G4Media.ro

Florin Cîțu, despre mesajul lui Mugur Isărescu: Pentru prima oară când politica…

Florin Cîțu, despre mesajul lui Mugur Isărescu: Pentru prima oară când politica fiscală şi politica monetară lucrează aproape perfect

Mesajul transmis de Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este foarte importat, arată minstrul Finanțelor, Florin Cîțu, apreciind că este pentru prima oară în istorie când politica fiscală şi politica monetară lucrează aproape perfect.

„Pe lângă politica fiscală relaxată acum avem un alt impuls. Avem politica monetară care vine la susţinere şi vă spun că este o armă importantă în a ajuta economia. Pe lângă aceasta, am văzut că deja analiştii, economiştii, au luat în calcul informaţiile din primul trimestru şi dau şanse foarte mari a ceea ce eu spun deja de o lună de zile: o revenire a economiei în V, o revenire în trimestrul III. Şi pe ce mă bazez în trimestrul II: mixul de politică fiscală şi cea monetară. Acest lucru care doar era prezentat teoretic şi îl vedeam scris în ultimii ani de zile în România, cred că este prima oară în istorie când cele două politici, politica fiscală şi politica monetară lucrează, zic eu, aproape perfect. Vă spun, mesajul de astăzi de la Banca Centrală este un mesaj foarte, foarte important. Nu trebuie ignorat pentru că astăzi ne-am asigurat că în trimestrul II avem şanse să ieşim mult mai bine decât estimam acum două luni de zile”, a menţionat Florin Cîţu, la B1 TV.

El a precizat că deficitul bugetar este finanţat prin emisiuni de obligaţiuni:

„Revin la mesajul Băncii Naţionale a României care arată foarte clar că ne-am împrumutat mult mai ieftin de la o zi la alta. Am reuşit, chiar dacă în martie când s-au blocat toate pieţele internaţionale, deci a fost momentul când peste tot în lume se închideau, era o stare de urgenţă, declarată una după alta, şi pieţele financiare s-au gripat, s-au blocat, dobânzile s-au dus sus. Am reuşit, pentru că aveam buffer-ul şi ne-a salvat acel buffer pe care l-am făcut la începutul anului. (…) Şi astăzi Banca Centrală confirmă acest lucru, nu o spun doar eu, confirmă negru pe alb că am reuşit să ne împrumutăm din ce în ce mai ieftin. Ne împrumutăm, dar faptul că am fost un guvern responsabil şi prudent este recompensat de pieţele financiare pentru că altfel, vă spun, în condiţiile în care au existat şi acele discuţii cu agenţiile de rating şi cu deficit mai mare, nu am fi putut să ne împrumutăm de la o zi la alta mai ieftin aşa cum am făcut-o”.

Ministrul Finanţelor a mai subliniat că anul acesta, în buget, au fost alocaţi bani pentru investiţii, mai mult decât anul trecut, reprezentând aproape 10% din PIB:

„La rectificarea bugetară pe care am făcut-o nu am luat niciun ban de acolo. Mai mult, eu cred că este prima rectificare pe care mi-o aduc eu aminte unde au fost bani puşi, la Ministerul Transporturilor, pentru a cheltui mai mult, am mai adăugat un miliard de lei pentru plata facturilor la PNDL. Banii vin din împrumuturi. În acest moment, România are un deficit bugetar, este un lucru pe care îl ştim cu toţii, şi ne împrumutăm, dar ne împrumutăm pentru investiţii. E adevărat că ne împrumutăm şi pentru partea de cheltuieli: salarii, toate facturile, etc.”, a mai spus Florin Cîţu, conform Agerpres.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat luni că obiectivul imediat al Băncii Centrale rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale, în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă.

„Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi, în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni”, a transmis Mugur Isărescu.

Sursa Foto: Facebook/ Florin Cîțu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Cu de pret ?

  Indatorarea haotica Romaniei so generatiilor viitoare de Romani ?

  So construing autostrazi ? Infrastructure energetica , de irigatii ? Etc

  The indatorezi sa platesti $alarii la … Stat

  Progressing viziune.

 2. Cur gol inaintea saraciei ! ar fi spus raposatul meu tata…

 3. Era oarecum de prevazut.:

  1. Statul emite obligatiuni.
  2. BNR le cumpara
  3. Ghici cu ce bani ….. Daca nu ati ghicit – o intrebare ajutatoare: cine printeaza banii?

  Pe de alta parte e mai bine sa te indatorezi pe bani printati de tine, decat de altii.
  Banuiesc ca si UE si SUA vor adopta aceeiasi solutie pentru iesire din criza: Marea Printare de Iesire din Criza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.