G4Media.ro

Forțele Aeriene britanice se declară pregătite să lanseze atacuri împotriva teroriștilor ISIS…

Sursa foto: Twitter/ Royal Air Force

Forțele Aeriene britanice se declară pregătite să lanseze atacuri împotriva teroriștilor ISIS din Afganistan, deși toate trupele occidentale au părăsit țara

Forțele britanice sunt pregătite să lanseze atacuri aeriene care să-i vizeze pe teroriștii Statului Islamic din Afganistan (ISIS-K), a indicat șeful Forțelor Aviatice britanice (Royal Air Force – RAF), pe măsură ce prezența militară condusă de SUA în țară a luat sfârșit, potrivit The Guardian.

Forțele americane s-au retras în sfârșit din Afganistan luni noaptea, punând capăt unui conflict care a început în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie de acum două decenii. Sfârșitul prezenței militare occidentale – Marea Britanie și-a scos deja trupele rămase – a încheiat, de asemenea, efortul de evacuare aeriană din Kabul, lăsând afganii care dorească să scape de talibani cu un viitor incert, transmite PA Media.

Dar, deși comunitatea internațională pare să fi acceptat realitatea guvernării talibanilor, Marea Britanie și SUA rămân dispuse să ia statul islamic, cunoscut și sub numele de Daesh.

Ramura afgană a grupului jihadist, ISIS-K, a efectuat joia trecută un atac sângeros asupra aeroportului din Kabul, în ultimele zile ale efortului de evacuare, iar în urma atentatului au fost uciși aproape 200 de afgani, 13 soldați americani, doi britanici și un copil al altui cetățean britanic.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că coaliția globală împotriva ISIS este pregătită „să combată rețelele Daesh prin toate mijloacele disponibile, oriunde operează”.

Mareșalul-șef al Forțelor Aeriene britanice, Sir Mike Wigston, a declarat că RAF ar putea lovi țintele ISIS-K din Afganistan.

„În cele din urmă, ceea ce se rezumă la acest lucru este că trebuie să putem juca un rol global în coaliția globală pentru a învinge Daesh, fie că este vorba de un atac aerian, fie că sunt mutate trupe sau echipamente într-o anumită țară, la scară și cu viteză.

Dacă avem ocazia să contribuim, nu am nicio îndoială că vom fi gata să facem asta – va fi oriunde unde extremismul violent își ridică capul și este o amenințare directă sau indirectă pentru Marea Britanie și aliații noștri.

Afganistanul este probabil una dintre cele mai inaccesibile părți ale lumii și totuși putem opera acolo”, a declarat Sir Wigston pentru The Telegraph.

Atacul de joi asupra aeroportului din Kabul, joi, a dus la un conflict diplomatic între SUA și Regatul Unit, surse americane indicând că poarta atacată a fost menținută deschisă pentru a facilita operațiunea de evacuare britanică.

Potrivit notelor divulgate de la Pentagon, obținute de Politico, contraamiralul Peter Vasely, comandantul forțelor americane din Afganistan, dorise să închidă poarta Abbey, dar a fost menținută deschisă pentru a permite evacuaților din Marea Britanie să intre în aeroport.

Ministerul britanic al Apărării a transmis că pe tot parcursul operațiunii de pe aeroport „am lucrat îndeaproape cu SUA pentru a asigura evacuarea în siguranță a mii de oameni”.

Sursa foto: Twitter/ Royal Air Force

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Din ciclul „mama tine-ma ca-i termin!”.

    • 20 ani nu au avut timp. Le-au ocupat tara, si-au pus oamenii de paie la conducere, si-au creat armata lor, i-au bombardat si torturat când au avut chef. Sau abia acum a apărut DAESH în Afghanistan ?

      Poate ar trebui sa se scoată dreptul internațional de la drept, ca l-am învățat degeaba. In funcție de agresor, a devenit mult prea subiectiv. Sau măcar sa se schimbe, și sa se spună ca daca agresorul e din NATO, totul e bine.

    • @NsD Daca tu sustii ca ai invatat drep international atunci ar trebui sa mai pui mana pe carte Probabil e scrisa cu caractere chirilice de are concepte asa ciudate