G4Media.ro

Focarul cu Covid-19 din Ialomița pe care Direcția Sanitară refuză să-l carantineze.…

Focarul cu Covid-19 din Ialomița pe care Direcția Sanitară refuză să-l carantineze. Comuna Bărbulești are un sfert din infecțiile din județ, a avut o înmormântare cu 200 de participanți și a provocat carantinarea unui cartier din Buzău

Comuna Bărbulești din Ialomița are 56 de cazuri de infecție cu coronavirus, un deces și sute de persoane – contact al celor infectați. Din Bărbulești a plecat un cetățean care a infectat 19 apropiați și a provocat carantinarea unui întreg cartier din Buzău. În ciuda bilanțului și a sutelor de amenzi date în Bărbulești pentru nerespectarea restricțiilor, Direcția de Sănătate Publică Ialomița refuză să carantineze localitatea, deși în cazul Țăndărei, localitate din același județ, a luat rapid decizia carantinării, după înregistrarea a 26 de cazuri și patru decese.

Aproape 1% din populația comunei, infectată cu coronavirus. Localitatea Bărbulești are, potrivit ultimului recensământ, 5.900 de locuitori, mulți dintre ei plecați în străinătate și reveniți după izbucnirea pandemiei de coronavirus în Europa. Acum, 56 dintre ei sunt internați cu coronavirus, potrivit declarațiilor date pentru G4Media.ro de Direcția județeană de Sănătate Publică și Prefectura Ialomița, iar alte sute sunt considerați contacte directe și ar trebui să stea în izolare sau carantină. De remarcat că în Bărbulești sunt înregistrate peste un sfert din cazurile de infectare cu Covid -19 din tot județul Ialomița (217 în total – date valabile pentru luni, 4 mai).

Sute de amenzi pentru nerespectarea măsurilor. Bărbulești este una dintre localitățile ialomițene cu grad mare de infracționalitate, iar autoritățile au făcut razii constante în localitate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. În 4 aprilie, șeful Poliției Române spunea că autoritățile dăduseră 170 de amenzi în câteva zile doar în Bărbulești și Țăndărei pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţelor militare privind circulaţia pe drumurile publice. În 21 aprilie, mai mulți localnici i-au agresat verbal pe polițiștii care urmăreau un bărbat ascuns în sat, iar o zi mai târziu poliția localitatea a survolat cu elicopterul și reflectoare gigantice. În 4 mai, un localnic care trebuia să stea izolat la domiciliu a fost prins de polițiști în drum spre Urziceni.

Primarul municipiului Urziceni, limitrof comunei Bărbulești, a cerut încă din 24 aprilie guvernului să carantineze comuna, acuzându-i pe locuitorii din comună că nu respectă regulile și aduc virusul în oraș. ”Nu îi poate stăpâni nimeni, vin mereu în oraș, deși nu au dreptul. Autoritățile nu îi pot opri. E jale în Urziceni”, a declarat pentru G4Media.ro Constantin Sava, primarul Urziceniului.

Primarul comunei Bărbulești, Dumitru Bacriţă, a respins însă posibilitatea carantinării comunei. ”Nu are cum să carantineze comuna. Noi nu avem magazine, oamenii nu au de unde să-și facă provizii. Singura sursă de provizii e Urziceniul”, a declarat pentru G4Media.ro primarul comunei. Întrebat de ce nu respectă unii localnici măsurile stabilite de autorități, primarul Dumitru Bacriţă a spus că ”s-au dat destule amenzi. Unii respectă, mai sunt și care nu respectă regulile”.

Autoritățile din județ au refuzat însă să ia măsura carantinării localității. Într-o ședință din 27 aprilie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, instituția a decis să nu carantineze localitatea, ci să restricționeze ieșirea locuitorilor din comună la o singură persoană / familie.

Dan Noel, directorul Direcției de Sănătate Publică din Ialomița, a declarat pentru G4Media.ro că ”La acest moment carantina nu se impune. Trebuie să se îndeplinească și alte criterii”. Întrebat în mod repetat de reporterul G4Media.ro ce criterii trebuie să îndeplinească localitatea pentru a fi introdusă în carantină, așa cum s-a întâmplat cu orașul Țăndărei (tot din Ialomița), șeful DSP Ialomița a refuzat să răspundă: ”Nu e momentul acum să discutăm”.

