G4Media.ro

Finlanda a numărat adăposturile antiaeriene și spune că are 50.500 de asemenea…

Sursa foto: intermin.fi

Finlanda a numărat adăposturile antiaeriene și spune că are 50.500 de asemenea spații/ Aproape toți locuitorii pot să fie protejați în caz de urgență sau de atac

Finlanda a finalizat inventarierea adăposturilor antiaeriene existente, în cadrul unui efort guvernamental determinat de invazia Rusiei vecine din Ucraina de anul trecut, și a constatat că are 50.500 de adăposturi, a anunțat ministerul său de interne, scrie Reuters.

Finlanda a aderat la alianța militară NATO în aprilie, într-o răsturnare istorică a politicii de securitate, dar a continuat să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia timp de decenii, după ce a respins o tentativă de invazie a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Precaută, țara nordică a făcut obligatorie construirea de adăposturi de urgență sub blocurile de apartamente și clădirile de birouri încă din anii 1950, ceea ce explică numărul lor actual ridicat.

Recensământul guvernamental a concluzionat că națiunea nordică de 5,5 milioane de locuitori are aproximativ 50.500 de adăposturi antiaeriene în care pot încăpea 4,8 milioane de locuitori în caz de urgență sau de atac, a precizat ministerul.

De asemenea, s-a constatat că 91% dintre adăposturi sunt suficient de robuste pentru a susține un atac efectuat cu arme convenționale, în timp ce 83% sunt echipate pentru a oferi adăpost și în caz de emisii de gaze sau de urgențe nucleare.

„În același timp, trebuie precizat că într-un număr mic de adăposturi există defecțiuni care împiedică punerea în funcțiune a acestora în cele 72 de ore prevăzute de lege”, a declarat într-un comunicat managerul de proiect Ira Pasi, din cadrul Ministerului de Interne.

În timp de pace, unele dintre adăposturile subterane găzduiesc piscine, centre sportive sau – ca în nordul țării – un parc tematic al lui Moș Crăciun.

Adăposturile sunt întreținute de către proprietarii fiecărei clădiri, iar guvernul a cerut ca acestea să fie întreținute corespunzător.

„De-a lungul deceniilor, Finlanda a construit o infrastructură de protecție civilă în valoare de miliarde de euro, de care merită să avem grijă”, a declarat Pasi.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...