G4Media.ro

Finlanda extinde școala obligatorie până la finalul liceului. Mesajul principal în comunicarea…

Finlanda extinde școala obligatorie până la finalul liceului. Mesajul principal în comunicarea reformei: avantajele pe care le au elevii, de la gratuități la acces pe piața muncii

Finlanda extinde școala obligatorie până la finalul liceului, într-un proces de reformă realizat prin măsuri legislative care intră în vigoare de la 1 august. Conform acestora, nivelul de învățământ obligatoriu este atins atunci când tinerii au 18 ani și/sau au absolvit învățământul secundar superior. Autoritățile finlandeze pun accent pe avantajele programului, de la masă gratuită și manuale la excursii, așa cum reiese din prezentarea schimbărilor, făcută pe platforma Eurydice a Comisiei Europene.

Modificarea înseamnă că nivelul de învățământ obligatoriu este atins atunci când tinerii au 18 ani sau au absolvit învățământul secundar superior: fie ciclul secundar general superior (sau examenul de înmatriculare), fie cursuri de formare profesională. Înainte de această reformă, învățământul obligatoriu avea o structură unică de nouă ani și majoritatea elevilor aveau 16 ani la finalizarea acestui nivel.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Scoala dde la 3 la 20 de ani in finlanda inseamna elgibitisti convinsi.

  • De ce? Școala este una și bolile psiho-pupu ca leghebeteaua alta. Cu cât ești mai școlarizat, cu atât mai bine.
   Nu vezi ce se întîmplă la o populime dezalfabetizată ca mioriticii?

  • Ma, nu stiu ce sa spun. Degeaba ai atata scoala daca esti sputnikar.

  • @Barbu Gh.
   Scoala in finla da e la fel ca in romania. Nu se invata nimic. Doar se face propaganda elgibiti si daca statul simte ca unii copii nu culpleaza din cauza educatiei din familie, i-i iau, si ii dau undeva unde sa fie educati in spiritul elgibiti. De asta s-a extins scoala. Dar motivatia e ca si la nui ,,pentru binele copiilor”.

  • @Muicoano,
   În schimb tu ești doar waxeriță. FĂRĂ ȘCOALĂ.
   GHINION, vorba plăvanului.

  • Orice ai spune despre mine, nimic nu mai e rusinos pe lumea asta decat sa fii sputnikar.

 2. Vice-versa! Puie Msd haur pnl doresc un electorat analfabet si chiar reușesc.

 3. Invatati, invatati si iar invatati!

 4. Educatia e ca orice forma de capital si se comporta ca atare..ceea ce va duce la discrepante si mai mari intre oameni. Tari cu un nivel ridicat al educatiei atrag joburi inalt calificate si bine platite..ceea ce permite parintilor(si statului) sa tina urmatorii copii si sa ii pregateasca pana la 18 ani in scoala. In tarile subdezvoltate (de ex Romania) copiii parasesc scoala dupa 8 ani ca sa munceasca..evident joburi prost platite care nu necesita calificare. Si asa mai departe. E ca la bani..cine are un purcoi de bani ii investeste si produce dobanda. Cine nu are..se imprumuta si apoi munceste ca sa plateasca dobanda.

  • Cred ca si-au dat seama ca sistemul lor de invatamant scoate generatii tot mai slab pregatite si atunci si au zis ca pâna la 18 ani tot le ramane ceva in cap.

 5. Atat de mult a scazut calitatea educatiei in finlanda ca fetele nu mai doreau sa continue scoala peste limita obligatorie? Cam trist.

 6. @Barbu Gh.
  Scoala in finla da e la fel ca in romania. Nu se invata nimic. Doar se face propaganda elgibiti si daca statul simte ca unii copii nu culpleaza din cauza educatiei din familie, i-i iau, si ii dau undeva unde sa fie educati in spiritul elgibiti. De asta s-a extins scoala. Dar motivatia e ca si la nui ,,pentru binele copiilor”.

 7. Cred ca si-au dat seama ca sistemul lor de invatamant scoate generatii tot mai slab pregatite si atunci si au zis ca pâna la 18 ani tot le ramane ceva in cap.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.