021 și va face un zoom pe lângă Io în 2023 și 2024. Misiunea sa este acum programată să se încheie în 2025.

Manevra Europa a scurtat orbita lui Juno în jurul lui Jupiter de la 43 la 38 de zile.

Survolul navei spațiale a fost rapid, trecând pe lângă lună cu 85.167 kilometri pe oră.

Europa are o dimensiune de aproximativ 90% din cea a Lunii Pământului, iar survolul lui Juno a fost cea mai apropiată apropiere de ea a unei nave spațiale NASA de când misiunea Galileo a trecut pe lângă ea în 2000.

„Echipa științifică va compara setul complet de imagini obținute de Juno cu imaginile din misiunile anterioare, căutând să vadă dacă caracteristicile suprafeței Europei s-au schimbat în ultimele două decenii”, a declarat într-un comunicat Candy Hansen, un coinvestigator Juno care conduce planificarea pentru camera JunoCam la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. Senzational dar barbarii aia salbatici si sangerosi care conduc inca o mare tara mai acuza USA.

 2. Aoleu! Google translate era beat?
  „Groapa alungită din apropierea terminatorului ar putea fi…”, etc.

 3. Dincolo de traducerea hilara din articol, stirea este foarte interesantă. Ar trebui sa publicati cel puțin 3 articole zilnic din categoria știință si cercetare, poate așa se mai deșteaptă (la lumina evolutionara) o masa critica de romani …care-si va canaliza genialitatea înspre salvarea & dezvoltarea țării.

  nasa.gov/feature/jpl/nasa-s-juno-shares-first-image-from-flyby-of-jupiter-s-moon-europa

  britannica.com/topic/Juno-spacecraft

  wikipedia.org/wiki/Juno_(spacecraft)