G4Media.ro

Firea: Bucureștenii care pleacă în vacanță în Grecia sau spre alte destinații…

Firea: Bucureștenii care pleacă în vacanță în Grecia sau spre alte destinații vor fi testați gratuit/ PNL: ”Testăm pentru București” se transformă în ”Testăm pentru Grecia”/ Oamenii aceştia nu fac parte dintr-un grup vulnerabil

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, în şedinţa de miercuri, suplimentarea numărului de beneficiari ai proiectului „Testăm pentru Bucureşti” de la 11.000 la 20.000 şi includerea în rândul acestora şi a bucureştenilor care călătoresc în scopuri turistice. S-au înregistrat 31 de voturi pentru, 12 împotrivă şi două abţineri, transmite Agerpres.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat înainte de ședință că va proupune proiectul prin care și bucureștenii care pleacă în vacanță în Grecia, sau spre alte destinații care au impus condiții, să-și poată face test gratuit COVID 19.

„Se aprobă modificarea şi completarea proiectului ‘Testăm pentru Bucureşti!’ (…) Art. 2 al HCGMB nr. 198/2000 se modifică şi va avea următorul conţinut: se aprobă acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 200 de lei/beneficiar, inclusiv cetăţenilor din municipiul Bucureşti care călătoresc în scopuri turistice şi vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2. (…) Se suplimentează numărul de beneficiari cu 9.000 de persoane, astfel numărul total de beneficiari se modifică de la 11.000 la 20.000„, prevede proiectul de hotărâre adoptat de CGMB.

Articolul 2 al hotărârii CGMB nr. 198/2000 adoptate pe 11 mai stipula că se acordă un sprijin financiar, în valoare de 200 de lei/beneficiar, cetăţenilor din municipiul Bucureşti care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Bugetul proiectului creşte de la 2.233.000 de lei la 4.033.000 lei.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului, plecând de la numeroasele solicitări de efectuare voluntară a testelor pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2 primite din partea bucureştenilor, coroborat cu condiţiile de călătorie în scopuri turistice impuse de autorităţile statelor membre şi non-membre UE, astfel cum sunt detaliate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, se propune modificarea proiectului „Testăm pentru Bucureşti!”, pentru a-i sprijini şi pe cei care doresc să meargă în vacanţă şi vor solicita, în mod voluntar, testarea PCR.

În raportul de specialitate al proiectului se precizează că sprijinul financiar pentru serviciile medicale de testare RT – PCR în valoare de 200 de lei/beneficiar va fi decontat către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului.

Proiectul „Testăm pentru Bucureşti!” se adresează cetăţenilor din Capitală care solicită, în mod voluntar, testarea PCR şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.

„Banii de tipul acesta trebuie duşi acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, noi am spus asta şi prima dată când a fost dezbătut acest proiect în CGMB, am spus că (…) trebuie testaţi oamenii din subordinea Primăriei Generale care au contact cu publicul frecvent”, a declarat consilierul municipal USR Ana-Maria Ciceală, miercuri, în şedinţa CGMB.

Potrivit consilierului municipal PNL Cătălin Deaconescu, proiectul „Testăm pentru Bucureşti” se transformă în „Testăm pentru Grecia”.

„Oamenii aceştia care se duc în vacanţe acolo unde li se cer astfel de teste cred că nu fac parte dintr-un grup vulnerabil”, a spus Deaconescu. În opinia sa, ar fi mai bine să fie testaţi la întoarcerea din concediu, ca să asigure securitatea celor care nu pleacă în vacanţe.

Primarul general, Gabriela Firea, a afirmat că Municipalitatea şi-a testat proprii angajaţi.

„Şi pasajele şi podurile pe care le construim au nevoie de oameni care pot să circule pe ele, adică au maşină, bani de combustibil, serviciu (…) O autoritate locală oferă proiecte, investiţii, servicii pentru toate categoriile de cetăţeni”, a declarat Firea.

