G4Media.ro

Financial Times: Ucraina are ”informații” foarte solide că Rusia va lansa un…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Financial Times: Ucraina are ”informații” foarte solide că Rusia va lansa un atac major în 10 zile

Un consilier al armatei ucrainene a declarat pentru Financial Times că Ucraina a obținut „informații foarte solide privind intenția” Rusiei de a lansa un atac major asupra țării în termen de 10 zile. Oficialii ucraineni au observat acumulări semnificative de forțe rusești în estul și sud-estul țării.

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un atac iminent la scară largă din partea trupelor rusești, în timp ce Kremlinul încearcă să recâștige inițiativa în război și să preia restul regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Oficialii ucraineni au multiplicat avertismentele în ultimele zile cu privire la o viitoare ofensivă rusă, deși cu termene diferite. Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat duminică că țara sa se așteaptă ca forțele invadatoare ale Rusiei să lanseze o nouă ofensivă în Donbas și în zonele din sudul țării, unde ocupă în prezent aproape 20% din teritoriul ucrainean, în cursul acestei luni.

Ucrainenii se așteaptă ca atacul să aibă loc la aproximativ un an după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia sa la scară largă pe 24 februarie și înainte de sosirea tancurilor moderne occidentale și a altor tipuri de armament promise recent. „Bineînțeles, ne așteptăm la posibile ofensive din partea rușilor, lor le place simbolismul”, a declarat Reznikov în timpul unei conferințe de presă la Kiev.

El a adăugat că, deși tancurile moderne occidentale și alte echipamente de ultimă generație nu vor sosi până atunci, țara a „acumulat resurse și rezerve pe care le putem desfășura și cu care putem riposta”.

Până acum, în această iarnă, forțele rusești au obținut doar câștiguri teritoriale graduale în jurul Bakhmut, în provincia Donețk, și în apropiere de Kreminna, în Luhansk.

Dar un atac acum le-ar permite să lovească înainte ca sosirea tancurilor și a vehiculelor de luptă de infanterie occidentale să consolideze capacitatea ofensivă a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn de sâmbătă seară, a declarat că Ucraina intră într-o „perioadă în care ocupantul își aruncă tot mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră”.

Andrii Cerniak, un oficial din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat miercuri pentru publicația Kyiv Post că Putin a ordonat forțelor sale armate să captureze toate regiunile Donețk și Luhansk până în martie.

Predicții similare privind o ofensivă rusă au fost făcute în momentul comemorării anuale a victoriei Rusiei asupra Germaniei naziste, pe 9 mai anul trecut, dar nu s-au materializat niciodată.

De aceasta dată însă, scrie Financial Times, lucrurile stau diferit.

„Am observat că forțele de ocupație rusești redesfășoară grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare suplimentare în est”, a declarat Cerniak. „Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Putin a dat ordinul de a cuceri toate teritoriile din regiunile Donețk și Luhansk până în luna martie”.

O mare parte din luptele din ultimele săptămâni au avut loc în jurul Bahmut, unde forțele ucrainene par să se afle într-o ultimă bătălie pentru a împiedica capturarea orașului de către Rusia.

„Săptămâna aceasta, forțele de ocupație rusești și-au depus toate eforturile pentru a sparge apărarea noastră și pentru a înconjura Bakhmut și au lansat o ofensivă puternică în sectorul Lyman”, a scris sâmbătă pe Telegram ministrul adjunct al apărării, Anna Maliar. „Dar, datorită rezistenței soldaților noștri, nu au reușit”.

Analiștii consideră că un punct probabil pentru un nou atac rusesc este în vestul provinciei Luhansk, în apropiere de Kreminna și Lyman, un oraș recucerit de trupele ucrainene în contraofensiva din toamna anului trecut. Potrivit oficialilor locali și analiștilor occidentali, Rusia își adună forțele acolo de câteva săptămâni.

Dar Moscova își consolidează trupele și în sudul provinciei Donețk, forțe suplimentare fiind desfășurate în satele din jurul Mariupol ocupat, potrivit unui oficial local în exil.

„Dacă sunt inteligenți, își vor concentra toate forțele într-un singur loc mic”, a declarat consilierul militar.

Reznikov nu a exclus o nouă încercare a Rusiei de a captura capitala Ucrainei, Kiev, dar a minimalizat șansele de reușită ale Rusiei. El a declarat că, în prezent, Ucraina nu vede Rusia formând grupuri mari de atac din Belarus în nord sau în regiunea nord-estică Harkov.

Potrivit lui Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Rusia are 326.000 de soldați care luptă în Ucraina. Aproximativ jumătate din cei 300.000 de oameni pe care Rusia a declarat că i-a mobilizat în toamna anului trecut au beneficiat de luni de pregătire, ceea ce îi face să fie trupe potențial mai eficiente decât recruții care au fost aruncați imediat în luptă.

Consilierul militar ucrainean a declarat că un nou atac rusesc ar fi probabil condus de unități de elită.

„Trebuie să fim serioși”, a spus el. „Acestea sunt brigăzi mecanizate corespunzătoare, chiar dacă sunt mai puțin capabile decât erau la începutul războiului. Au întărit unitățile aeropurtate și unitățile marine. Aceștia nu sunt șoferi de autobuz și învățători”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Cu tancuri, artilerie, aviație + mașinile de spălat si termopanele jefuite de la ucraineni.
  Si mai ales cu multa carne de tun proaspăta.

 2. @eugene cu carne de tun, de aia de care e din plin … cum a fost acum un an cand aia 1-200.000 se „plimabau”

  doaarrrrr … atunci cand e multa carne de tun la un loc e mai usor de tocat, de bombardamente, de himars, de obuze …

  putin nu face decat sa aduca moarte … si nu o spune propaganda occidentala … o spun faptele fara sens ale unui scelerat

 3. Nu-i nimic, îi așteaptă babele cu borcanele cu murături și otrăvuri 😀 😀 😀

 4. Tu cui crezi ca te adresezi cu afirmatii de genul ” parca zicea propaganda occidentala ” ? Te crezi la piata printre babe si salahori cu 3 clase ?
  Consumatorii acestui site stiu foarte bine ce ” zice propaganda occidentala ” : exista ESTIMARI asupra stocurilor de rachete rusesti si ESTIMARI ca o cantitate mare ( mult peste ceea ce ar fi trebuit consumat pe Ucraina, conform propagandei rusesti vizavi de puterea Ucrainei de aparare ) a fost deja consumata. Am scris mult, te-am pierdut, am folosit fraze prea lungi ?

 5. Greșit! Nu înțelegi bine turcă! De fapt nu 157.000 ucraineni morți cu 15.700.000! Iar ăia 18.500 ruși nu au murit ci au înviat!

 6. desi sa-i credem pe turci ?? si noi sa te credem pe tine??

 7. Iar ai gresit cifrele Florine, bata-te cucu, nu esti in stare de nimic. Am sa-l corectez pe colegul meu:
  158.460 mil.itari ucraineni m.orti (18.480 rusi)
  235.769 militari ucraineni raniti (44.500 rusi)
  236 nato instructors m.orti
  2.743 mercenari straini/nato m.orti

 8. Sa le dea bătaie ca să le scoată UE din Cao. Asta se întâmplă când nu respecți regulile. Sa ii șteargă după harta pe ucrainieni pt ca sunt niște nenorociți.