G4Media.ro

Fostul premier ceh Andrej Babis părăsește grupul Renew din Parlamentul European alături…

Sursa foto: Facebook / Andrej Babis

Fostul premier ceh Andrej Babis părăsește grupul Renew din Parlamentul European alături de alți 6 aliați. Majoritatea din spatele Ursulei von der Leyen e tot mai fragilă

Cei 7 eurodeputați din partidul fostului premier ceh Andrej Babiš vor părăsi grupul liberal Renew Europe din Parlamentul European, potrivit unui anunț oficial citat de Politico. Partidul său, Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți (ANO), care a ieșit pe primul loc în alegerile europene din Cehia, a fost un jucător cheie în fracțiunea centristă, dominată de eurodeputații lui Emmanuel Macron și de cei ai altor partide liberale, cum ar fi VVD-ul olandez al premierului demisionar Mark Rutte.

„S-a decis ieri. Plecăm din Renew pentru că nu ne putem îndeplini programul acolo. Și nu vrem să ne trădăm alegătorii”, a declarat pentru POLITICO Ondřej Knotek, un europarlamentar de la ANO care a fost reales în iunie.

ANO urmează, de asemenea, să părăsească familia umbrelă paneuropeană de partide liberale cunoscută sub numele de ALDE.

Babiš a fost mult timp în dezacord cu mulți membri ai familiei liberale, deoarece a virat spre populism și s-a pronunțat vehement împotriva acordului european Green Deal și a politicii UE privind migrația.

„Am mers la alegeri pentru a combate migrația ilegală, pentru a schimba Green Deal, care distruge industria și agricultura europeană și are un impact negativ asupra cetățenilor noștri”, a declarat Babiš.

Decizia sa de a demisiona va fi probabil o ușurare pentru cei din partea mai progresistă din punct de vedere social a Renew, inclusiv pentru eurodeputații lui Macron. Săptămâna aceasta, o scrisoare trimisă de cei cinci eurodeputați ai partidului paneuropean Volt membrilor partidului remarca faptul că unul dintre motivele pentru care au preferat să se alăture Verzilor în loc de Renew a fost că partidul „populist” al lui Babiš a fost la momentul respectiv membru al Renew.

Președintele Renew, Valérie Hayer, a afirmat într-o declarație: „Acesta a fost un divorț care trebuia de mult așteptat. ANO a ales o cale populistă care este incompatibilă cu valorile și identitatea noastră”.

Dar pierderea ANO va fi o altă lovitură pentru grupul Renew, deoarece partidul ceh a câștigat șapte locuri în alegerile europene. Va fi extrem de dificil pentru Renew să redevină al treilea grup ca mărime din Parlament, un loc pierdut recent în favoarea grupului de dreapta dură Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...