G4Media.ro

EXCLUSIV Războiul facturilor se mută la Bruxelles. Arbitrul pieței energiei, ANRE, a…

EXCLUSIV Războiul facturilor se mută la Bruxelles. Arbitrul pieței energiei, ANRE, a pârât guvernul Cîțu la Comisia Europeană pe motiv că i-ar încălca independența și autonomia

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), arbitrul pieței energetice, acuză guvernul Cîțu într-o scrisoare oficială transmisă Comisiei Europene că guvernul i-ar fi încălcat independența.

Mai precis, ANRE, instituție condusă de fostul PSD-ist Dumitru Chiriță, susține că ordonanța de urgență 118 pentru compensarea facturilor de electricitate și gaze aduce atingere autonomiei instituției, potrivit informațiilor G4Media.ro.

OUG a fost adoptată de guvernul Cîțu la 4 octombrie, în ultima zi înainte de demiterea prin moțiune de cenzură, iar scrisoarea ANRE către Comisia Europeană a fost trimisă câteva zile mai târziu.

ANRE susține că mai multe prevederi din OUG 118 ar intra în contradicție cu principiul independenței reglementatorului, referindu-se la faptul că Autoritatea e responsabilă – ca urmare a apariței OUG – de verificarea plăților efectuate din bugetul de stat în contul compensării facturilor.

În plus, spune ANRE, o astfel de obligație de verificare a milioanelor de facturi compensate ar duce la blocarea efectivă a activității instituției.

Ordonanța de Urgență 118 a introdus o schemă de compensare pentru consumul casnic de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

La energie electrică va exista o compensare de 21 de bani pe kWh, în timp ce la gaze factura va fi compensată cu 25%.

Pentru a beneficia de compensare, românii vor trebui să se încadreze într-o limită de consum de 30-200 kilowați pe lună sau 150-1000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. (Foto: Dumitru Chiriță – InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Banditul asta falcos si troglodit e tartorul anre. Pariez ca are un salariu cat casa. Daca mai baga o tura cu obligativitatea schimbarii detectoarelor de gaz la populatie, mai incaseaza cateva miliarde..
  Cand era vorba sa informeze cum trebuie populatia despre trecerea la tariful electric concurential, il durea-n basca.
  Un troglodit fara scoala, un parazit..

 2. Acolo e buba în toate agențiile, au prea multă independența și autonomie pe banii cetățenilor, iar ministerele de resort sunt legate de maini si de picioare! Legislația este proastă, ca de obicei!

 3. Hoțul(ANRE și Revanzătorii de energie, băieții deștepți) strigă hoții

 4. Ba,și pe voi trebuie sa vă urecheasca cineva…chiar dacă sunteți băieți deștepți.

 5. interesele cui reprezinta nenea asta platit si pus acolo de statul roman? eu zic ca ale furnizorilor !

  • Ale furnizorilir și ale angajaților din ANRE pentru că se autofinanteaza din taxele pe avizele date!

  • Hotul asta impreuna cu alt hot din ANRE numitul Soreata Henorel sunt oamenii mafiei din Energie ! Sustin ilegalitatile unor firme precum Restart Energy din Timisoara condusa de un alt mafiot baiat destept din energie Armand Domuta !

 6. Mai du-te dracului cu autonomia ta cu tot.
  Să voteze legea în parlament și să termine cu circul

 7. Nimeni a depus un denunt la DNA impotriva ANRE. Asta da Autonomie!

  • Sunt destule sesizari la DNA impotriva ANRE si Soreata Henorel ! Speram ca Parchetele sa si faca treaba…

 8. E o capcana la compensare. Prețul compensat cel de21bani e dat în raport cu ,, un preț de baza, de referință” care nu am înțeles care e. Dacă prețul pe care î l ai în contract e mai mic, ce primi compensația micșorată față de 21 de bani. O primești toată doar dacă ai mai mai mare prețul contractat

 9. ANRE „acuza” guvernul, dar DUPA ce Guvernul a fost demis!!
  ANRE a tacut chitic pana la demiterea guvernului, ca-n Caragiale: „da’ cu onoarea mea nereperata, cum ramane”?
  Las’ ca ti-o repereaza dom’ Mitica….pardon, Comisia europeana!!
  Rusine, impostorilor!

  • E lege in Romanica, nimeni nu spune nimic in timp util, doar după! După ce guvernul a căzut, după ce șeful a fost mazilit, după ce a pierdut puterea, după, după….

 10. Niste hoti fara scrupule, si noi am ajuns un popor de lasi ne meritam soarta
  ANRE, ASF etc. Niste institutii sustinute de hoții din parlament. Am facut sesizare la indemnarea marelui ministru al. Energie sa transmita toti cei care au primit notificari de la furnizori ca li s-au modificat tarifele ca vor fi ajutati.
  Pe dracu raspunsul lor a fost urmatorul: Ne pare rau dar puteti schimba furnizorul, fara clauze
  Pai bine ma institutia pl aperi oameni sau dai vorbe la mâna mama voastra a dq de nenorociti

 11. Este o vorba „jotul striga hotii”. Asta-i ANRE-ul, niste nesimtiti cu salarii nesimtite, pai cum sa verifice facturi, nu iese nimic, le rapeste timpul destinat afacerilor. Saracii nesimtiti.

 12. Este o vorba „hotul striga hotii”. Asta-i ANRE-ul, niste nesimtiti cu salarii nesimtite, pai cum sa verifice facturi, nu iese nimic, le rapeste timpul destinat afacerilor. Saracii nesimtiti.