G4Media.ro

Există componente de limbă română la liceu în programele școlare, dar cum…

Rodica Zafiu / Foto: captură – Youtube Academia Română

Există componente de limbă română la liceu în programele școlare, dar cum nu sunt pentru Bacalaureat, sunt cam neglijate, spune profesoara și lingvista Rodica Zafiu

Lecțiile de limba și literatura română de la liceu au componente de limbă, spune profesoara și lingvista Rodica Zafiu, însă „cum se întâmplă, din nefericire, la noi, ce nu se de la examene nu se face la clasă de multe ori (…), rezultatul e că probabil acele lecții sunt, nu știu exact, nu pot să spun dacă peste tot e așa, dar sunt probabil cam neglijate”, scrie Edupedu.ro.

Zafiu a precizat, într-un interviu pentru DC News, că studierea gramaticii și la liceu ar putea ajuta la înțelegerea în ansamblu a limbii române în comparație cu limba străină la care elevii învață gramatică continuu.

„Cred că ar fi și rolul școlii să facă un pic de educație lingvistică, să se vadă, să se înțeleagă ceva mai mult această dinamică, ca un lucru firesc, să nu se uimească sau să nu se blocheze prea mult lumea în fața unor texte mai vechi, în care întâlnesc forme nu foarte diferite de cele de azi. Să nu eticheteze imediat drept greșeală ceea ce adesea e o formă care era potrivită normelor mai vechi.

Deci ar trebui cumva să fim mai conștienți de aceste procese ale limbii”, a spus Zafiu, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător lingvist la Institutul de Lingvistică Iordan – Rosetti al Academiei Române.

Întrebată cum se studiază limba română și despre predarea componentelor de limbă (gramatică) la liceu, după ce studiul acesteia se oprește în clasa a VIII-a, profesoara a spus că acest lucru n-ar trebui să se întâmple în teorie. Se întâmplă în practică: „culmea e că și programele actuale au niște lecții recapitulative, aplicative, ca unități care implică exerciții de limbă.

Dar cum se întâmplă, din nefericire, la noi, ce nu se de la examene nu se face la clasă de multe ori și atunci neexistând explicit, eu știu, puncte la bacalaureat care să fie clar legate de gramatică, rezultatul e că probabil acele lecții sunt, nu știu exact, nu pot să spun dacă peste tot e așa, dar sunt probabil cam neglijate”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...