Nici Ministerul Sănătății nu a răspuns solicitării de informații a G4Media.ro până la publicarea articolului.

Prefectul județului Ialomița, Tonița Manea, a declarat pentru G4Media.ro că decizia din 27 aprilie de a nu impune carantinarea localității a fost bazată pe ancheta epidemiologică a DSP: ”Administrativ, voi lua exact măsurile pe care le impune DSP. Cei de la Direcția de Sănătate Publică spun că în acest moment comuna Bărbulești nu îndeplinește condițiile din legislație pentru carantinare. Eu am un singur vot în Comitetul Județean de Situații de Urgență”.

Reprezentanta guvernului în teritoriu a mai spus că ”am cerut DSP o nouă anchetă epidemiologică, având în vedere numărul de cazuri, apariția primului deces, dar și linkul epidemiologic cu Urziceni”.

Înmormântare cu 200 de oameni în Bărbulești. Viorel Bănescu, consilier județean din partea PSD și director al școlii din Bărbulești, a relatat pentru publicația locală Independent că miercuri, 29 aprilie, a văzut un cortegiu funerar în Bărbulești în care a numărat aproximativ 200 de participanți. Conform declarațiilor sale, cortegiul a traversat străzile comunei în prezența echipajelor de polițiști, jandarmi și trupelor de intervenție rapidă aflate în dispozitiv ”pe post de spectatori”. Prefectul județului, Tonița Manea, a confirmat pentru G4Media.ro întâmplarea și a spus că șefii Poliției sunt acum verificați.

”Poliția nu m-a informat despre eveniment, șefii instituției sunt în verificări. Poliția a considerat că poate gestiona, dar au ieșit oamenii din toate curțile și polițiștii spun că au fost luați prin surprindere și nu au putut gestiona situația. Aștept raportul final al controlului. Nu există scuză pentru neinformarea mea”, a declarat prefectul pentru G4Media.ro.

Bărbulești – cauza pentru carantinarea unui întreg cartier din Buzău. Cartierul Poşta din municipiul Buzău a intrat de luni, 4 mai, în carantină pentru 14 zile, după ce au fost confirmate 19 de cazuri de infecții. Originea problemei este un bărbat nu a respectat ordonanțele militare și de Paște a mers în vizită la socrii din Bărbulești, potrivit Libertatea. Acesta a revenit apoi acasă și a intrat în contact cu familia, cu prietenii și cu alte cunoștințe.

Foto: Imagine de la razia Poliției în Bărbulești în 3 aprilie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. comunitatile tiganesti si-au dublata numarul imediat ce a inceput epidemia in vest, nimeni nu a stat atent la ei, m-au tinut pe mine in casa !

  • Politia era ocupata sa faca filtre ca sa verifice declaratiile pe proprie raspundere. Iar tiganii ocolesc filtrele. Nici acum nu se stie cum au calatorit invitatii de la Buzau la Barbulesti si inapoi.

 2. De ce nu spun autoritatile ca le e frica sa declare carantinarea barbulestiului? Se pare ca acolo sunt cetateni cu drepturi mult mai viteji decat spartacus din rahova si daca ar indrazni autoritatile sa intre in barbulesti s-ar face deranj mare…

 3. Politia era ocupata sa faca filtre ca sa verifice declaratiile pe proprie raspundere. Iar ţigänìí ocolesc/păcălesc filtrele. Nici acum nu se ştie cum au calatorit invitaţii de la Buzau la Barbulesti si înapoi.

  • Cu masina…pe E85. In Buzau nici in perioada Pastelui nu s-au efectuat controale. La intrarea din Bariera Ploiesti era un card de masini de Politie, dar nu te oprea nimeni. In oras oamenii isi vedeau de treburile lor. Marturisesc ca eu nu am vazut Politie in Orasul Buzau, pe data de 6 aprilie.

 4. Nici eu nu am vazut politie pe 1 si 2 mai, desi am traversat orasul dinspre Ploiesti inspre Braila.

 5. :))))) am zis ieri ca psihologia inversa functioneaza.Lasa-i liberi,si-si vor cere sa-i controlezi.

 6. Orașul. Țăndărei Primarul. Este PSD. Și localitatea bărbulești și urziceni. Sunt PNL

 7. Nu-i așa demetilor dati vină numai pe țigani dar voi români ați răspândit virusul ipocritilor..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.