G4Media.ro

Expertiza procurorilor la producătorii de legume din Buzău: Roșiile pot fi consumate,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Expertiza procurorilor la producătorii de legume din Buzău: Roșiile pot fi consumate, dar castraveții, nu / Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor din solariile pe care le deţin. Analizele au relevat că roşiile pot fi consumate, dar castraveţii trebuie retraşi de la comercializare, anunță News.ro.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele anunţă, luni, într-un comunicat de presă, că a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor.

Astfel,  roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

”În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Chiar şi aşa, organele de anchetă îi vor cerceta în continuare pe cei trei legumicultori dat fiind că folosirea substanţelor chimice neautorizate constituie infracţiune.

”Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Rezultatele expertizelor vor fi comunicate, luni, tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară care vor trebui să ia măsurile ce se impun.

Astfel, vor fi anunţate Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău care vor trebui să ia toate măsurile pentru a scoate de la comercializare castraveţii neconformi.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Să nu uitați să mâncați legume românești, e otrava mai buna.
    Și brânză de la sibieni, saci lor de late praf sunt mai buni.

    Pensii speciale aveți, unii în buzunar alți pe cap, otrava din belșug ce altceva mai poate sa facă PSD pt voi?!?
    Cum ce, face un New PSD = AUR dar si Fancy PSD = PNL, daca nici așa nu a făcut totul PSD pt voi . .

  2. castravetele romanesc otravit…legumele si citricele turcesti otravite…dezinfectantii din spitale sint diluati…dar ccr ne spune ca nu e bine ca infractorii sa intre la puscarie cu interceptari sri…☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️