G4Media.ro

Expert francez în chestiunile ruse: „Avem semne clare că regimul lui Putin…

Expert francez în chestiunile ruse: „Avem semne clare că regimul lui Putin se apropie de sfârșit, filmul lui Navalnîi cu palatul lui Putin n-ar fi fost posibil fără legături la niveluri foarte înalte”

„Filmul lui Navalnîi cu palatul lui Putin n-ar fi fost posibil fără legături la niveluri foarte înalte”, spuen cercetătoarea franceză Françoise Thom într-un interviu acordat în exclusivitate DW.

Françoise Thom are 70 de ani și este de multă vreme una dintre autoritățile mondiale din domeniul studiilor ruse și sovietice. În interviul dat în exclusivitate pentru DW, cercetătoarea franceză vorbește despre „puternicul contrast” care există între criza internă din Rusia și „neobosita forță direcționată spre extinderea ei imperială”.

În România a fost tradus recent ultimul volum semnat de Françoise Thom, Putin și putinismul (Humanitas, 2020, traducere de Adina Arvatu), în care autoarea explică fenomenul putinist și felul în care se afirmă din nou civilizația rusă, prin întoarcerea spatelui Occidentului. Françoise Thom, fiica matematicianului René Thom, autorul teoriei catastrofelor, a studiat cu Alain Besançon și a predat la Université de Paris X – Nanterre, înainte de a-și începe cariera la Sorbona, unde se ocupă de istorie contemporană, cu accent pe istoria relațiilor internaționale și a Războiului Rece.

Putin, artizanul conflictelor din regiune ar putea fi președinte pe viață. Credeți că e posibil să apară ceva care să schimbe lucrurile, o lebădă neagră, în sensul conceptului formulat de Nassim Taleb?

Françoise Thom: Când au venit la putere, Putin și cercul lui de susținători, aceștia aveau o singură prioritate: să asigure o conducere unitară, fiindcă așa cum au explicat ei, căderea regimului comunist  și destrămarea Uniunii Sovietice, au fost efecte ale divizărilor și neînțelegerilor care au avut loc la vârful partidului comunist. Așa că, Putin asigură unitatea elitei conducătoare de multă vreme. Primele simptome ale tensiunilor au apărut, totuși, în cercul de la Kremlin în 2011, când o grupare aflată în ascensiune a încercat să impună un al doilea mandat prezidențial pentru Medvedev. Așa cum știm, Putin a reacționat dur, prin represiuni și agresiuni serioase împotriva Ucrainei, pentru a reface un consens forțat față de anexarea Crimeei. Numai că acest remediu pe termen scurt a dus la consecințe pe termen lung: din cauza sancțiunilor occidentale economia s-a oprit și nivelul de insatisfacție al populației este în creștere. În plus, divizarea în rândul conducerii statului nu a dispărut, ba dimpotrivă politica lui Putin de „naționalizare” a elitelor a dus la creșterea tensiunilor la vârf.

Confruntarea cu Occidentul era binevenită, câtă vreme putea fi un instrument de control al maselor. Dar, când această confruntare duce la reacții ale Vestului, care devin o amenințare pentru averile demnitarilor ruși, entuziasmul pentru politicile izolaționiste și agresive scad. Astăzi avem semne clare că regimul lui Putin se apropie de sfârșit. Filmul lui Navalnîi cu palatul lui Putin n-ar fi fost posibil fără legături la niveluri foarte înalte. Opoziția față de Putin nu se mai restrânge doar la persoanele urbane educate. Există acum o dezamăgire în masă față de regimul lui Putin.

Vladimir Putin i-a cerut Europa lui Bill Clinton, în 1999, când acesta era președintele SUA, după cum ați citat dvs. în volumul „Putin și putinismul”: „Voi aveți America de Nord și de Sud plus Asia. Ați putea să ne lăsați nouă, cel puțin Europa”. Credeți că Rusia are acest obiectiv istoric să aibă Europa în sfera ei de influență? Ce-i drept există dovezi că s-a implicat în propaganda pro-Brexit, iar dvs. ați vorbit despre dorința Moscovei de a dezmembra UE. Dar cum poate influența Rusia Europa în mod concret, dar România?

