G4Media.ro

Fosta secretară a lagărului nazist Stutthof, Irmgard Furchner, în vârstă de 96…

Fosta secretară a lagărului nazist Stutthof, Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, plasată în detenţie provizorie după ce a fugit înainte de proces, a fost eliberată

O fostă secretară la lagărul de concentrare nazist Stutthof, Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, plasată joi în detenţie provizorie în Germania, după ce a fost fugară timp de mai multe ore, a fost eliberată, a anunţat marţi un tribunal din Itzehoe, înainte de reluarea procesului, relatează AFP, citată de News.ro.

„Măsuri de securitate” au fost dispuse de acest tribunal, a căror natură exactă nu a fost precizată, dare care urmează să permită prezența acuzatei la 19 octombrie în faţa membrilor Curţii în care urmează să răspundă cu privire la acuzaţii de complicitate la omor în peste 10.000 de cazuri.

Singura femeie implicată în nazism care este judecată după mai multe decenii în Germania, Irmgard Furchner a fugit înainte de deschiderea procesului împotriva sa, la 30 septembrie, la Curtea pentru femei tinere din Itzehoe.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele nonagenarei, care a stupefiat tribunalul şi i-a indignat pe reprezentanţii victimelor barbariei naziste.

După o zi rocambolescă, ea a fost găsită şi plasată în detenţie provizorie.

Înainte de deschiderea procesului, acuzata a anunţat într-o scrisoare adresată preşedintei Curţii, dezvăluie Der Spiegel, că nu vrea să se prezinte în faţa judecătorilor.

În vârstă de 18-19 ani la vremea faptelor, Irmgard Furchner, care trăieşte într-un azil de bătrâni din Hamburg, este judecată cu privire la ”complicitate la omor în peste 10.000 de cazuri”, potrivit parchetului.

Acuzarea îi reproşează faptul că a participat, prin funcţia administrativă pe care a deţinut-o, la uciderea deţinuţilor în lagărul de concentrare Stutthof, aflat pe teritoriul Poloniei de azi.

Ea a lucrat în lagăr ca dactilografă şi secretară a comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, din iunie 1943 în aprlie 1945.

În acest lagăr, situat în apropiere de Gdansk (Dantzig, la acea vreme), în care au pierit 65.000 de oameni, „deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici” au fost asasinaţi în mod sistematic, potrivit parchetului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Foarte bine , nu este vinovata !

 2. Asta spune multe despre poporul si autoritatile germane contemporane cu noi. Niste tacaniti care alearga o baba care candva lucra intr-un post de secretara la acel lagar. E complicat sa judeci cu mintea de azi atrocitatile de atunci si mai ales cand pe ea o judeca unii nascuti dupa 1950.Daca avea rol de conducere era o treaba, dar nici asa… Eu unul am ajuns sa-i cunosc si pe nemti si pe austrieci. Niste tacaniti. Daca astazi s-ar mai naste un Hitler imediat s-ar ralia in jurul lui.

 3. de ce nu-mi aprobati comentariul marlanilor ?

 4. La varsta asta? Pana acum, ce-au facut? Inseamna ca nu e chiar atat de vinovata, daca era vinovata o haleau de mult.

 5. Ion Iliescu e bine mersi, la fel ca si restul găştii sale, pe ai nostii si pe cei infiltrati din afara când îi judecăm?

 6. Danzig, nu Dantzig.

 7. Binenteles ca este o prostie, care nu face decat sa alimenteze antisemitismul si sentimentul ca actuala conducere a Germaniei nu este mai mult decat o marioneta.

 8. Germanii…..nu inteleg niciodata de ce multi romani ii admira. Sa judeci la 96 de ani o dactilografa ce scria dupa dictarea sefilor cand avea 18-19 ani…….incredibil!!!!

 9. Dantzig in the rain‼️

  EU arde (COVID-19, CRIZA gazelor etc), baba de 96 ani fugărită de tribunal se piaptănă, Rusia & China domină încetul cu încetul lumea, NATO începe și el să se dizolve, Biden face în curâd infarct… What’s next?

  Dantzig in the (radioactive) rain‼️

 10. Dantzig in the rain‼️

  EU arde (COVID-19, CRIZA gazelor etc), baba de 96 ani fugărită de tribunal se piaptănă, Rusia & China domină încetul cu încetul lumea, NATO începe și el să se dizolve, Biden face în curâd infarct… What’s next?

  Dantzig in the (radioactive) rain‼️

  P. S.

  Doar Putin e cool. Zâmbește de jur imprejur larg (ca Iliescu) cu ochiul la EU ascuns printre rachetele nucleare supersonice Kinjal (sau cam așa ceva)

  ….

  În rest, e bine. 😁