G4Media.ro

FMI: Redresarea economică a Moldovei este mai lentă decât se aștepta

Foto: Fondul Monetar International foto / imf.org

FMI: Redresarea economică a Moldovei este mai lentă decât se aștepta

Redresarea economiei moldovenești „este mai lentă decât se aștepta, deoarece țara continuă să sufere consecințele războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina și se confruntă cu dificultăți în această situație”, a declarat șefa misiunii FMI, Clara Mira, în urma vizitei sale la Chișinău, potrivit Rador Radio România.

Potrivit Clarei Mira, PIB-ul Moldovei în termeni reali a crescut în 2023 cu doar 0,7%, ceea ce este mai puțin decât cele 2% prognozate de FMI, transmite Infotag.

„Motivul principal a fost o redresare mai slabă a cererii interne, în special a consumului privat și a activității investiționale. Redresarea economică va continua în 2024 cu o creștere de 2,6%, din nou mai mică decât cea prognozată anterior. Printre riscurile la adresa redresării se numără posibilitatea unor noi șocuri în sectorul energetic sau a unui nou val de refugiați. Printre factorii favorabili se numără creșterea economică mai rapidă decât se aștepta în cazul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, progresul mai rapid în direcția aderării la UE și accelerarea reformelor structurale”, a declarat șefa misiunii.

Mira consideră că bugetul pentru 2024 „contribuie la consolidarea rețelei de siguranță socială, la asigurarea securității energetice și la sprijinirea investițiilor și reformelor care favorizează creșterea economică”.

„Întrucât inflația se încadrează în intervalul de variație vizat de BNM începând cu noiembrie 2023, politica monetară actuală este adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unui nivel adecvat al rezervelor valutare vor fi esențiale pentru a depăși șocurile. Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe menținerea stabilității prețurilor”, a declarat Clara Mira, exprimându-și opinia că Programul „este implementat cu succes în general, deși unele reforme structurale progresează mai lent decât s-a convenit”.

Sursa: INFOTAG / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează