G4Media.ro

Fitch a confirmat ratingul României. Agenția vede riscuri pentru economie ce pleacă…

Fitch a confirmat ratingul României. Agenția vede riscuri pentru economie ce pleacă de la criza politică

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „recomandat pentru investiţii”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Agenția vede riscuri ce derivă din dezechilibrele fiscale ale României și din scumpirile la energie, dar și din criza politică.

Săptămâna trecută, agenția de rating Standard & Poor’s a menținut rating-ul României la BBB-/A-3 cu perspectivă stabilă, pe motiv că, în ciuda incertitudinii politice sporite în urma demiterii recente a guvernului la moțiune, PNRR recent aprobat și procedura de deficit excesiv vor duce la o disciplină fiscală suficientă pentru a depăși luptele partizane și pentru a realiza consolidarea bugetară în următorii doi ani.

În schimb, agenția de rating Moody’s a îmbunătățit perspectiva rating-ului României la stabilă, de la negativă, datorită perspectivelor solide de creștere economică bazate pe sectorul privat și pe utilizarea fondurilor europen, dar și pentru că procedura de deficit va acționa ca o ancoră politică cheie a strategiei fiscale.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Daca ai fi investitor, ti-ai investi banii intr-o companie intr-o tara in care 70% din oameni nu cred in stiinta sau medicina, dar cred in popi, ghicitoare sau vizionari dacopati?

  • Oamenii sunt fraieri și îi poți plăti cu bani puțini 🤣

  • @ Da

   In jumatate din Africa oamenii sunt cam la fel de „fraieri” si poti sa ii platesti cu MULT mai putin…
   Avantajul nostru este ca suntem in UE si nu mai trebuie sa platesti taxe sau transport naval ca sa iti vinzi produsele in Germania sau Franta…

  • Asta s-o crezi tu! Fraieri, fraieri, dar cand vine vorba de salarii sunt ca si caprele râioase cu cozile pe sus.

  • @mai: Investitorii merg in „jumate din Africa”, dar merg de regula in Capitalele tarilor respective sau in marile orase unde deja s-a format o generatie alfabetizata, o sa fiti surprins dar sunt tari in Africa unde Educatia incepe sa CONTEZE mai mult decat in Romania: tarile francofone in primul rand…inceputul e greu, dar au inceput….
   „Educaţia, o posibilă soluţie. Avem cel mai mult nevoie de educaţie” e motto-ul tot mai multor intalniri intre UE, China, tari ale Africii in lupta pentru EDUCATIE in Africa.

   Ia uite: „Nigeria are o populație bine educată și este respectată la nivel mondial ca unul dintre cei mai importanti jucatori de energie din Africa, împreună cu Africa de Sud.”

 2. Nu inteleg. Acum cateva saptamani se lauda Citu ca avem un rating si o crestere cu care putine tari mari se pot lauda. Pai ori minte ori e prost. Ori ambele.

 3. Asta cred ca au uitat sa scrie.

  • minti cu nerusinare.
   Toata tara stie ca Iohannis a generat criza de teama numirilor la parchete
   Iohannis i-a ordonat lui Citu sa incalce Protocolul Coalitiei PNL USR UDMR si sa-l dea afara pe.ministrul Justitiei ca sa nu se finalizeze concursul pentru sefii parchetelor.
   Ficusului mafiot ii trebuie slugi care sa musamalizeze dosare asa cum a facut Hosu care a musamalizat dosarul 10 august

  • Ești ironic sau ești prost ?

  • Citulica ,tu ești tata?

 4. Esti un trol pr.ost, nu-i asa penelache…?

 5. minti cu nerusinare.
  Toata tara stie ca Iohannis a generat criza de teama numirilor la parchete
  Iohannis i-a ordonat lui Citu sa incalce Protocolul Coalitiei PNL USR UDMR si sa-l dea afara pe.ministrul Justitiei ca sa nu se finalizeze concursul pentru sefii parchetelor.
  Ficusului mafiot ii trebuie slugi care sa musamalizeze dosare asa cum a facut Hosu care a musamalizat dosarul 10 august

 6. @criza politica generata de USR
  minti cu nerusinare.

