G4Media.ro

Fostul agent guvernamental la CEDO pus de Dragnea, găsit incompatibil de ANI…

Fostul agent guvernamental la CEDO pus de Dragnea, găsit incompatibil de ANI / Viorel Mocanu este unul dintre avocații Sorinei Pintea

Fostul agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI), potrivit unui comunicat al instituției.

”Mocanu Viorel, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a exercitat simultan funcția de secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.”, arată inspectorii de integritate.

Potrivit legii, funcția de membru al Guvernului este incompatibilă, printre altele cu funcția de membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale.

De asemenea, tot potrivit legii, persoana declarată incompatibilă, nu mai poate ocupa o funcție publică timp de 3 ani. Decizia ANI poate fi contestată însă în instanță de către Viorel Mocanu.

Agentul guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat din funcție la cerere de premierul Viorica Dăncilă, pe 29 august 2019. Mocanu a trimis la CEDO o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat de acesta statului român.
G4Media.ro a dezvălui încă din 2 august anul trecut că Mocanu a demisionat după ce DNA a demarat o anchetă împotriva sa pe motiv că, în loc să pledeze în favoarea statului român, i-a ținut partea lui Liviu Dragnea.

UPDATE: Reacția lui Viorel Mocanu: ”Regie ieftină deja patentată! Presiune pusă pe apărare, mesaj clar de a mă retrage din echipa de apărare a doamnei Sorina Pintea!

Am luat act de informațiile difuzate în spațiul public, în cursul acestei dimineți, de către Agenția Națională de Integritate cu privire la soluția adoptată în cauza în care se făceau verificări, cu toate că până la acest moment, mie, personal, nu mi-a fost comunicată, oficial, o soluție în acest sens.

Precizez în mod ferm că nu am fost incompatibil in nicio perioadă. Voi Contesta soluția în instanță, nu pentru că aș dori să ocup vreo funcție publică, ci doar pentru a demonstra neregularitățile!

Dezavuez însă maniera în care o instituție a statului alege să disemineze o astfel de informație cu privire la o posibilă soluție dispusă, fără protejarea datelor cu caracter personal și fără încunoștințarea persoanei în cauză, în lipsa administrării oricăror probe în apărare, dar și momentul în care o astfel de comunicare este realizata.

Este cat se poate evident, pentru orice observator obiectiv și imparțial, ca momentul ales pentru o astfel de soluție si graba cu care se încearcă deturnarea atenției publice de la încălcările drepturilor omului comise de autorități în cazul d-nei Sorina Pintea nu sunt deloc întâmplătoare.

In calitate de avocat al d-nei Sorina Pintea, așa cum aș proceda în situația oricărui client pe care l-aș apăra, precizez în mod expres că refuz sa mă las influențat de aceste intimidări și presiuni și voi rămâne consecvent misiunii mele”.

Context. DNA a deschis dosar penal după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul, în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Jurnaliștii de la Hotnews au studiat dosarul de la CEDO și au constatat că agentul României a formulat argumente în defavoarea statul român și în favoarea fostului lider PSD. Aceasta după ce Catrinel Brumar, fostul agent CEDO, a fost schimbată cu Viorel Mocanu, un avocat care i-a reprezentat în instanţă pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, dar și pe Oana Zăvoranu și Florin Salam.

Potrivit Hotnews, avocatul lui Dragnea în procesul de la Strasbourg, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.

Viorel Mocanu fusese numit în februarie 2019 în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de director general. La momentul numirii, Mocanu era consilier onorific al ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Acum, Mocanu este avocat al Sorinei Pintea, aflată în arest preventiv pentru luare de mită.

Alex Costache este și jurnalist al Știrilor TVR.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Jos mafia de stat!

 2. O nouă expresie a nesfârșitei lăcomii care devorează tot. Este justificată și ea pentru câteva clipe, dar să îmbătrânești cu sufletul plin de lipsuri este curat neomenesc.

 3. Exact ca pe vremea lui Basescu vom afla ca numai pesedistii sunt cei corupti si incompatibili…Cei PNL sunt niste ingerasi despre care vom afla dupa plecarea retartadului de la Cotroceni ca si ei au fost patati..

 4. * retardatului

 5. Pentru calitatea de membru în CA al Tarom valorosul ăsta primea niște bani. Tarom e în pragul falimentului de vreo 10 ani, doar ajutoarele de stat o mai țin pe linia de plutire. Aș putea zice că noi l-am plătit pe valoros de 2 ori: o dată ca era membru în consiliul de administrație, a doua oară ca să acoperim daunele produse de el. Eu aș fi de acord să plătim și a 3-a oară, de data asta întreținerea pe viață într-o pușcărie. Fmm de imbecil!

