G4Media.ro

Fed va acționa cu „prudență” în privința ratelor, riscurile sunt „mai echilibrate”…

Foto: Wikipedia

Fed va acționa cu „prudență” în privința ratelor, riscurile sunt „mai echilibrate” (Powell)

Riscurile ca Rezerva Federală să înăsprească prea mult ratele dobânzilor și riscurile ca ratele să nu fie suficient de ridicate pentru a readuce inflația la țintă sunt acum „mai echilibrate”, a declarat vineri președintele Fed, Jerome Powell, în declarații care au subliniat totodată prudența de care banca centrală va trebui să dea dovadă în următoarele sale decizii, transmite agenția Reuters.

Amintind că un indicator cheie al inflației a fost în medie de 2,5% în ultimele șase luni până în octombrie, aproape de ținta de 2% a Fed, Jerome Powell a adăugat că este clar că politica monetară a încetinit economia, așa cum era de așteptat, rata dobânzii de politică monetară fiind „în teritoriu restrictiv”.

„Impactul deplin al înăspririi monetare probabil că nu a fost încă resimțit. Forța răspunsului nostru la inflație a contribuit, de asemenea, la menținerea credibilității Fed prin ancorarea așteptărilor inflaționiste”, a declarat Jerome Powell într-un discurs susținut la Colegiul Spelman din Atlanta.

„După ce a ajuns atât de departe atât de repede, (Comitetul federal pentru piața monetară deschisă) avansează cu prudență, deoarece riscurile unei înăspriri excesive sau insuficiente sunt din ce în ce mai echilibrate.”

Jerome Powell a reiterat că este încă prea devreme pentru a declara că lupta împotriva inflației s-a încheiat, în condițiile în care prețurile au crescut cu 3,0% în octombrie, în ritm anual, potrivit celor mai recente date privind inflația publicate joi. Inflația de bază, care exclude energia și alimentele, a fost de 3,5%.

„Suntem pregătiți să înăsprim și mai mult politica, dacă este cazul”, a adăugat Jerome Powell.

Cu toate acestea, comentariile sale arată că banca centrală este din ce în ce mai încrezătoare că nivelul actual al ratelor, care se situează într-un interval cuprins între 5,25% și 5,50%, va readuce inflația la ținta sa. Fed se reunește pe 12 și 13 decembrie și este de așteptat să lase neschimbată dobânda cheie pentru a treia ședință consecutivă.

ATERIZARE UȘOARĂ

Președintele Fed a declarat că factorii de decizie consideră în continuare perspectivele economice ca fiind „neobișnuit” de incerte, motiv pentru care aceștia insistă asupra unor posibile noi majorări de rate.

Dar Jerome Powell a mai spus că „aterizarea ușoară” pare să se instaleze, piața muncii rămânând solidă chiar dacă cheltuielile și creșterea producției au încetinit, iar presiunile asupra prețurilor s-au atenuat.

„Colegii mei și cu mine ne așteptăm ca creșterea cheltuielilor și a producției să încetinească în următorul an, pe măsură ce efectele pandemiei și redeschiderea economiilor se estompează și pe măsură ce politica monetară strictă apasă asupra cererii agregate”, a declarat Jerome Powell.

„Ritmul în care economia creează noi locuri de muncă rămâne puternic și a încetinit la un nivel mai sustenabil (…). Creșterea salariilor rămâne ridicată, dar se îndreaptă treptat spre niveluri care ar fi mai compatibile cu o inflație de 2%, iar salariile reale cresc din nou pe măsură ce inflația scade”, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...