G4Media.ro

Noua lege de organizare judiciară combinată cu OUG-ul lui Tudorel Toader riscă…

Noua lege de organizare judiciară combinată cu OUG-ul lui Tudorel Toader riscă să arunce în aer activitatea DNA/ Un mic detaliu strecurat în lege cu potențial distrugător asupra dosarelor de corupție/ CSM, așteptat să dea o decizie de interpretare

Legea 304 privind organizarea judiciară, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe data de 20 iulie, conține o prevedere care i-ar putea trimite acasă pe toți cei 140 de procurori DNA, nu doar pe cei delegați și pe care nu îndeplinesc condițiile de 10 ani vechime, au declarat mai mulți magistrați consultați de G4Media.ro. Astfel, legea privind organizarea judiciară arată că, pentru a fi numiți la DNA, procurorii trebuie declarați admiși în urma unui concurs. Or, până acum, procurorii erau admiși în urma unui interviu la nivelul DNA, susținut în fața unei comisii formate de procurori și un psiholog desemați de șeful instituției.

Marea problemă este că în ordonanța lui Tudorel Toader a fost introdus articolul VII, care prevede că procurorii pot rămâne în funcție ”numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.” Altfel spus, procurorii care nu au dat concurs la secția de procurori din CSM n-ar mai putea rămâne în funcție din momentul intrării în vigoare a OUG-ului, dat fiind că toți procurorii care activează azi în DNA au ajuns acolo în baza interviului. Nici unul n-a dat concurs la secția de procurori din CSM.

OUG-ul lui Tudorel Toader a fost publicat marți după amiaza în Monitorul Oficial și iși produce deja efectele. Altfel spus, din momentul intrării în vigoare al OUG-ului, procurorii DNA care nu sunt angajați pe bază de concurs ar trebui, potrivit unor interpretări, să lase pixul jos, adică să înceteze efectuarea de acte de urmărire penală.

Această prevedere, combinată cu OUG-ul lui Tudorel Toader, riscă să bulverseze complet activitatea DNA, deoarece ar trebui organizate concursuri pentru toate cele 140 de posturi de posturi. Până la reconfirmarea procurorilor în funcție sau angajarea altora noi, din momentul intrării în vigoare a OUG-ului, activitatea DNA riscă să fie total paralizată. Orice procuror care își continuă activitatea își periclitează dosarele, au explicat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal. Inculpații ar putea solicita oricând nulitatea actelor efectuate după intrarea în vigoare a OUG-ului în cazul în care procurorii din dosar nu au ocupat postul prin concurs, așa cum prevăd noile reglementări.

Potrivit altor interpretări, toate aceste prevederi invocate mai sus nu s-ar aplica procurorilor DNA. În legea 207 intrată în vigoare în iulie 2018, care modifică legea de organizare judiciară (304/2004), există o prevedere expresă care prevede următoarele, la articolul V: ”Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt numiți în funcție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție rămân în funcțiile pe care le îndeplinesc în cadrul acestor structuri.” Potrivit acestor interpretări, legea generală ulterioară nu abrogă legea specială anterioară decât dacă prevede expres.

Modul cum vor fi aplicate noile reguli va fi stabilit de secția din procurori a CSM. Decizia adoptată de secția de procurori va putea fi atacată apoi în plenul CSM, iar decizia plenului poate fi contestată la rândul ei în instanțele de contencios administrativ. Altfel spus, va mai dura ceva până la tranșarea problemei. Pe de altă parte, va trebui elaborat regulamentul de concurs, stabilite comisiile, componența lor, bibliografia, un proces care va dura și el cel puțin două luni. În tot acest timp, activitatea DNA va fi practic paralizată, au explicat pentru G4Media.ro magistrați cu experiență.

