G4Media.ro

Formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi…

Formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat / Sorin Cîmpeanu: Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă seara, că formularul publicat de Ministerul Sănătăţii privind consimţământul părinţilor pentru testarea antigen a copiilor care prezintă simptome asociate cu boala COVID-19 va fi modificat, urmând să fie adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu, transmite Agerpres.

„Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu (…) Probabil că din dorinţa de a face bine, în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenţie…”, a afirmat Cîmpeanu, la postul Realitatea Plus.

El a subliniat că părinţii nu sunt obligaţi să completeze acest formular şi nici nu au cum să fie obligaţi, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, ministrul Educaţiei a arătat că se vor instrui cadrele didactice să primească formularul de la acei părinţi care vor dori să aducă luni acest formular completat, din propria iniţiativă.

„Nu există niciunde obligativitatea şi nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinţi care doresc să-şi dea acordul înainte, nu pot fi opriţi. Iarăşi, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva şi trebuie prelucrate de către un operator certificat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (…) Acel formular în şcoală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare către şcoli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ, ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educaţie-sănătate”, a evidenţiat ministru Cîmpeanu.

Totodată, el a subliniat că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de şcoală.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc”, a explicat ministrul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a mai punctat că părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat.

„Dacă nu face obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome în şcoală sau să fie contact direct al unui caz confirmat, niciodată nu o să vă întrebe nimeni de acest formular. Dacă se întâmplă să facă obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome, ne dorim cu toţii să nu, sau să fie contact direct al unui coleg de clasă confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic, din motive juridice. Dacă dumneavoastră îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă dumneavoastră nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie vă va spune ce paşi trebuie să urmaţi şi, bineînţeles, fiecare părinte este interesat de sănătatea copilului”, a mai afirmat ministrul Cîmpeanu.

Şi premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul în acelor copii care prezintă simptome.

Ministerul Educaţiei a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care subliniază că sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

MEC subliniază că dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede la art. 660 că pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, pacientului i se solicită acordul scris.

De asemenea, în comunicatul Ministerului Educaţiei (MEC) se menţionează că Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres faptul că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

Totodată, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Ministerul Sănătăţii a informat, vineri, că formularul prin care părinţii îşi dau consimţământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale şcolare este disponibil pe site-ul ministerului şi pe pagina de Facebook a instituţiei.

„În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi. (…) Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat, pentru ca elevii să poată fi testaţi imediat atunci când este nevoie”, se afirma în mesajul transmis pe Facebook de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ăștia s-au înțeles între ei să facă pe proștii deși nu i-a întrebat nimeni. „S-a grăbiiiiit”. Mori.

 2. Dl. Campeanu era de fata cand Dl. Voiculescu a zis de formular si nu l- a contrazis cu nimic. Si atunci de ce ,, cineva s- a grabit”, mai ales ca luni incepe scoala, deci era graba ? De ce ,, parintii nu trebuie sa aduca formularul, dar il pot aduce daca vor” cand Dl. Voiculescu spusese clar acelasi lucru: ca cine vrea sa isi dea acordul, aduce formularul, cine nu, va merge la medicul de familie? Ce se schimba defapt? Ca ori iti dai sau ori nu iti dai acordul- ce conteaza ca il duci luni sau il duci peste o saptamana? De ce sa nu fie lucrurile clare din timp?
  Sunt mici sicane, ca sa pregatesca terenul pentru cand Dl. Voiculescu o sa inceapa sa inceapa reformele, de ex. pt cand o sa ceara ( din nou) depolitizarea spitalelor si o sa ia foc toti sefii din sanatate? O sa fie atunci necesara o ,,remaniere ca urmare a numeroaselor gafe ale ministrului sanatatii”?

 3. Mai continua mult guvernarea asta facuta de pe facebook ? Minister al Sanatatii ma informeaza pe facebook? In trecut, cand VVoiculescu isi enumera realizarile, toate incepeau cu: Am construit o platforma (de fapt, se referea la un amarat de site). Acum nu e in stare sa faca unul!?Ma obligi sa-mi fac cont la un privat (in speta, haznaua fsb) pt a fi informat?
  Fanaticii lui vlad vor aplauda gudurosi in continuare! Si-apoi sunt dezamăgiți vreo 10 ani nepaticipand la vot….ca toti sunt la fel…..
  VV pana nu face praf USR-ul (munca altuia)el nu se lasa! Ce-i pasa ! El e de la Plus (partid infiintat de plozi de securisti)

 4. Aiurea, e plin de incompetenți și pseudo-intelectuali in toate structurile statului, de aceea ratează la greu. Practic, chiar dacă vrei să faci ceva bine, nu ai cu cine. Rezultatul a 30 de ani de numiri politice, falimentul total al statului.

 5. Prietenul lui ponta e ministru al învățământului sau al sănătății?
  Urs+ Luați atitudine.

 6. „Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate”. Cum din pacate, bai boulene? E f bine ca MS a postat acel document pt cei interesati sa cunoasca continutul, sa nu semneze in graba la scoala in necunostinta de cauza. Eu prefer sa descarc acel document din ordinator si sa-l prezint la scoala din prima zi. Ce fac parintii in cazul in care copilul merge sanatos la scoala si dupa cateva ore are febra? Paraseste locul de munca pt a semna un document? Lasati-ne si posibilitatea sa descarcam acel document, faceti lucrurile bine, nu mai bagati strambe, ca numai la astea sunteti buni, uslistilor.

 7. Asta e un non-subiect. Subiectul e ce face Romania in pregatirea pentru varianta UK. Pai isi sacrifica batranii si bolnavii, deoarece scoala online a dar gres, iar scoala offline a dat gres demult…