Liderii sovietici au fost convinși din 1945 încoace că în momentul în care SUA părăsesc Europa, întreg continentul va cădea sub hegemonia rusă. Liderii Rusiei de azi îmărtășesc aceeași viziune. Obiectivul lor este să dea afară SUA din Europa, să perturbe cooperarea transatlantică, să slăbească influența anglo-saxonă în Europa (deci Brexit) și în general să arunce în aer construcția europeană. Moscova este convinsă că atunci când aceste ținte sunt atinse, Rusia va fi în poziția să domine Europa prin aranjamente bilaterale, care ar putea însemna controlul Germaniei prin pârghii economice, al Franței prin tradiționala ei rusofilie, infiltrând elitele politice, parlamentele, mass-media, organizațiile neguvernamentale, cooptând și recrutând lideri prin șantaj și corupție etc. Regimul de la Moscova este incapabil să producă belșug. Se poate dezvolta doar prin expansiunea și deturnarea resurselor din restul lumii. Operațiunile de propaganda și influență din Rusia sunt mult mai eficiente sub Putin decât erau în perioada sovietică, pentru că cei de la Kremlin își pot exercita acțiunile subversive atât asupra aparatului de stat, prin metodele pe care le-am menționat, cât și asupra maselor prin social-media: lucrurile funcționează în același timp de sus în jos și de jos în sus.

Cine sunt prietenii Rusiei în Europa?

Prietenii Rusiei sunt majoritatea celor care fac bani în această țară și care înțeleg regula pe care Kremlinul o aplică oricărui oligarh, fie el rus sau strain: poți fi bogat în Rusia doar dacă servești Kremlinul. Din punct de vedere ideologic, cei care se opun „globalizării” în numele „suveranității” sau al naționalismulului, precum și cei care resping elitele tind să fie pro-Putin pentru că ei nu văd în Kremlin un instrument al puterii și al distrugerii adversarilor.

Potrivit unui sondaj făcut de Pew Research în mai 2017, ortodocșii din Estul și Centrul Europei sunt în mod hotărât de partea unui rol mai puternic al Rusiei în regiune și în geopolitică. Deși România este unul dintre statele cele mai pro NATO și pro UE, majoritatea populației, 65%, consideră că Rusia are obligația să-i protejeze pe ortodocșii din afara granițelor sale, inclusiv din România. Cum poate fi explicat acest fenomen?

Creștinii din Europa adesea văd Rusia ca pe un bastion al creștinismului, fiindcă nu sunt conștienți de faptul că propaganda rusă este aceeași și față de musulmani: Rusia este apărătorul valorilor tradiționale împotriva influenței coruptoare a Occidentului. Rusia le spune europenilor că Moscova va fi campioana civilizației pe continent, în vreme ce africanilor le transmite că Rusia îi va ajuta să scape de influența colonială europeană și să găsească o cale africană.

Credeți că Rusia și China lucrează împreună împotriva NATO? E posibil să aibă și alte obiective comune?

Ambele țări sunt conduse de ura și de resentimentele pe care le au față de Occident, ceea ce formează un amestec puternic. Ambele țări au un cult al forței și ambele resping libertatea. De fapt, cele două au puține interese practice în comun, dar un teren ideologic comun și puternic. După cum știe orice istoric, pasiunile domină interesele, așa a ajuns Rusia să fie asociată cu China sau Rusia și Turcia să formeze un tandem.

În ultima dvs. carte explicați cum Moscova foslosește ortodoxia ca o formă de soft power. De ce ortodoxia e încă atât de atractivă?

„În Rusia ortodoxia pierde rapid teren, pentru că Biserica e percepută ca parte a propagandei centrale a regimiului lui Putin. Dar, fiidcă ortodocșii din afara Rusiei nu sunt conștienti de acest lucru, pot fi păcăliți destul de ușor de agitația propagandistică a Kremlinului.

