G4Media.ro

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost ales președintele PLDM, partidul pe…

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost ales președintele PLDM, partidul pe care l-a fondat / Condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupție, el a fost eliberat condiționat la finalul anului trecut

Fostul premier Vlad Filat revine în politică. Congresul Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova l-a împuternicit să preia conducerea partidului. Decizia a fost luată în cadrul ședinței online a Congresului de duminică, 16 august, transmite publicația ipn.md, preluată de Rador.

La eveniment au participat 215 delegați din totalul de 239, desemnați de conferințele organizațiilor teritoriale ale PLDM din 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. La propunerea mai multor delegați, susținută și de Tudor Deliu, președintele PLDM, la funcția de președinte al PLDM a fost propus și votat, cu 214 voturi din 215, fondatorul și primul președinte al formațiunii, Vlad Filat.

În discursul său, Tudor Deliu, a vorbit despre contextul politic în care partidul și-a desfășurat în ultimii ani activitatea. „În condițiile în care am activat, obiectivul nostru minim a fost să ținem flacăra aprinsă, să-i ținem pe oameni aproape, să le oferim certitudinea că totul va fi bine, că PLDM merită să redevină și va redeveni ceea ce a fost –  locomotiva integrării europene”, a spus Tudor Deliu.

Printre realizările partidului pe durata mandatului său, Tudor Deliu a evidențiat creșterea numărului de organizații teritoriale de la 9 la 26 și prestația bună a formațiunii în alegerile locale din toamna anului 2019. „Spre surprinderea neprietenilor noștri care ne țineau prohodul și contrar tuturor sondajelor în care PLDM nici nu figura ca entitate politică, la ultimele alegeri locale noi am obținut un rezultat bun. Ca rating politic la nivel național am reușit să obținem aproape 6%, PLDM devenind a patra forță politică din Republica Moldova”, a menționat Deliu.

În mesajul său către Congres, Vlad Filat a adresat mulțumiri delegaților pentru încrederea acordată și tuturor membrilor de partid pentru curajul, răbdarea și consecvența de care au dat dovadă pe parcursul ultimilor cinci ani. „Îmi cer scuze că în mandatele precedente nu am făcut totul pentru a proteja partidul, pentru a-i proteja pe membrii noștri. Dar am învățat lecția. A venit timpul când despre noi trebuie să vorbim noi și faptele noastre. Am vrut ca această decizie de a reveni la conducerea PLDM să fie a partidului, a tuturor colegilor noștri. Eu revin nu într-o funcție, ci într-o responsabilitate enormă”, a spus Vlad Filat.

La final, delegații au adoptat o Rezoluție prin care declară că PLDM va participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și la viitoarele alegeri parlamentare în calitate de concurent electoral. De asemenea, liberal-democrații și-au exprimat determinarea de a relansa Proiectul de Țară pe care l-au început cu ani în urmă – integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, se spune în comunicat.

Vlad Filat a fost în fruntea PLDM în perioada 2008-2015. Acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru fapte de corupție și eliberat condiționat și înainte de termen la sfârșitul anului trecut. El a pledat nevinovat totdeauna și a câștigat în câteva rânduri la CEDO.

Sursa IPN (preluare via Rador) / Foto: Fostul premier moldovean Vlad Filat / Sursa: ipn,md

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.