G4Media.ro

Fost responsabil al cancelariei președinției Ucrainei, acuzat de corupţie / Andrei Smirnov,…

Foto: Unsplash / Gleb Albovsky

Fost responsabil al cancelariei președinției Ucrainei, acuzat de corupţie / Andrei Smirnov, care a fost concediat în martie, riscă până la zece ani de închisoare

Serviciul anticorupţie din Ucraina l-a acuzat miercuri pe fostul şef adjunct al cancelariei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de îmbogăţire ilegală în valoare de aproape 400.000 de dolari, un caz apărut în plină invazie rusă în ţară, relatează AFP, conform Agerpres.

De la începutul campaniei militare a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, au ieşit la iveală o serie de cazuri de corupţie la scară mare în ţară, inclusiv în cadrul forţelor armate şi al structurilor guvernamentale.

Conform Biroului ucrainean anticorupţie, acest fost responsabil din cadrul preşedinţiei de la Kiev, identificat de media ca fiind Andrii Smirnov, este acuzat că a achiziţionat bunuri imobiliare şi vehicule cu fonduri a căror origine este neclară.

„Este vorba de două autoturisme Mercedes-Benz şi Volkswagen, două motociclete Honda şi BMW, trei locuri de parcare în Kiev, un apartament în Liov (Lviv) şi un teren în Transcarpatia”, a precizat organismul de combatere a corupţiei, care l-a acuzat pe fostul înalt oficial că a transferat cea mai mare parte a acestor bunuri în proprietatea fratelui său, „păstrându-şi în acelaşi timp dreptul de a dispune de ele în întregime”.

Andrei Smirnov, care a fost concediat în martie, riscă până la zece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Ucraina, care s-a confruntat cu probleme grave de corupţie chiar înainte de invazia rusă, s-a angajat să îşi intensifice eforturile de combatere a acestui flagel pentru a-şi susţine ambiţia de a adera la Uniunea Europeană şi a linişti donatorii occidentali.

La începutul lunii mai, ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a demisionat după ce a fost acuzat de însuşirea unor terenuri aflate în proprietatea statului.

În 2023, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, a fost nevoit să se retragă din funcţie pe fondul unor scandaluri legate de deturnarea de fonduri în armată pentru achiziţionarea de muniţie şi diverse echipamente pentru soldaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează