G4Media.ro

Explicațiile DIICOT în dosarul Țăndărei: Procurorul a fost obligat să ceară aplicarea…

Explicațiile DIICOT în dosarul Țăndărei: Procurorul a fost obligat să ceară aplicarea legii mai favorabile pentru inculpați. Vom face apel la sentință

DIICOT explică într-un comunicat de presă de ce procurorul de ședință a cerut schimbarea încadrării în fapte mai uşoare, care erau prescrise, pentru inculpații din Dosarul Țăndărei. Inculpații au fost achitați în cazul de traficare a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

DIICOT susține într-un comunicat că procurorul a fost obligat de schimbarea Codului Penal și de deciziile CCR să ceară încadrarea juridică a faptelor pentru că inculpaților li se aplică legea penală mai favorabilă.

Parchetul anti-mafie mai arată că va face apel la sentința Tribunalului Harghita.

Pe 12 februarie, magistratul Lőrincz Rómeo de la Tribunalul Harghita i-a achitat pe inculpaţii din celebrul dosar de trafic de copii în Marea Britanie şi a constatat prescrierea unor fapte.

Doar infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor au fost considerate prescrise. Cu privire la acuzaţia de trafic de minori, judecătorul a dispus achitarea pentru că – a motivat el – procurorii nu ar fi venit cu probe concludente şi nu ar fi identificat victimele minore, deşi chiar magistratul citează în motivare fragmente întregi din rechizitoriu cu date privind identitatea victimelor.

Judecătorul a ridicat şi sechestrele dispuse în dosar asupra palatelor ţigăneşti de la Ţăndărei şi a dispus restituirea armelor, maşinilor şi a kilogramelor de aur în valoare de jumătate de milion de euro.

Deşi la percheziţiile din 2010 din Ţăndărei, anchetatorii români şi britanici au desoperit 12 puşti de vânătoare şi 6 pistoale, instanţa a concluzionat acum că rromii aveau permis de port armă şi le-au restituit.

Procurorul DIICOT a cerut instanţei, împreună cu inculpaţii, să schimbe încadrările juridice din dosarul Ţăndărei în fapte mai uşoare, care s-ar fi prescris la sfârşitul lui decembrie 2018 – se arată în motivarea judecătorului.

Comunicatul integral al DIICOT:

Urmare a interesului manifestat de către reprezentanţii mass-media privind cauza „Ţăndărei”, Biroul de informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizat şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 13.02.2012, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Buzoeanu Radian, Dumitru Aron, Dumitru Tase, Drăguşin Augustin, Drăguşin Dobrin, Drăguşin Gheorghe Ion, Drăguşin Petrică, Drăguşin Marius Costel, Marcu Marian, Mitu Ion, Niculae Alidon, Niculae Florian, Niculae Marian, Niculae Mircea, Radu Constantin, Radu Drăguşin, Radu Ilie, Radu Marian, Schian Florian, Schian Ilie, Schian Marcel, Schian Nicolae, Schian Sile, Stan Colonel, Stoian Nelu şi Voicu Ilie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

– „trafic de minori”, prevăzută şi definită la data faptelor de art. 13 alin. 1, 2, 3 din Legea 678/2001 modificată prin OUG nr. 79/2005 şi aprobată prin Legea 287/2005, constând în recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia,

-„spălarea banilor” prevăzută de art. 23 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002, constând din […] dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.”şi constituirea a unui grup de criminalitate organizată”

-, „constituirea unui grup organizat infracţional” faptă prevăzută la data faptelor de art. 7 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 şi definită ca „iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup

– în cazul inculpaţiilor Niculae Mircea, Radu Constantin Radu Drăguşin, infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prevăzută de art. 279 alin. 3 lit. a Cod penal (Legea nr. 15/1968)

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că activitatea infracțională s-a desfășurat în perioada 2002-2008.

De la data sesizării instanței, 13.02.2012 și până la data pronunțării sentinței 12.02.2019 (53 termene de judecată) legislaţia în materie penală s-a modificat, prin intrarea în vigoare a noului Cod penal, la data de 1 februarie 2014.

În acest context, infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată au fost recalificate în conţinutul noii legislaţii, după cum urmează:

– infracţiunea de „trafic de minori”, prevăzută şi definită la data faptelor de art. 13 din Legea 678/2001, a fost incriminată în conţinutul art 211 din Noul C.pen

– infracţiunea de „spălarea banilor” prevăzută de art. 23 din Legea nr. 656/2002, a fost incriminată în conţinutul art. 29 din Lg. 656/2002

– infracţiunea de „constituire a unui grup organizat infracţional” faptă prevăzută la data faptelor de art. 7 din Legea nr. 39/2003, a fost incriminată în conţinutul art. 367 alin. 1 din Noul C.pen

– infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prevăzută de art. 279 Cod penal, se regăseşte în conţinutul art. 342 din Noul C.pen. nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

În conformitate cu dispoziţiile art. 15 alin. 2 din Constituţia României, „legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”

Potrivit art. 5 alin. 1 din Noul C.pen „în cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila”.

