G4Media.ro

Fostul PSD-ist fugar la Chișinău, Cristian Rizea, a fost dat afară de…

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, în fața Universității de Stat din Moldova. Sursa/Facebook

Fostul PSD-ist fugar la Chișinău, Cristian Rizea, a fost dat afară de la masterul de securitate de la Universitatea de Stat din Moldova

Fostul deputat PSD condamnat în România și aflat în prezent la Chișinău, Cristian Rizea, a fost exmatriculat de la cursurile de master în domeniul securității naționale de către conducerea Universității de Stat a Moldovei (USM).

Motivul exmatriculării lui Rizea, potrivit rectorului USM, Igor Șarov, ar fi fost prezentarea unui act de identitate care nu era valabil. Mai precis, un buletin de identitate moldovenesc care nu mai este valabil, după ce lui Rizea i-a fost retrasă cetățenia moldovenească. În aceste condiții, Șarov a emis un ordin prin care l-a exmatriculat pe Rizea, deoarece ar fi a ascuns la înscriere situația sa legală și nevalabilitatea buletinul anexat la dosar.

„M-au mințit. A zis ca a venit o hârtie de la Agenția de Servicii Publice. A venit un ordin de pe undeva ca să se pregătească un alt abuz la adresa mea. Cică buletinul meu nu ar fi valabil. Am trecut toate etapele procesului de admitere, am respectat toate condițiile, iar acum buletinul meu moldovenesc deja nu este valabil. Și au dat un ordin ca să mă exmatriculeze”, a declarat Rizea.

Publicitate electorală

Rizea a spus că va continua să meargă oricum la cursuri, deoarece are un contract semnat cu USM și că așteptă să fie scos cu poliția din incinta universității.

Acum fostul deputat PSD se judecată cu statul moldovenesc să anuleze această decizie din noiembrie 2020 luată de fostul președinte Igor Dodon, aflat în ultima lună de mandat prezidențial. Cristian Rizea a fost lipsit în 2021 de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Deocamdată acest dosar este pe rol, fapt ce împiedică extrădarea lui Rizea.

Lauda și nevoia de atenție a lui Rizea i-a făcut mai vigilenți pe cei de la USM

Pe 22 august, Rizea anunța pe rețele de socializare, acolo unde încearcă să devină un influencer în Republica Moldova, că din această toamnă va fi cursant la masteratul de Securitate Națională din cadrul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul USM.

Nici în momentul anunțului de admitere, Rizea nu își plătise taxele de înmatriculare. „Dumnealui încă nu a achitat contractul de studii. Are un proiect de ordin de înmatriculare. Acest curs de masterat ține doi ani de zile cu frecvență la zi”, a declarat atunci pentru G4Media, șefa departamentului de Comunicare și Relații Publice a USM, Cristina Gonța.

Taxa anuala la master este de 8.000 de lei moldovenești, circa 400 de euro.

Dosare pe bandă rulantă

Rizea are probleme cu legea și în Republica Moldova, acolo unde autoritățile competente i-au deschis deja și al doilea dosar de urmărire penală. Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii.

El este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Impostura ca jurnalist

La Chișinău, Rizea se dă drept „jurnalist european” și se filmează în diverse scenete pline de scandal, în timp ce se difuzează live pe mai multe rețele de socializare. În fiecare videoclip, „vlogger-ul” Rizea pozează în victimă a autorităților de la Chișinău.

Impostura sa în calitate de jurnalist a determinat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să afirme oficial că Rizea nu este jurnalist acreditat în Republica Moldova, așa cum pretinde. La Chișinău, Rizea a renunțat la numele său și a optat pentru numele de Mihai Cristian Luigi.

Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la patru ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. Înainte cu două luni de anunțarea sentinței din România în cazul său, Rizea a fugit la Chișinău în ianuarie 2019 în încercarea de a scăpa de închisoarea din România.

Foto: Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, în fața Universității de Stat din Moldova. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. poate mergeti sa il filmati la chisinau, unde rizea si-a cumparat recent o vila de lux de cateva sute de mii de euro, dupa ce anterior a stat intr-un complex de apartamente exclusivist, crowne plaza, intr-un bloc cu paza privata. rizea circula cu un land rover alb cu negru cu numarul MAN 1 si e insotit de un bodyguard.

  2. De ce nu poate fi extrădată aceasta lichea?

  3. Este posibil G4media journalists sa repetati de 3 ori stirea in „capitolul” Dosare pe banda rulanta? DA,caci cititorii nostri in 90% din cazuri daca citesc articolul, pricep 1/3 din ce citesc si DA, conceptul de banda rulanta in functiune trebuia materializat cumva.

  4. A observat cineva cum tot borhotul politicii şi justiţiei dâmboviţene a descoperit după 40 de ani dragostea de carte? Şi cum în loc de facultăți de medicină, litere, politehnică, jurnalism sau arhitectură – toţi devin mari specialişti în interesu naţional securitatea geostrategică dragostea de ţară? Toate ciurucurile politicii şi justiţiei au studii la pepinierele de miliţieni ale Mănăstirii Secu.

    Poate ne explică şi nouă toate aceste somităţi ale academiilor de informatori, cum e posibil să ai şi serviciu şi familie şi amantă şi amant şi afaceri şi învârteli şi concedii scumpe şi nunţi şi să fii şi mare cărturar simultan după 40 de ani, când nu mai ai performanţele de la 20.