G4Media.ro

Forumul Judecătorilor din România contestă oportunitatea adoptării de către Guvern a unei…

Forumul Judecătorilor din România contestă oportunitatea adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență pentru a prelungi mandatele șefilor de la Inspecția Judiciară, în mod automat

Asociația Forumul Judecătorilor din România solicită Guvernului României să nu dea curs unei potențiale inițiative de adoptare a unei ordonanțe de urgență cu privire la prelungirea de drept, prin efectul legii, a mandatului inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, sub forma interimatului până la organizarea unui nou concurs, la o dată incertă, se arată într-un comunicat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care prelungește mandatele de conducere ale șefilor Inspecției Judicare, după cum rezultă din documentul obținut de G4Media.ro. Mandatele lui Lucian Netejoru și Gheorghe Stan expiră la data de 1 septembrie, iar majoritatea din plenul CSM vrea să îi mențină pe cei doi la conducere ca interimari până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ, au explicat sursele G4media.ro.

Redăm mai jos cele mai relevante pasaje din comunicatul transmis de Asociația Forumul Judecătorilor din România:

”Deși nu există oficial în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgenţă, cu respectarea principiului transparenței decizionale, în spațiul public a apărut un draft al unui astfel de proiect, a cărui veridicitate nu a fost infirmată de surse oficiale. (…)

(…) O intervenție legislativă printr-o Ordonanță de urgență a Guvernului poate avea ca efect nu acoperirea unei pretinse „lacune legislative”, cum se arată în nota de fundamentare, ci amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României, deoarece ar introduce în circuitul juridic posibilitatea exercitării unei funcții de conducere pe o perioadă nedeterminată, prin prelungire automată, ca efect nediferențiat al legii, a unui mandat expirat, fără nicio posibilitate de exercitare de către CSM a marjei de apreciere care este de esența
rolului său constituțional. (…)

(…) În măsura în care o atare Ordonanță de Urgență ar fi adoptată cu efecte intuitu personae (respectiv în favoarea actualei conduceri a Inspecției Judiciare), Asociația Forumul Judecătorilor din România va exercita toate mijloacele legale pentru a aduce în făgașul constituțional rolul Consiliului Superior al Magistraturii și pentru a proteja statutul judecătorilor și procurorilor, având în vedere că inspectorul-șef are atribuții concrete în procedura disciplinară, confirmând sau infirmând rezoluțiile inspectorilor judiciari.”

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. LA ORA ASTA TOT CE CONTEAZA ESTE CE SCRIE PE FOAIA PE CARE O PRIMESTE REGULAT TOADER. LA FEL CA SEFA LUI, VASILICA.

  2. O strasnica Palma data pe obrazul gros de bubos al canaliei hidoase.
    TuieMudorel taica, TUIE.. tie si stapanilor tai de sclavi tradatorii de tara si de neam, respectiv Tradiceanu-motocicleanu fara barbatie , si Porcarul- taranoi -pedofil consacrat.
    Traiasca ferma Animalelor !

  3. Cine sunteti voi de va opuneti lui Tudorel mai CSM? Dormiti cu totii in papuci pe cand tudorel va pune latul pe grumaz. Nu vedeti ca nu reprezentati nimic in fata lui? Deja nu mai aveti suflu. Sta in puterea voastra sa faceti ceva pentru a ramane demni in fata lumii si nu niste otrepe cu care tutorel, tariceanu, dragnea se sterg pe picioare.

  4. scuze a se citi FJR in loc de CSM. Dar ramane valabil ce am scris si pentru CSM .

  5. Mai inbuibatilor , nu este cazul sa va dati voi cu prearea .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.