G4Media.ro

Fermierii arădeni se plâng de cea mai gravă secetă din ultimii 25…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Fermierii arădeni se plâng de cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani şi cer sisteme de irigaţii / ”În toamnă am avut cea mai slabă producţie de porumb, în jur de 3 – 4 tone la hectar”

Fermierii din vestul judeţului Arad, unde sunt cele mai fertile terenuri, se plâng că se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită, cerând sprijinul statului pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii vechi, rămase abandonate după 1990, informează Agerpres.

Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că în toată zona de vest a judeţului pământul este foarte uscat, iar însămânţările care se fac în această perioadă la floarea-soarelui şi porumb ar putea să fie compromise.

„În ultimele trei luni a plouat foarte puţin şi s-au acumulat 30 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, când trebuia să avem cel puţin dublu într-o singură lună, nu în trei luni. Situaţia este foarte gravă, este cea mai pronunţată secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită, pentru că de anul trecut ne confruntăm cu ea. Vă amintesc că în toamnă am avut cea mai slabă producţie de porumb, în jur de 3 – 4 tone la hectar, în medie, faţă de 10 – 12 tone, cât este normal pentru această zonă a ţării. Acum avem lucrările se semănare, dar există risc major să nu mai iasă plantele, dacă nu vor veni ploile”, a spus Gheorghe Porubsky.

Asociaţia gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol, iar fermierii cer sprijin de la stat pentru reabilitarea fostelor sisteme de irigaţii, care au fost distruse după 1990.

„Din cele 2.000 de hectare pe care le gestionează asociaţia noastră, jumătate ar putea beneficia de irigaţii prin sistemele vechi, care sunt distruse. Nimeni nu are bani să reabiliteze aceste sisteme şi este nevoie de proiecte naţionale în acest sens. Majoritatea sistemelor de irigaţii din zona noastră sunt cu aducţiune la canale de apă deschise, dar care sunt secate de mulţi ani, sunt colmatate, pline de vegetaţie sau chiar gunoaie. În judeţul Arad sunt câteva mii de hectare care mai au sistemele vechi de irigaţii, dar tot nefuncţionale”, a spus reprezentantul fermierilor din vestul judeţului.

El a adăugat că zilele trecute au avut loc discuţii între fermieri şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare cu privire la reabilitarea sistemelor de irigaţii iar problemele agricultorilor au fost transmise şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Din păcate, proiectele sunt de durată lungă, vor trece ani de zile până când ne vom putea iriga terenurile, iar până atunci suntem la mila naturii”, a spus Porubsky.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat, pentru AGERPRES, că „seceta este suficient de pronunţată cât să pună în pericol viitoarele culturi, dacă în intervalul următor nu vor cădea suficiente precipitaţii”.

„Ultima ploaie în zona de vest a judeţului a fost la jumătate a lunii martie şi a fost singura din această lună. A adus doar 2,5 litri de apă pe metru pătrat, ceea ce este foarte puţin”, a spus Ioan Martin.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş.

Sursa foto: Inquam 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. am o intrebare pt. ei…in ultimii ani cat au investit pt. sisteme de irigare? la 2000 hectare cred ca iti permiti sa faci investiti

  • Corect!👍

  • Nu vorbiti fara sa cunoasteti care sunt costurile la asa ceva, sa le faci pe cheltuiala proprie, sa ramai competitiv si sa mai ai si profit. In timp ce in restul UE agricultorii primesc subventii peste subventii… La noi ministerul doar se face ca munceste.

  • Irigatiile dauneaza grav panzei freatice si creste nivelul de saruri din sol.

 2. Unde sunt irigatiile de pe vremea lui Ceausescu?

  • Întreabă la PSD!

  • N-ai vrea sa-l intrebi si pe conducatorul vostru din spirala Ciolos? Ca doar a fost si minstrul agriculturii,a fost si prim-ministru si a mai fost si komisar UE pe agricultura.

  • Teava cu teava, dala cu dala au fost furate tocmai de astia care miorlaie acum.
   Du-te prin sate sa vezi ce falnice garduri cu tevi de irigatii au, sa vezi ce alei frumoase au prin curti cu dale furate de pe canale.
   Nu poti sa ai profit de pe 2000 hectare, te apuci de altceva.
   Nu e dator nimeni sa arunce cu banii numai ca trebuie sa cultivi tu.

 3. Corect!👍

 4. Nu-i nimic, productia aia putina care va fi oricum se va duce la export in timp ce romanii vor manca produse procesate importate, de 3 ori mai scumpe anul asta, sau vor trece pe loboda, stevie si papadie…

 5. Ați votat pentru irigații, sau pentru ca fiica șefului de CJ să primească un post călduț la stat? Nu vă mai plângeți.

 6. Fermierii sunt nația cea mai spurcata pe care am întâlnit-o. Mereu se plâng din jepanele de sute de mii de euro dar adevărul este altul ei primesc subvenții de miliarde de euro, facilități de tot felul beneficii cu duiumul, scutiri de taxe și impozite, despăgubiri de secetă iar ei în loc sa investească acei bani ii blochează în imobiliare și mașini scumpe. Fiscalizata agricultură imediat, puși cei care circula cu utilajele pe drumuri sa aibă itp RCA rovigneta etc ca toți ceilalți nu vrei stai pe câmp sau pe platforme.

 7. Exact Gabriel,