Aproape în fiecare zi Rusia violează teritoriul NATO. Ce urmărește Moscova prin aceste acțiuni?

Putin consideră că misiunea lui este să reînvie imperiului rus, ca prim pas către hegemonia europeană. Toate metodele menționate mai sus, corupția elitelor, propagandă directă, agenții de influență, infiltrarea parlamentelor și guvernelor, intimidarea, toate acestea sunt folosite inclusiv în statele din vecinătatea Rusiei.

Marile puteri  occidentale par să fi abandonat subiectul anexării Crimeei. Credeți că au acceptat situația ca atare? Fiindcă în acest caz Rusia poate ajunge la concluzia că poate face orice în vecinătatea ei apropiată.

Această întrebare va deveni foarte importantă când Rusia va avea un alt lider după Putin. Putem prezice că o „deputinizare” va avea loc, deja a început, atât pentru uz intern, cât și pentru a convinge vestul sa înceapă o resetare și să abandoneze sancțiunile. Totuși, criteriile pentru o reală schimbare trebuie să pornească de la voința Moscovei de a abandona regiunile pe care Rusia le-a amputat de la statele vinovate că au ales Vestul: Abhazia, Osetia de Sud, Donbass, Transnistria, Crimeea. Occidnetul trebuie să fie ferm în această privință, pentru că alminteri, succesorii lui Putin vor continua politica imperială, mai puțin grosolan și cu mai multă șiretenie.

E posibil ca Rusia să se gândească și la o altă anexare sau cum ar vrea să rezolve problema cu Ucraina?

Rusia vrea întreaga Ucraină și nu doar acele state separatist-bandite, care sunt folosite ca pârghii de presiune asupra Kievului. Kremlinul speră încă să poată instala la putere în Ucraina o echipă de satrapi ajutați de oligarhi care fac bani în Rusia.

Cum sunt influențate relațiile internaționale de criza pandemică și cum vă așteptați să evolueze Rusia mai departe?

Moscova a încercat să exploateze situația în propriul interes, în momentul în care întreaga atenție a Occidentului era concentrată asupra pandemiei, iar SUA erau paralizate de schimbarea administrației. În acest fel, Rusia l-a forțat pe Lukașenko să se supună pentru a rămâne la putere și a transformat statul Belarus în ceva lipsit de conținut; Moscova a folosit razboiul din Karabakh pentru a-l pedepsi pe premierul Armeniei, Nikol Pașinian pentru orientarea sa pro-occidentală și pentru a scăpa de partenerii vestici din formatul Minsk pentru Nagorno-Karabakh (Franța, SUA) și să-și impună în acest fel propria poziție pentru Armenia și Azerbaidjan. Rusia integrează acum Abhazia, ocupă teriotoriul azer, iar FSB, Serviciul Federal de Securitate (urmașul KGB) va controla comunicațiile stategice și granițele în Caucaz. De fapt, există un puternic contrast între o evidentă criză internă și neobosita forță direcționată spre exinderea imperială: toate acestea reaminstec de Uniunea Sovietică. În ultimul rând, dar nu în cele din urmă, vaccinul Sputnik este foslosit tot ca un instrument pentru proiectarea influenței. În Ucraina, propaganda rusească a încercat să destabilizeze guvernul, insinuând că refuzul vaccinului rusesc înseamnă sacrificarea populației ucrainene din motive de tip fascist. (Foto: Vladimir Putin / Kremlin.ru)


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Ahahahahhaah ! Ahhahahahahahahhaa, doamne Dane, cati bani iti dau astia sa publici asa ceva? Ahhahahahahhah!

 2. Cand Lenin a adus Bolsevicii la putere,tarul era deja depus,se organizase un soi de parlament in Rusia.Ceea ce inseamna ca daca pleaca Putin acum,asta nu inseamna ca va veni ceva neaparat mai bun decat Putin.Lui Gorbaciov ii era frica in 90 ca va fi un razboi civil.Nu stiu.Oricum,chiar daca sa zicem ca ar pleca Putin(oricum miza e mica,e deja batran) nu inseamna ca pleaca si sistemul.Noi suntem capitalisti de 25 de ani,dar tot exista baronii locali,iar fenomenul asta e amplificat de 1000 de ori in Rusia.