Cu privire la modul de stabilire în concret a legii penale mai favorabile într-o cauză penală, Curtea Constitutională a pronunţat Decizia nr. 265 din data de 6 mai 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 20 mai 2014, stabilind că „interpretarea prevederilor art. 5 C. pen. se face în sensul ca legea penala mai favorabila se aplica in ansamblul ei, fiind interzisă combinarea între dispozitiile Codului penal din 1969 si cele ale Noului Cod penal.

În cauză, avându-se în vedere că de la data săvârşirii infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor şi până la momentul judecării acestora a apărut o legislaţie nouă, tinându-se seama de succesiunea legilor penale în timp, în sedinţa publică din data de 9 ianuarie 2019, s-a pus în discuţie stabilirea legii penale mai favorabile aplicabile inculpaţilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin. 1 din Noul Cod penal.

Reprezentantul parchetului având cuvântul, a arătat că, în urma analizării limitelor de pedeapsă legea penală mai favorabilă este legea nouă, aspect care impune schimbarea încadrării juridice în acest sens.

Astfel, în baza art. 386 alin. 1 Cod procedură penală, a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în rechizitoriu faţă de inculpaţi după cum urmează:

– în privinţa infracţiunii de „trafic de minori”, din art. 13 alin. 1, 2, 3 din Legea 678/2001 în art. 211 alin. 1 şi alin. 2 lit. a şi d din Noul Cod penal,

– în privinţa infracţiunii de „spălarea banilor” din incriminarea anterioară, respectiv art 23 lit. a din Legea nr. 656/2002 în cea actuală prevăzută de art. 29 lit. a din Legea nr. 656/2002,

– cu privire la infracţiunea de „constituirea unui grup organizat infracţional”, din art. 7 din Legea nr. 39/2003 în incriminarea nouă prevăzută în conţinutul art. 367 alin. 1 din Noul Cod penal,

– iar în ceea ce priveşte infracţiunea de „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, din vechea reglementare prevăzută de art. 279 din Codul penal din 1969, în cea prevăzută de art. 341 din Noul Cod penal.

Analizand comparativ prevederile din Legea 678/2001 în cazul infracţiunii de trafic de minori, Legea nr. 39/2003 în cazul infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, Legea nr. 656/2002 privind spălarea banilor, respectiv Codul penal anterior (Legea nr. 15/1968) şi Codul penal intrat în vigoare la data de 01.02.2014, se constată că legea nouă este mai mai favorabilă, având la bază criteriul pedepselor prevăzute pentru infracţiunile deduse judecăţii.

Astfel, dacă infracţiunea de trafic de minori prevăzută de art. 13 alin. 1, 2, 3 din Legea 678/2001 era pedepsită în vechea reglementare cu pedeapsă de la 10 la 20 de ani, Noul Cod penal prevede un tratament sancţionator mai blând pentru aceeaşi faptă, ce se regăseşte în conţinutul art. 211 alin. 1, 2 lit. a şi d, respectiv de la 5 la 12 ani cu închisoarea.

În privinţa infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în timp ce vechea reglementare prevăzută de art. 7 din Legea nr. 39/2003 stabilea limite de pedeapsă de la 5 la 20 de ani, noua lege stabileste pedepse de la 1 an la 5 ani în continutul art. 367 din Noul Cod penal.

Referitor la infracţiunea de spălarea banilor, limitele normei anterioare, art. 23 din legea nr. 656/2002 erau de la 3 la 12 ani, în timp ce art. 29 din legislaţia actuală prevede un maxim special redus la 10 ani.

Aceeaşi este situaţia şi în cazul infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, cu privire la care art. 279 alin. 3 din Codul penal anterior prevedea pedepse de la 3 la 10 ani, în timp ce art. 342 alin. 1 din Noul Cod penal stabileşte pedepse de la 1 la 5 ani.

În ceea ce priveşte incidenţa în cauză a instituţiei prescripţiei răspunderii penale, cu privire la infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, facem următoarele precizări:

Dacă prin Decizia nr. 2 din 14 aprilie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, stabilise că, în aplicarea art. 5 C.pen, prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei, ulterior, Curtea Constitutională a modificat această interpretare prin Decizia nr. 265 din data de 6 mai 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 20 mai 2014, stabilind că „interpretarea prevederilor art. 5 C. pen. în sensul ca legea penala mai favorabila se aplica in ansamblul ei, fiind interzisă combinarea între dispozitiile Codului penal din 1969 si cele ale Noului Cod penal.

