G4Media.ro

Fostul preşedintele, Barack Obama, a inaugurat începerea construcției centrului său prezidențial din…

Fostul preşedintele, Barack Obama, a inaugurat începerea construcției centrului său prezidențial din Chicago / Urmează să se construiască o bibliotecă, spații de cursuri și birouri, dar și un teren de baschet și un derdeluș pentru copii

Fostul preşedintele, Barack Obama, a pus marţi piatra de temelie a viitorului său „centru prezidenţial” din Chicago, oraşul în care şi-a început cariera politică, un proiect ultramodern ce ar trebui să faciliteze naşterea „următoarei generaţii de lideri americani”, anunță Agerpres care citează AFP.

În Jackson Park, pe malul lacului Michigan, în cartierul defavorizat South Side, unde fostul preşedinte şi-a început cariera ca activist şi unde a crescut fosta primă doamnă, Michelle Obama, se vor înălţa trei clădiri.

Centrul va găzdui un muzeu în formă de turn hexagonal, o bibliotecă publică şi un forum cu săli de clasă, laboratoare, spaţii exterioare şi de întâlnire, precum şi birouri ale Fundaţiei Obama, conform machetelor prezentate în 2017. Pe acoperişurile clădirilor vor fi amenjate spaţii verzi.

În centru va exista şi un teren de baschet, un sport pe care cel de-al 44-lea preşedinte american îl practică în mod regulat, o zonă de joacă pentru copii, un loc pentru grătar şi unul pentru săniuş.

Muzeul va prezenta cariera politică a lui Barack Obama de la sosirea sa la Chicago, în 1985, până la dublul mandat de preşedinte (2009-2017).

Construirea unei biblioteci a devenit o tradiţie pentru foştii preşedinţi americani, dar centrul prezidenţial al lui Barack Obama, primul afro-american care a ajuns la Casa Albă, intenţionează să se concentreze pe reflecţie şi acţiune şi să se integreze în viaţa socio-economică a cartierului.

„Vrem ca acest centru să fie mai mult decât un muzeu îngheţat sau un loc de cercetare arhivistică, nu va fi doar o colecţie de amintiri sau rochii de bal ale lui Michelle, deşi toată lumea va veni să le vadă”, a declarat pe un ton glumeţ Barack Obama.

Centrul îşi propune să reunească viitorii „lideri ai societăţii civile din toate domeniile, toate disciplinele şi întreg spectrul politic, pe cei care doresc să consolideze idealurile democratice şi să susţină cetăţenia în mod concret”, a declarat Obama în discursul său.

Acest campus trebuie să dea naştere „următoarei generaţii de lideri, nu doar din executiv sau serviciul public, dar şi celor care doresc să schimbe lucrurile prin artă, jurnalism sau să fie creatori de afaceri inclusive şi responsabile social”, a adăugat el.

Şantierul a început lucrările în luna august, în pofida unor acţiuni în justiţie împotriva construirii de clădiri în parc.

Nu a fost comunicată o dată pentru încheierea lucrărilor şi inaugurarea centrului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Exista deja centrul prezidential Trump, unde se vinde pui prajit. De fapt sunt mai multe in fiecare oras.

  2. Pune și niște cuști la intrare, ca să-și lase lumea copiii?

  3. eu am venit doar pt comentarii…….ce vrea sa faca obama cu o „biblioteză” ?
    @redactia – esti tuta rau de tot :))