  • Nu zici bine…

   Schimbarea de putere este primul pas necesar si o conditie fara de care nu se poate altfel.

   Cand ai de-a face cu un sistem autocratic care se indrepta catre dictatura si de forma nu doar in practica si reusesti cumva sa ajungi la situatia in care ai un sistem autocratic in care se schimba cei de la putere – este deja o mini evolutie. Evident ca n-o sa urmeze cine stie ce. Dar ar fi mai bine decat pana acum doar pentru ca se schimba omul de la butoane. Si dupa cateva cicluri electorale va trebui sa speram ca vin si „altii” nu tot oamenii lor. Si de abia pe urma putem spera sa vina unii care nu sunt la fel de rai. Va mai trece ceva timp…. dar este necesar pasul asta.

 3. „Franței prin tradiționala ei rusofilie” – stiam ca multi francezi(dar si nemti) privesc cu ochi buni Rusia dar e din cauza nestiintei si naivitatii. Iubitorilor de Rusia le recomand sa viziteze o localitate la 200km distanta de Moskova sa vada cum traieste populatia de rind fara gaz natural, cu viceu in curte, sa viziteze o puscarie, o ferma de vaci, sa vada cita mizerie si batjocora e in afara palatelor de aur a lui Putin.

 4. „Voi aveți America de Nord și de Sud plus Asia. Ați putea să ne lăsați nouă, cel puțin Europa”. V.Putin
  In traducere libera vrea sclavi si tari de exploatat. Un motiv extrem de serios pentru consolidare militara din Europa si Nato cu cele mai noi rachete nucleare.

 5. tov putin crede faptul că ,,trecutul întunecat poate deveni viitorul luminos,, al rusiei 🙂 însă, dacă se închid conductele /proiectele…russia intra în faliment 🙂 again 😛

 6. personal cred ca e unul din articolele care sa puna un soi de presiune pe evenimente, si sa creeze emotie pozitiva ca se poate schimba ceva
  mi-as dori sa ajung vremurile in care sa imi doresc sa merg in vacante, sa lucrez, sa imi iau masina din rusia la fel de mult ca din germania/franta/spania/italia/elvetia, dar daca romania a fost ajutata sa se mai schimbe la nivel de coruptie, rusie e mama/tata/ rude pana la gradul n, al pilelor, cunoastintelor/coruptiei si a relatiilor

 7. Un om de știință nu s-ar aventura să înșiruie scenarii politice plecând de la episodul de psy-op Navalnyi, povestea nu are nici un sens, adică pentru o minte rațională, capabilă să evalueze obiectiv faptele.
  Un om de știință nu ar manipula ca evidență istoria cu „palatul lui Putin”, o ciorbă veche reîncălzită și transformată într-un alt episod al psy-op-ului, „cu 100 de milioane de vizionări” pe YouTube, ca și cum nimeni nu știe nimic despre algoritmii YouTube, despre funcția butonului repeat, despre simplul click, etc.
  Nici un cunoscător autentic al politicului nu ar vorbi de diferite regimuri politice ignorând bunăstarea majorității, a cărei asigurare rămâne totuși esența oricărei organizări politice și a oricărui contract social.
  Și nici un analist politic echilibrat nu ar spune că resentimentul anti-occidental este esențial regimurilor politice din China și Rusia. E o exagerare tembelă și iresponsabilă.

 8. Ce propagandist ieftin e frantzuzoil ăsta. Un tâmpit.

  • Frantuzoiul asta este o frantuzoaica. Pentru a afla cine este ea, o mica verificare pe internet
   este suficienta.

 9. Adica se pregateste o lovitura de palat la Moscova, indepartarea lui Putin si inscaunarea unia manevrabil .
  Sau poate occidentalii / NATO au un alt plan- eliberarea Crimeii de sub jugul rusesc sau doamne fereste invadarea Rusiei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.