G4Media.ro

Fâșia Gaza: Un palestinian ucis şi cel puţin alţi 15 răniţi în…

Fâșia Gaza: Un palestinian ucis şi cel puţin alţi 15 răniţi în ciocniri cu armata israeliană la bariera de securitate

Un palestinian a fost ucis, iar alţi 15 au fost răniţi în ciocniri cu armata israeliană de-a lungul barierei de securitate care desparte Fășia Gaza de Israel, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană, relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit sursei citate, un bărbat în vârstă de 26 de ani a decedat în urma rănilor produse de împușcături în abdomen în noul conflict violent, soldat cu cel puțin 25 răniți, dintre care unul în stare gravă.

De asemenea, manifestații cu tiruri de proiectile au avut loc joi seara în mai multe locuri de-a lungul barierei de securitate, mai precizează un jurnalist AFP aflat în Fâșia Gaza. Palestinieni se reunesc de mai multe nopţi în aceste zone, pentru a arunca cu proiecile în direcţia unor militari israelieni, care uneori ripostează.

Un tânăr trăgător israelian de elită, Barel Hadaria Shmueli, în vârstă de 21 de ani, a murit săptămâna aceasta din cauza unor lovituri la cap, la 21 august, în ciocniri de-a lungul acestei bariere de la frontieră.

Începând din 2018 au avut loc adunări săptămânale în Fâșia Gaza pentru a cere ridicarea barierei și „dreptul la întoarcere” pe pământul natal al palestinienilor exilați la înfiinţarea Israelului, în 1948.

Aproximativ 350 de palestinieni au fost ucişi în tiruri ale militarilor israelieni, iar opt opt israelieni au fost de asemenea ucişi.

În mai, în urma unor manifestaţii ale palestinienilor la Ierusalim, gruparea Hamas a lansat din Fâşia Gaza un baraj de rachete către Israel, un preludiu al unui război de 11 zile între mişcarea islamistă palestiniană şi israelieni.

Deși a fost semnat un armistițiu în urma unei medieri în Egipt, schimburile de tiruri și violențele continuă.

Israelul a efectuat duminică raiduri aeriene în Fâşia Gaza, în urma lansării unor baloane incendiare către teritoriul israelian din enclavă.

Israelul, care menţine o blocadă împotriva Fâşiei Gaza din 2007, anul în care Hamas a ajuns la putere în enclavă, a relaxat miercuri restricţii impuse acestui teritoriu sărac în mai.

Israelul a redeschis astfel complet punctul de trecere a mărfurilor de la Kerem Shalom şi a extins zona de pescuit palestiniană, precizând însă că aceste măsuri sunt condiţionate de situaţia securităţii în enclavă.

Sursa foto: Twitter/ Free Palestine

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Putori care primesc non stop ajutoare!