  • Absolut correct!

 6. mama ce misto. daca te apara pafaristul asta e ca si cum ai fi deja condamnat. ca si ala care l-a aparat pe voiculescu. pe care ii apara, erau condamnati. mari avocati, ce sa zic.

 7. Gluma-i gluma ne oprim.

  Romania pe primul loc.

 8. Pamflet
  Specialistii in manipulare ai antenei 3 influenteaza justitia.
  Madam sa se supuna regulilor

 9. Toti pitifelnicii se adapa de la ugerul guvernamental. Dar e normal ,intr-o tara de idioti unul putin mai rasarit cum este este puta verde asta, devine somitate.

 10. Vai de noi, de cine am fost reprezentati la CEDO si in general de cine suntem reprezentati!!!

 11. Un om de casa al puscariasului Liviu Dragnea si al camarilei lui din ariegarda PSD-lui a ajuns sa reprezinte statul roman la CEDO.E clar ca acolo a fost numit cu dedicatie speciala ,tocmai pentru a-l salva pe Liviu Dragnea la CEDO pentru condamnarea definitiva pe care o luase in dosarul ..Referendumul”.De aceea au inlocuit-o pe Brumar Catrinel cu avocatul in discutie. Caci Mocanu asta chiar avocat a fost la Strasbourg, dar nu al statului roman pe care-l reprezenta si de care era platit , ci al condamnatului definitiv Liviu Dragnea.Asa se face ca prin dictatul guvernului pe care-l controla,via Ministerul de externe,Dragnea a avut la CEDO doi avocati ,unul ales de el(belgian se pare) si altul chiar in persoana statului roman confiscat de Liviu Dragnea si camarila lui prin acest avocat de casa al PSD numit Viorel Mocanu.
  Ce sa mai cercetati voi , cei din instanta de la CEDO daca Dragnea a avut parte de un proces echitabil in fata instantelor nationale ale statului roman in dosarul ,,Referendumul,, ,caci va spun chiar eu Victor Mocanu care reprezint acest stat ca da noi i-am asigurat un proces inechitabil acestui om, ca da l-am abuzat si am urmarit sa fie condamnat pe nedrept.Daca era avocat oficial al lui Liviu Dragnea il mai credeam, dar el reprezenta chiar statul roman aflat in proces la CEDO cu Liviu Dragnea, stat care il platea pentru functia de agent guvernamental la CEDO.Promovarea acestul avocat de casa al PSD in functia de agent guvernamental la CEDO e in aceste conditii un veritabil act de coruptie, caci celui in cauza i se asigura o functie de stat si implicit avantajul material al acesteia pentru a indeplini un act contrar indatoririlor de serviciu respectiv in fapt sa nu reprezinte statul roman parat, ci pe condamnatul Liviu Dragnea ca reclamant.Sper ca DNA sa faca lumina in acest caz, caci miroase de la o posta a luare si dare de mita.Altminteri de ce era nevoie sa fie data jos Catrinel Brumar de la reprezentanta Romaniei la CEDO si sa fie inlocuita brusc si intempestiv cu acest Mocanu,avocat de casa al PSD?
  Interesant este in ce conditii a ajuns avocatasul cu pricina in consiliul de administratie al TAROM, respectiv cum a ajuns el sa se infiltreze in compania nationala cu pricina,secatuita de pierderi vecine cu falimentul si furt de kerosen(caz penal deschis la DIICOT si se pare ca promovat in instanta).Sa-l fi recomandat tot postura de avocat de casa al clientilor PSD de lux ori al manelistilor si altor persoane cu comportament scandalos din show biz?Si daca s-a dus la TAROM, de ce nu a demisionat de la Strasbourg,caci era clar ca se afla in incompatibilitate.Ori poate ca a gandit ca nu se prinde nimeni ca trece doar vreo trei luni pe la TAROM si ia bani din doua locuri, caci de ,nu strica.O fi incasat bani de la TAROM pe perioada cu pricina, caci de, nu s-o fi dus acolo pentru munca voluntara,onorifica. Iar daca a incasat bani de la TAROM in timp ce era si demnitar cu rang de secretar de stat la Strasbourg, la Ministerul de Externe al Romaniei, a trecut aceste venituri in declaratia lui de avere?

 12. Bun, si, practic, care i urmarea ? Atat, ca „s-a constatat” ?!?