G4Media.ro

FBI este îngrijorat de un posibil atac coordonat în Statele Unite după…

FBI este îngrijorat de un posibil atac coordonat în Statele Unite după masacrul din Rusia

FBI este preocupat de posibilitatea unui atac organizat în Statele Unite similar celui care a ucis zeci de persoane într-o sală de concerte din Rusia luna trecută, intenționează directorul biroului să declare joi în fața unui grup de experți din Camera Reprezentanților, scrie Reuters.

„Privind retrospectiv la cariera mea în domeniul aplicării legii, mi-ar fi greu să mă gândesc la un moment în care atât de multe amenințări la adresa siguranței noastre publice și a securității naționale au fost atât de ridicate deodată”, urmează să le spună joi Christopher Wray parlamentarilor în cadrul unei audieri pe tema bugetului.

„Dar acesta este cazul în momentul în care mă aflu aici astăzi”.

Publicitate electorală

Atacul din 22 martie asupra unei săli de concerte dintr-o suburbie a Moscovei a ucis cel puțin 144 de persoane, fiind cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia. O ramură a grupării militante Stat Islamic a revendicat responsabilitatea, dar președintele rus Vladimir Putin, fără a cita dovezi, a încercat să dea vina pe Ucraina.

Oficialii americani au fost îngrijorați de posibilitatea unui atac comis de un individ sau de un grup mic inspirat de războiul dintre Israel și Hamas în Gaza. Dar FBI este din ce în ce mai îngrijorat de un atac mai coordonat după masacrul de la concertul din Rusia, va spune Wray.

La sfârșitul anului fiscal 2023, FBI avea deschise 4.000 de anchete privind terorismul internațional, potrivit mărturiei pregătite de Wray.

Un motiv de îngrijorare tot mai mare „este potențialul unui atac coordonat aici, în țara natală, asemănător atacului ISIS-K pe care l-am văzut la Sala de concerte din Rusia în urmă cu câteva săptămâni”, le va spune Wray legislatorilor.

Wray intenționează să citeze preocupările agenției de aplicare a legii cu privire la terorism pentru a ajuta la convingerea legislatorilor de a crește finanțarea pentru FBI, deși este probabil să se confrunte cu o puternică împotrivire din partea republicanilor din cadrul comisiei.

FBI a devenit o țintă principală pentru fostul președinte republican Donald Trump și aliații săi, Trump susținând că biroul l-a vizat în mod nedrept, în timp ce a fost blând cu dușmanii săi politici.

El a cerut Congresului să reducă finanțarea agenției și s-a referit la Departamentul de Justiție și la componenta sa FBI ca la niște „monștri vicioși”.

Wray, care a fost numit de Trump în 2017, le va cere legislatorilor să ajute la readucerea bugetului biroului „pe drumul cel bun”, după ce bugetul său pentru anul fiscal 2024 a fost cu 500 de milioane de dolari mai mic decât cel necesar pentru a-i susține eforturile.

Wray intenționează, de asemenea, să facă presiuni asupra legislatorilor pentru a reînnoi un program de supraveghere al SUA care urmează să expire în această lună, calificându-l drept un instrument indispensabil împotriva adversarilor SUA. O revizuire modestă a acestui program a fost blocată miercuri în Camera Reprezentanților, pe fondul îngrijorărilor exprimate de membri ai ambelor partide, care au considerat că nu a mers suficient de departe în limitarea puterilor de supraveghere ale guvernului.
„Este esențial pentru securizarea națiunii noastre, iar noi ne aflăm într-o perioadă de criză”, intenționează Wray să le spună parlamentarilor.

Trump și aliații săi au cerut închiderea programului de supraveghere, după ce o altă prevedere a legii – cunoscută sub numele de Foreign Intelligence Surveillance Act, sau FISA – a fost folosită pentru a intercepta comunicațiile cu unul dintre consilierii săi de campanie din 2016.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...