G4Media.ro

Femeile, acceptate pe un stadion din Iran pentru prima oară în ultimii…

Femeile, acceptate pe un stadion din Iran pentru prima oară în ultimii trei ani / Din zece mii de bilete, două mii au fost rezervate femeilor / FIFA a cerut Iranului în 2019 să le permită acces pe stadioane

Femeilor li s-a permis joi, pentru prima oară în ultimii trei ani, în Iran, să asiste la un meci de fotbal pe un stadion din Teheran între echipa naţională şi cea a Irakului, din preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Sunt foarte fericită. Este prima dată când asist la un meci pe stadionul Azadi”, a exclamat Mahya, o ingineră de 26 de ani, cu capul acoperit cu o eşarfă gri, care poartă cu mândrie steagul naţional.

Zece mii de bilete, dintre care două mii rezervate femeilor, au fost disponibile pentru acest meci, a informat agenţia ISNA. Femeile intră pe stadion printr-o intrare specială, separată de a bărbaţilor, biletele lor fiind verificate atent de poliţişti.

În octombrie 2019, ultima dată când femeilor li s-a permis să participe la un meci al echipei Iranului, au fost separate de bărbaţi şi supravegheate de ofiţeri de poliţie.

Dar, de atunci, meciurile echipei naţionale s-au ţinut cu uşile închise din cauza restricţiilor Covid-19.

”Serios, nu este nimic ciudat sau complicat ca o femeie să vină pe stadion. Ar fi trebuit să se întâmple mai devreme, dar sunt foarte fericită şi sper că va continua şi că voi putea participa la meciurile din campionat”, a spus Mahya. „În orice caz, dacă vom câştiga, vom merge să sărbătorim victoria pe străzile capitalei”, asigură ea.

De aproximativ 40 de ani, Republica Islamică Iran a interzis, în general, femeilor intrarea pe stadioane, în special la meciurile de fotbal, deoarece clericii musulmani, care joacă un rol major în acest stat, susţin că trebuie protejate de atmosfera masculină şi de vederea bărbaţilor parţial dezbrăcaţi.

În septembrie 2019, FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, a cerut Iranului să permită femeilor acces nerestricţionat pe stadioane.

Sursa Foto: Mehr News Agency

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter