G4Media.ro

Fost ministru bulgar al apărării: Rusia vrea să slăbească poziția Bulgariei în…

Foto: Wikipedia

Fost ministru bulgar al apărării: Rusia vrea să slăbească poziția Bulgariei în Balcani și să acopere scandalul teritoriilor ocupate din Moldova, Georgia și Ucraina

„Rusia vrea să obțină divizări și să sublinieze că există dificultăți în consolidarea poziției Bulgariei, iar astfel să exercite presiuni politice asupra Bulgariei. Un interes important în politica Rusiei în Balcani este o Bulgarie slabă”, a declarat fostul ministru bulgar al apărării, Velizar Șalamanov pentru publicația bulgară 24CHASA, preluată de Rador.

Oficial bulgar a comentat cererea oficială a Rusiei de retragere a forțelor NATO din Bulgaria și România.

Fostul ministru bulgar a spus că, prin această cerere, Rusia urmărește trei obiective.

„Comunitatea internațională insistă ca Moscova să se retragă din teritoriile ocupate în Moldova, Georgia și Ucraina, iar cu aceste ultimatumuri urmărește să acopere această problemă și să creeze o altă problemă în care să aibă inițiativa”, a spus Velizar Șalamanov.

În al doilea rând, el spune că Moscova urmărește distrugerea unității în țările NATO care sunt și membre UE, iar ”după demersuri diplomatice se consideră că Bulgaria este cea mai vulnerabilă. Mai ales pusă la pachet cu România, deoarece există multe forțe NATO în România. Bulgaria, practic, nu are structuri ale Alianței din cauza politicii bulgare, dar acest ultimatum a creat cu siguranță o tensiune în Bulgaria”.

Potrivit lui Șalamanov, provocările vor continua și se vor concentra asupra Bulgariei, deoarece aceasta s-a remarcat ca un element slab în Alianță. „Toate acțiunile din partea NATO sunt un răspuns la ocuparea, militarizarea excesivă a Crimeii și desfășurării de noi sisteme menite să limiteze libertatea de mișcare a unităților militare pe teritoriul țărilor NATO. Prin urmare, ce altceva mai poate face Rusia este greu de spus. Au o concentrare destul de mare de forțe armate. O confruntare militară ulterioară nu va duce la un rezultat. Mai important este ceea ce Statele Unite și NATO vor răspunde Rusiei printr-un plan de dezescaladare. Și acest plan va schimba situația”, a explicat Șalamanov.

Potrivit acestuia, riscurile pentru Bulgaria din cauza tensiunilor din Ucraina sunt, în primul rând, economice. Astfel de tensiuni vor duce la probleme în operațiunile economice din regiune. Potrivit acestuia, un alt risc este că nu ne putem baza pe complexul militar-industrial rus pentru a menține pregătirea de luptă și capacitățile armatei bulgare ca parte a NATO.

Traducerea: Mirela Petrescu / Foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ãsta clar nu i cu simpatii hAURite .. 💣💨

  2. pina si bulgarii i-au citit pe rusi ce le poate capul La noi inca sint destui care viseza sa vorbim ruseste

  3. Mai mult ca sigur ,de dragul gazului rusesc ieftin și bun ,occidentalii vor accepta ” ecologizarea” estului european…nu ar fi prima dată când ne lasă în fundul gol! Poate acum înțeleg și naivii de ce nu am fost primiți în Schengen ( bla,bla cu justiția a fost ata dulce trecută prin gura)…nu era cazul!!!