  Toata tara stie ca Iohannis a generat criza de teama numirilor la parchete
  Iohannis i-a ordonat lui Citu sa incalce Protocolul Coalitiei PNL USR UDMR si sa-l dea afara pe.ministrul Justitiei ca sa nu se finalizeze concursul pentru sefii parchetelor.
  Ficusului mafiot ii trebuie slugi care sa musamalizeze dosare asa cum a facut Hosu care a musamalizat dosarul 10 august

  • Parchetele sau banii? Mai repede banii!
   Mafioții nu au vrut să împartă niciun ban cu USR:
   – i-a ținut să le facă treaba, cât să finalizeze PNRR, dar sa nu poată beneficia de niciuna din consultantele si comisioanele pregătite.
   – au facut un PNDL cu bună stiinta ca USR are doar cativa primari.
   – nu le-a aprobat înființarea Agenției de Investiții si Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate cat timp ministru al Sănătății era de la USR.
   Se adună ceva miliarde….

 7. Ești ironic sau ești p.rost ?

 8. Normal ca vede ,vedem și noi! Singurul care nu vede din Septembrie nimic este marele Iohanis.

 9. WOW!!
  NU a iesit inca zombie, asa cum a iesit dupa Comunicatele S&P si MOODY’S de zilele trecute!?
  NU a iesit evident, pentru ca FITCH cea mai mare Agentie de rating a pastrat PERSPECTIVA NEGATIVA, adica avertizeaza Investitorii asupra RISCURILOR uriase asociate Romaniei!!
  NU au reusit sa cumpere si expertii FITCH, asa cum i-au cumparat pe cei de la S&P si MOODY’S!!

  Comunicat FITCH: „Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă NEGATIVA, aceasta fiind ULTIMA notă din categoria „recomandat pentru investiţii”, se arată într-un Comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
  Agenția vede RISCURI ce derivă din dezechilibrele fiscale ale României și din scumpirile la energie, dar și din criza politică.

  FIX despre aceste RISCURI uriase a vorbit si BNR in ultima Sedinta de politica monetara din 5 octombrie cand membrii Consiliului de Adminsitratie al BNR si-au exprimat dubiile ca banii din PNRR vor ajunge in Romania!

  Si celelalte 2 Agentii de Rating S&P si MOODY’S au avertizat asupra acestor RISCURI uriase, dar luminita o „vedeau” ele la capatul tunelului zombilitic, ia uite:
  Comunicat S&P, in 16.10.2021: „Prognozăm că ANCORELE POLITICE(!?)din Mecanismul de Relansare şi Rezilienţă precum şi procedura de deficit excesiv în derulare vor cere REFORME, şi ne aşteptăm ca aceste instrumente să IMPUNA Disciplină fiscală într-un mediu politic complex şi IMPREDICTIBIL”.
  IMPREDICTIBIL, dar vedem Perspectiva STABILA!
  Cum naiba vine asta la S&P?!

  Uite cum „vine”:
  3 Martie 2019: „Florin Citu: Guvernul va creste taxele daca ratingul Romaniei va ajunge la „gunoi”.
  Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
  Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la „BBB minus/A-3”. Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in 2 saptamani, in contextul in care Guvernul Romaniei a facut apel la decizia luata de S&P.
  „Ratingul este PLATIT de Romania. De aceea S&P a acceptat contestatia si sa amane 2 saptamani anuntul despre perspectiva. Dar si contestatia se PLATESTE. Bomba. Ce nu spune Dragnea si nici slugile lui: Daca S&P schimba acum perspectiva la negativ, urmatoarea miscare in toamna este de scadere a rating-ului. Dezastru pentru Romania. Aici va rog sa fiti atenti.” a spus liberalul!

  Ratingul se PLATESTE, dai bani mai multi, S&P inchide un ochisor si „vede luminita de la capatul tunelului zombilitic”….
  Nu stiu ce „vad” Investitorii, cand VAD Criza politica, sanitara si sociala si economica din Romania zombilitica adlui Haos Werner Iohannis.

 10. Fitch instrument de santaj si corupere a guvernelor lumii, afalt in mana „Globalistilor’ iubitori de putere si control suprem’.