Referitor la afirmaţia lui Deaconescu privind testarea cetăţenilor la reîntoarcerea din concediu, Firea a menţionat: „Dacă face totul Primăria Capitalei, atunci să fim noi şi Ministerul Sănătăţii”.

Ea a menţionat că mai multe ţări europene solicită un test valabil, foarte actual, de COVID-19.

Firea a precizat că Municipalitatea nu supra-aglomerează aparatele de testare Real Time PCR cu noua categorie a bucureştenilor care pleacă în vacanţă şi care va beneficia de aceste teste.

„Noi ne-am pregătit cu seriozitate pentru această perioadă şi am achiziţionat 5 noi aparate de testare Real Time PCR (…) Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor, are contracte de colaborare, asocieri cu 12 clinici de stat şi private prin care derulăm toate aceste testări. Avem o capacitate de testare zilnică de 1.500 de teste, în afară de testele care se realizează prin definiţia de caz prin testări făcute de DSP”, a subliniat Firea.

Ea a informat că, începând de joi, bucureştenii interesaţi care pleacă în vacanţă pot să se înscrie pentru a fi testaţi gratuit de către PMB, prin ASSMB, la adresa de email vacanta2020@pmb.ro. Firea a anunţat că aceştia vor fi contactaţi de angajaţi ai ASSMB şi programaţi la testare la una dintre cele 12 clinici de stat sau private cu care Municipalitatea este în parteneriat, în funcţie de data la care au programată călătoria.

Ea a adăugat că, în cazul în care va fi nevoie, se va suplimenta numărul de beneficiari ai proiectului. AGERPRES/(A – autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Bravos natiune.Saracii romani, nu au bani de teste, dar au bani de Grecia!Cati smecheri pleaca in GRECIA DIN APARATUL BUGETAR SI POLITIC.Sigur sunt ceva politicieni…

 2. Proasta dreak, excursia in Grecia nu este urgență medicală.
  De ce să plătească toti bucureștenii testele ptr cateva mii care se încăpățînează să o taie aiurea prin lume?
  Urgențe sunt suspecții COVID, familiile lor, pacienții nonCovid din spitale care nu pot fi operati fără rezultatul testului, oamenii care lucrează în sectoare cu risc crescut: personal medical, transportul public, vânzătorii, cei din administrație care lucrează cu publicul !
  Trăiască punga de mălai, găleata electorală si testul gratuit al Firoaicei!

 3. Tzatza s-a grabit sa nu scape ocazia sa-si faca publicitate dind o pleasca din banii contribuabililor, ca asa-i cind nu pot cetatenii sa-ti controleze bugetul si cum il folosesti. Decit o data la patru ani.

 4. Distinsa habarnistă mahalagioaică a emis următoarea panseluţă, aproximativă: am construit şosele, pasaje şi am lărgit şosele (chiar aşa?) nu doar pentru cei care au maşină şi bani de benzină, ci pentru toţi cetăţenii Bucureştiului (!?!). Corolar, nu face teste pe banii contribuabilor doar celor care vor să se plimbe la grecotei în plină pandemie şi criză sanitară, ci tuturor bucureştenilor dornici de o vacanţă de neuitat la în aerul curat al Bucureştiului. :))

 5. Așa încurajează Dna. Firea turismul românesc, aflat in groapa, prin pomeni electorale. Pe de o parte latră ca sa ne petrecem concediul in țara, sa cumpărăm produse românești, sa salvam economia și pe de alta parte o face pe-a marea specialist- doctor-epidemiolog, etc. și le plătește la câțiva bucureșteni, probabil clientela lor politica, din impozitele tuturor, sa plece in alte tari! RUȘINE!!!!!

 6. Pe turiști să-i i testeze din banii ei, nu pe banii bucureștenilor.Sunt atâtea de rezolvat in capitala.

 7. Banuiesc că ,aceleasi masuri sunt luate si pentru turismul intern!!!!Sau prioritatea este doar pentru turistii care pleaca in alte zone externe??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.