G4Media.ro

Florin Cîțu: Nu există un cadru legal care să le permită românilor…

Florin Cîțu: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să nu plătească factura la energie și să nu mai aibă penalități

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat joi că nu există un cadru legal care să permită românilor să nu plătească factura la energie sau gaze şi să nu aibă penalităţi, arătând că Guvernul trebuie să vină cu un cadru legal nou, transmite Agerpres.

„Nu există un cadru legal şi nu a fost trecută nicio ordonanţă de urgenţă care să le permită românilor să nu plătească factura şi să nu mai aibă penalităţi. (…) Eu sper să vină cu un cadru legal, pentru că altfel această afirmaţie nu este susţinută de niciun cadru legal şi atunci îi îndemnăm pe români să încalce legea, ceea ce nu este corect. (…) Trebuie să fim foarte atenţi aici. Dacă Executivul vine cu un cadru legal nou, cu o ordonanţă de urgenţă prin care va spune că se interzice debranşarea în această perioadă, pentru că am făcut-o şi noi în stare de urgenţă, sau nu se plătesc penalităţi la facturi nu ştiu câte luni sau permitem ca facturile să fie plătite până în septembrie, pentru că asta este iarăşi o soluţie pe care putem să o facem după ce avem compensare ş.a.m.d. şi dacă există încă oameni care au probleme, trebuie să le permitem să plătească factura pe o perioadă mai lungă de timp”, a afirmat Cîţu la Antena 3.

El a arătat că nu a existat încă o discuţie în coaliţie despre această situaţie.

„Vom avea o discuţie în coaliţie zilele următoare. (…) Este o măsură care vine în afara programului de guvernare. Este o măsură nouă şi atunci trebuie să venim în coaliţie, pentru că aş vrea să ştiu – şi aici nu este o critică -, dar aş vrea să nu mai aruncăm pe piaţă tot felul de soluţii care au un impact asupra bugetului foarte mare, fără să venim şi cu soluţii de finanţare”, a spus liderul PNL.

Florin Cîţu a făcut apel la calm în rândul colegilor din coaliţie şi a solicitat mai mult pragmatism şi mai puţină discuţie pe reţelele de socializare în privinţa măsurilor pentru creşterea preţurilor la energie.

„Nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea, pentru că asta nu înseamnă decât să luăm de la unii şi să dăm la alţii şi nu ajungem nicăieri. Trebuie să vedem care sunt priorităţile, consumatorul vulnerabil şi apoi să le luăm pe rând, care sectoare sau ce parte din economie trebuie ajutată şi cum să o ajutăm ca să avem o economie mai târziu. Dacă avem mesaje populiste şi aruncăm tot felul de idei pe piaţă apoi o să fie complicat să venim cu o soluţie care să rezolve problema. Cer mai mult pragmatism, mai puţină discuţie pe Facebook, mai multă discuţie printre experţi, să venim cu soluţii şi apoi să le prezentăm românilor. Le-aş prioritiza, aş merge în primul rând către românii care într-adevăr au nevoie, către oamenii vulnerabili, către acele companii care sunt vulnerabile şi apoi aş extinde măsurile, dar trebuie să fim foarte clari: nu putem, şi acesta este mesajul din partea PNL, să vorbim de măsuri care să discrimineze sau să promitem că vom plăti toate facturile tuturor în economie. Asta ar fi o greşeală şi, la fel, să promitem tot felul de eliminări de taxe. Este complicat, este o situaţie de deficit bugetar şi orice măsură pe care o luăm acum, ea va funcţiona o lună, două, trei, dar costurile sau impactul s-ar putea să fie mult prea mare sau echilibrele pe care le-am câştigat în economie le vom pierde foarte uşor”, a mai spus Cîţu.

Potrivit acestuia, criza preţurilor la energie a pornit din exterior, dar România ar fi trebuit să se pregătească de mai mult timp.

„Dacă în 30 de ani am fi investit mai mult în capacitatea de producţie şi interconectivitate în ceea ce priveşte energia electrică şi alte tipuri de energie, poate că nu am fi avut acelaşi şoc”, a subliniat Cîţu.

Sursa foto: Unsplash / Julian Hochgesang

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Bre, asta gavareste de parca e in opozitie:

  ‘trebuie sa”…

 2. Dar existat totuși cadrul moral , susținut de avocat al poporului . 🤣🤣

 3. Regula este ca in caz de litigiu, platesti ceea ce ti se pare corect si te certi / te judeci pe diferenta. Cat de complicat sa fie?!

 4. De ce nu mentioneaza ca pot contesta factura si ca furnizorii trebuie sa raspunda legal in maxim 5 zile?

  Circ ieftin de la unul care nu si-a platit creditul ajungand la mana recuperatorilor.

 5. Cand era vorba de banii din PNDL stiau sa dea pe repede-inainte OUG pentru jaful de 50 de miliarde. Acum, daca e vorba de milioane de oameni afectati, vor purta discutii la sfantu’ asteapta.
  O adunatura de…

 6. Exista deja cadru moral ptr neplata , avocat al poporului . 😄

 7. Personal, stiu ca aceasta criza are „radacini” externe, dar „puroiul” este intern, sa fie clar! Ma intereseaza in ce masura este adevarata afirmatia unui parlamentar ca „70% din cresterea preturilor la energie, merge catre stat”, ca daca este adevarata….cartu ar trebui s-o lase mai moale cu ziceri d’astea de imagine gen lipsa investitii (nu ca n-ar avea importanta majora, dar…), context international, etc. pe aceeasi tema. Principalul vinovat de situatia dezastruoasa este statul roman prin reprezentantii lui profund corupti, restul……

 8. @Adriana Tara asta e controlata de PSD mai ceva că pe timpul Comuniștilor .
  Nu exista nimic in tara asta fara să aibă Manager ,Director PSD .
  Asta e realitatea ,numirile politice ajung pretutindeni .
  Totul e prosteala și hoție .
  De fapt e cum scriu de mult ,adică : PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im și PSD-IM , vă fu……em și vă furăm de vă nenorocim.
  CORUPEM ȘI HOȚIM pentru că a trăi în alt fel nu știm și nici nu vrem.
  Eterni suntem, nimic nu pățim, Justiția o jumulim.

 9. Cîțu ăsta ticălos a fost, ticălos rămâne până moare!

 10. Dar un cadru legal pentru hotiile cu factura exista?
  CItule ori esti prost ori borfas!

 11. Da un cadru legal care sa permita cetatenilor sa se debranseze de la sistemele centralizate de ce nu exista ba abjectule ?
  Pentru ca vreti voi sa tineti oamenii captivi intr-un sistem de furt ? Un sistem in care isi iau salarii imense acele scursuri sociale care nu isi gasesc locul in mediul concurential ? Un sistem clientelar politic . Tu nu ai fost si nu esti liberal . Esti o scursura sociala psd-ista .