Reamintim că, potrivit dispoziţiilor art. 147 alin. 4 din Constituţia Romaniei, de la data publicării în Monitorul Oficial, deciziile Curţii Constituţionale au caracter obligatoriu, general, fiind opozabile „erga omnes”, şi pentru viitor.

Urmare a deciziei Curţii Constituţionale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, şi-a reconsiderat opinia exprimată în Decizia nr. 2 din 14 aprilie 2014, pronunţând decizia nr. 21 din data de 6 octombrie 2016 prin care a stabilit că „art. 5 alin. 1 din Noul Codul penal trebuie interpretat în sensul că legea penală mai favorabilă este aplicabilă, în cazul infracţiunilor săvârşite anterior datei de 1 februarie 2014, care nu au fost încă judecate definitiv şi faţă de care s-a împlinit prescripţia răspunderii penale până la data de 20 mai 2014 în interpretarea dată art. 5 prin Decizia nr. 2/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă faţă de care prescripţia răspunderii penale nu este împlinită, în interpretarea dată aceluiaşi text legal prin Decizia nr. 265/2014 a Curţii Constituţionale.

Facem precizarea că deciziile Curţii Constituţionale au caracter obligatoriu pentru destinatarii legii penale, nerespectarea lor de către judecători şi procurori constituind abatere disciplinară potrivit dipoziţiilor art. 99 lit. ş din Legea nr. 303/2004, privind privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

În cauză, în sedinţa publică din data de 9 ianuarie 2019, reprezentantul parchetului având cuvântul, şi-a întemeiat concluziile pe deciziile menţionate şi a arătat că, prescripţia specială a răspunderii se calculează în baza art. 154 alin. 1 lit. d din Noul Cod penal raportat la art. 155 alin. 4 din Noul Cod penal, în speţă, termenul fiind de 10 ani şi începând să curgă de la finele lunii decembrie 2008, avându-se în vedere perioada infracţională, consideră că s-a împlinit la sfârşitul anului 2018 cu privire la săvârşirea infracţiunilor de „iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional” şi de „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”.

Având în vedere că pentru aceste infracţiuni termenele de prescripţie specială a răspunderii penale erau împlinite la sfârşitul anului 2018, în baza art. 396 alin. 6 şi art. 16 alin. 1 lit. e Cod procedură penală a solicitat încetarea procesului penal faţă de inculpaţii menţionaţi şi trimişi în judecată prin rechizitoriul din data de 13.02.2012.

Facem menţiunea că, în privinţa infracţiunilor de „trafic de persoane” şi „spălarea banilor”, reprezentantul Ministerului Public a apreciat că, în raport de probatoriul administrat, se impune condamnarea inculpaţilor.

Totodată, precizăm că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a declarat apel în cauză, motivele de apel urmând a fi redactate în cel mai scurt timp.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. multumim din suflet partidului iubit ( de catre infractori, si asistati, si pensionari, si bugetari .. nu toti) si conducatilor iubiti, draknea, dancila, dorel, soferu lu voicu, nicolicea, ciordache pentru grija deosebita aratata poporului iubit, sa avem belsug la criminalitate si nesiguranta pe strazi

  • Prietene, ce treabă au partidul și membri unui guvern cu trăsnaia făcută de judecători și procurori?? A cerut Dragnea, sau oricare altul din lista enumerată de tine, să nu se aplice legea? I-a împiedicat cineva pe acești oameni ai legii să dea o soluție în acest caz atâta amar de vreme? E de vină PSD-ul că s-au prescris faptele? Ce-are sula cu prefectura, băi tovarășe? Îmi dau seama că e inutil să-ți cer să gândești, cât timp ai peste ochi un mare semn # …
   Când oamenii pe care îi blamezi tu de zor se luptau pentru legea răspunderii magistraților, voi dădeați cu pietre în stradă și urlați sloganuri puerile. Până când magistrații nu vor răspunde pentru faptele lor (de pildă, în cazul de față, întârzierea deliberată, până la prescrierea faptelor) o să tot avem „soluții” de genul ăsta din partea oamenilor legii. Ăștia sunt cei pe care îi apărați voi urlând ca niște maimuțe în stradă… Aveți exact ce v-ați dorit!

  • Freeman poate te obosesti sa citesti articolul – mai exact declaratia. Poate vei intelege, sau tre’ sa iti desenez cu animalute colorate ca sa pricepi, ca vad ca ai neuroni in concediu.

   Cine a dat Codul Penal care a favorizat achitarea lor? Martienii? Mos Craciun? Soros? Statul Paralel? Sau Partidul care joaca rol de aparator al infractorilor?!

   Gandeste inainte sa scrii, nu de alta dar te faci de ras.

