G4Media.ro

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, profit de 109 miliarde de dolari…

Sursa foto: Pixabay

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, profit de 109 miliarde de dolari în primul trimestru din 2024

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane norvegiene (109 miliarde de dolari) pentru primul trimestru al acestui an, impulsionat de avansul cotaţiilor companiilor de tehnologie, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În perioada ianuarie-martie 2024, randamentul general al investiţiilor fondului a fost unul de 6,3%. Însă investiţiile în acţiuni au avut un randament de 9,1%.

„Investiţiile în acţiuni au avut un randament foarte puternic în primul trimestru, în special în sectorul tehnologiei”, a declarat directorul general adjunct al fondului Trond Grande într-un comunicat de presă.

Profitul de 1.200 de miliarde de coroane din primul trimestru al acestui an este mai mare decât cel de 893 miliarde de coroane înregistrat în primul trimestru al anului trecut.

Fondul colectează veniturile generate de statul norvegian din producţia de petrol şi gaze, pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte regenerabile din străinatate. La finele lunii martie 2024, 72,1% din activele fondului erau investite în acţiuni, 26% în instrumente cu venit fix, 1,8% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 8.900 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 283.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fondul ar trebui dat spre administrare covrigarului de Buzău, prin introducerea profitului acestuia în, să zicem, Programul Anghel Saligny – ăla scutit de orice control de legalitate a vreunei instituții a statului român. Să vezi acolo profit investit în… bancțe de parc de 20.000 euro/buc., ceasuri stradale – marca Sorin Oprescu – de 500.000/buc etc.