G4Media.ro

Fermierii anunță că mielul de Paşti va fi mai scump / ”Între…

Sursa foto: Pixabay

Fermierii anunță că mielul de Paşti va fi mai scump / ”Între 20 de lei în viu și 40, poate şi peste în carcasă” / ”De la porumb, la furaje toate cresc, e normal că și preţurile să fie mai mari

Sezonul fătărilor la oi a debutat recent, însă fermele din întreaga țară se confruntă cu deficit acut de forță de muncă, potrivit fermierilor, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Reșița.

Gheorghe Ursul, crescător de oi din satul Iabalcea, Carașova, spune că el și mama sa se ocupă de cele 160-170 de capete din fermă.

”Cresc ovine de peste 25 de ani. Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți.

În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare şi anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple.

Beneficiez de subvenții, ce să zic, sunt îndestulătoare în sensul că eu nu am subvențiile alea mari cu origine. Eu mă încadrez la cele mici, minimum cincizeci de capete. Toate mioarele sunt crotaliate, sunt cu totul în regulă, cu acte, altfel nici nu aş putea să vând ceva sau să fac schimburi intracomunitare cu alţi fermieri. În gospodărie cresc autohtona țurcană, dar am și ceva rațcă. Le cresc din plăcere. Am și vreo două-trei vaci, dar şi păsări, porci.

Cu forţa de muncă e mai greu, nu se găsesc deloc, nu vrea nimeni să vină să ne ajute. Majoritatea timpului sunt eu, 90% printre ele la care mă mai ajută şi mama mea, deci doar familia cum poate, dar aceasta este problema peste tot nu e doar la mine. În general din tot ce aud şi sunt ascultător fidel al Radio Reşiţa, dar şi ce urmăresc la tv sau pe internet, problema forței de muncă lasă de dorit cam în toate domeniile de activitate”, spune fermierul.

Spune că prețurile la carnea de miel vor fi mai mari în 2024, față de 2023.

”Cu oaia de-obicei e mai greu iarna, cel puțin anul acesta a fost o iarnă ușoară nu a plouat, nu au fost zăpezi mari, am putut ieși cu ele la pășunat şi în decembrie, dar şi în ianuarie, nu a fost problemă să iasă la plimbare. Bineînțeles le mai dăm și de mâncare concentrate, porumb, fân. Mieii încă nu iasă afară, rămân în staul până pornesc, două-trei săptămâni, o lună, cât le trebuie.

Publicitate electorală

Anul acesta, carnea de miel, aproximez să fie undeva între 20 de lei în viu și 40, poate şi peste în carcasă, puțin mai scumpă față de anii trecuți. Este şi investiția mai mare pe an ce trece, plecând de la porumb, de la furaje toate cresc, e normal că și preţurile să fie mai mari. Cumpăr porumb din altă parte, în câmp am foarte puțin, este suprafaţa mică, doar pentru consumul propriu, dar pentru ele cumpăr cu tona. Preţurile sunt în funcție de cum găsesc; de la un leu, un leu douăzeci dacă mai am norocul să găsesc și sub un leu e și mai bine, dar depinde și de porumb; unul îl mănâncă şi se cunoaște, altul îl mănâncă și degeaba, adică nu are caloriile necesare”, completează fermierul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. O abureala tipic românească, toti vor să se îmbogățească rapid și dacă se poate cu cât mai puțină muncă. Agricultorii spun că sunt falimentari ca prețul grâului și porumbului e același de 3 ani din cauza importurilor din Ucraina și ăștia cu oile spun că s-a scumpit porumbul cu 20-30 %. Plus ca oile au parte și de fân nu doar de concentrate iar la piața litrul de lapte e 10 lei și brânza 40 de lei kg. Minciuni de la un capăt la altul și se plâng ca și agricultorii că nu găsesc forță de muncă dar nu suflă o vorbă de faptul ca vor sa-i plătească cu minim pe economie că sa-si plătească ratele la jeep.

 2. Jeep-ul are nevoie de benzina/motorina, viloiul de încălzire, piscina de apa … toate astea trebuie sa fie acoperite de prețul cărnii.

 3. @Rusu, @Nene: pai nu va pune nimeni sa mancati miel!! Mancati faina de greieri ca e proteina si in aia!!! Hai sa aveti pofta!

  • Dacă nu le cumpără nimeni mielul agricultorului la prețul cerut pe orii ca reduce prețul? Se pot mânca și alte cărnuri de Paște nu doar făină de greier

  • Șezi blând! Mâncăm ce vrem noi. Prefer de la supermarket din alte țări. Calitate garantată.
   În piețe, la producătorii români găsești sterpele, bolnavele, bătrânele și berbecii bătrâni.
   Dați mieii samsarilor autorizați de stat pe prețuri de nimic să îi exporte în țările arabe. Baftă ca la pescuit!

 4. Important e să trăim până la Paște, iar de cumpărat miel mai vorbim atunci, daca mai avem cu ce.
  Mielul poate sa coste cât vrea el, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să-l și mâncăm.

  Hoția românească s-au scumpit furajele cu care am crescut mieii, după ce au ieșit în stradă că sunt prea ieftine cerealele din cauza celor din Ucraina, e noaptea minții.

  Fermierul român cel mai hoț fermier.

 5. Păi, nu spuneau fermierii ca vor compensații pentru ca au intrat în România cereale și furaje ieftine și Ucraina?!

  Nu, domnule, toți “fermierii” vor bani mai mulți de la oamenii care muncesc, pentru ca ei să muncească mai puțin și să primească mai mult, după modelul politicienilor.

  Conform principiilor economiei de piață, voi cumpăra mai puțină carne, de la măcelarul turc din vecinătate, mai ieftin și mai bine pregătită pentru gătit decât de la “fermierii” români.

 6. Până acuma urlau că nu are preț porumbul și furajele.. brusc au devenit scumpe?