  • @feeman tovarase, mie poti sa-mi spui domnule, ca nu eu am limba maro de la f.. comunistilor de la psd

   clar nu ai citit articolul, clar esti rupt de realitate, sau na cand latrina iti dicteaza cum sa gandesti, normal ca dai vina pe soros, statul paralel … treaba e simpla si se explica chiar in articol, iti mai explic asa popular, procurori au fost obligati sa se raporteze la legea mai favorabila, lege votata cu toate mainile de PSD+ALDE+UDMR, iar legea mai favorabila are alte termene de prescriere … matematica simpla , logica complexa, clar e peste gandirea oricarui PSD-ist care stie doar sa numere banii de la parandarat

   despre intarzieri, sunt extraordinar de multe cauze, una din cauze e management prost al ministrului cu CV -soparla de bahlui 2dorel , acest individ habar nu are sa managerieze niste nevoi ale unui sistem (vezi de ex protestul grefirilor despre conditii) DAR acestjeg de om in dornic sa pupe fundul lui draknea cauta sa faca legi sa sprijine infractorii, nu a facut nici o puscarie sa tina infractori, a generat ca o secretara legi sa elibereze infractorii , cum e si cazul acesta,

   DAR iti dau si tie dreptate tovarase, magistratii trebuie sa raspunda in fata unui organism rupt de politic, cum ar fi CSM cu mici modificari, si nu unora controlabili politic prin OUG 7 peste noapte ca hotii, deci chestiile strigate sunt puerile pentru aia care stiu doar ce zice latrina/rtv, tind sa ma incred intr-un danilet vs nicolicea (facultate la seral la FF la alexandria)/serban (sofer voicu/copilu’ lui ilici), pentru ca nu sunt specialist , sau un moise vs badea/gadea (care nu fac decat sa injure si sa minta si sa infiereze minitile slabe ale pensionarilor)

 2. Dincolo de explicatiile savante avem realitatea: in Romania poti face trafic de copii fara ca legea sa te poata atinge.
  Orice discutie constructiva, de aici ar trebui sa inceapa. Orice altceva e gargara.

 3. Pai mergand pe acest principiu, cel mai favorabil era sa ii achite – ceea ce s-a si intamplat.
  Iar explicatia este de-a dreptul tampita.
  Cred ca nici nu mai avem nevoie de justitie, oricum este degeaba si ne mai si agitam pe aceasta tema.
  Sa ne intoarcem la feudalism, fiecare isi face dreptate singur……
  Suntem praf…..

  • De fapt nu sinteti departe de adevar, partidul care conduce Romania acum e un partid feudal, iar alegatorii lui sint toti oameni conservatori, esecuri de integrare in lumea moderna pe care n-o inteleg, nostalgici dupa o societate feudala in care stapinul le da si are grija de ei.
   Problema e ca nici oamenii „moderni” nu prea au clar in scafirlie ce au de facut.
   Oricum, in cazul de fata sint convins ca piticot a fost obligat sa schimbe incadrarile cu unele mai „moi” de o mita grasa, la fel si judecatorul.

 4. @Freeman: treaba pe care are partidul este ca ei au initiat si votat noul cod penal. Fara aceasta initiativa, nu se schimba incadrarea.
  Nu stiu cine se lupta pentru legea raspunderii magistratilor, dar pana la asta sa nu inchidem ochii la realitate: magistratii judeca dupa legile in vigoare. Adica dupa codul penal refacut de PSD!

 5. Faceti apel la constiinta daca toti copiii mai traiesc…

 6. v-ati molipsit de la tericeanu, dragnea, valkov. mintiti si prostiti. va excita.

 7. Toata taraganeala aceasta are legatura directa cu justitia, si schimbarea legilor actuale; deci acum este o normalitate sa nu se ancheteze asemenea fapte, datorita evident legilor; inainte de asta, mita trebuia acordata si era mult asteptata de toata lumea (caci daca nu… deh…uite asa zice legea si trebuie sa te inchid) procurori, politisti, magistrati, martori, toata sleahta; adica oamenii in care ar trebui sa avem incredere; asta este noua si vechea normalitate (care oricum nu a disparut); in rest povesti pentru copii mici (si de multe ori dramatice).
  Ca si curiozitate pentru g4 media, incercati sa „aruncati un ochi ” peste presa din diverse regiuni ale tarii, si veti observa cate ilegalitati nu sunt pedepsite conform legii ( adica a celei de dinainte de ordontate…), de la mita, trafic de fiinte umane, conflicte armate (mici pistolari), camatarii si tot restul;

 8. Javre, cum sa va mai ”spalati”?! Nici un om normal la cap nu ar fi putut sa lase sa scape monstrii astia ! Numai niste GENTI negre pot fi explicatia……Evident asa, ca intre javre !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.