Ce prevede legea 304 privind organizarea judiciară, articolul 87

(2) Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie, procurorii trebuie să nu fi fost sanctionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel putin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi in urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
(3) Concursul prevăzut la alin. (2) constă în: a) un interviu transmis în direct, susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii;b) o probă având ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitate.
(4) Interviul consta în verificarea pregătirii profesionale, a capacității de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, a rezistentei la stres, precum și altor calități specifice.
(5) La evaluarea candidaților, vor fi avute în vedere și activitatea desfășurată de procurori, cunoașterea unei limbi străine și cunoștințele de operare pe calculator.
(6) Evaluarea prevăzută la alin. (3) lit. b) se efectuează de o comisie desemnată de secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, formată din 2 procurori de la Direcția Națională Anticorupție propuși de procurorul-șef al direcției, 2 procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție propuși de procurorul general și un formator propus de Institutul Național al Magistraturii. (Vezi legea integral aici)

Ce prevede OUG-ul lui Tudorel Toader la articolul VII

Art. VII – Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Isi bate joc Tudorel de voi. Chiar el a spus, legea nu se aplica retroactiv, pentru judecatorul CCR.

  • Și considerați cumva că a sosit timpul să facem ceva in acest sens, sau mai bine să ne băgăm liniștiți in pat lângă neveste și să sperăm că nu vom ajunge prea curând in situația ingrată in care a ajuns Daddy cu Irinuca..?!

 2. Cred ca o suplimentare a resurselor DNA e bine-venita!

 3. Nu vad problema, cetatenii au votat PSD. Daca nu si-au dat seama in 30 de ani ca PSD e o adunatura de ticalosi, e vina lor.

  • Ba cred ca multi din votantii lor si-au cam dat seama. Dar stii vorba: cine se aseamana, se aduna…

 4. Datorita lui Slugarel penalii vor pescui in apa asta tulbure !!! :)))

 5. Noile reguli nu pot avea efecte retroactive, ar fi anti constitutional si o aberatie juridica. Pentru noile posturi ar trebui sa se organizeze concursuri nu si pentru cele deja ocupate. Daca interpretarea ar fi ca e o decizie cu efect retroactiv devenim o tara bananiera.

 6. Este de necrezut ce le fata mintea!
  De ce oare nu se folosesc de aceasta ‘inteligenta’ ca sa obtinem fonduri UE mai multe, sa construim ceva, sa promovam o cercetare, sa fim si noi lideri in Europa cu altceva decit coruptie si furt!

  • Maestre,
   Păi, nu te-ai intrebat niciodată cum un popor cu destui oameni cu o inteligență peste medie e cotat drept codaș conform standardelor din lumea civilizată? Raspunsul e banal: Sportul Național, adică….FURĂCIUNEA !

  • @Scara
   Eu fusei, tu fusesi, ei… fura?!!!

  • Motane gri,
   Furăciunea nu poate fi…localizată, ea aparține deopotrivă întregului popor…E însă adevărat că unii sunt nițel mai fuduli, vorba aia: „nu ești hoț destul, dacă nu ești si fudul” !

 7. Uitați-vă la poza cu cei 2 -leit Tăntălăul și Ģogomanul!

 8. Dupa noua ordine judiciara procurorii care vor salva corupti si mafioti acreditati vor fi recompensati pe masura muncii lor.

 9. Clovnii astia plus inca doi-trei care lipsesc din fotografie, au omorit statul de drept din Romania. Au fost tot timpul zece pasi inaintea „desteptilor” de la presedintie , parchet si societate civila. De SRI nu mai vorbesc , nu stiu daca ei isi dau seama ca ce se intimpla este probabil un atentat la siguranta nationala mai semnificativ decit orice atac terorist.
  Paralizarea statului de drept si democratiei va omori generatii…
  In loc sa ne plingem si sa facem misto , poate ca ar trebui sa ne gindim daca nu avem lucruri mai bune de facut.
  Dupa 10 August si referendum , nu pot sa-si permita sute de mii de oameni in strada. Si asta nu pentru ca le pasa , dar pentru ca ii vor minca de vii cealalta haita din PSD .
  In ciorba asta in care PSDragnea bate un cui pe zi la cosciugul statului de drept nici macar UE nu stie cum sa reactioneze in fata lipsei de reactie a societatii civile.
  Daca UE taie banii europeni , PSD cade intr-o saptamina ca un castel de carti darimat chiar de cretinii care ii voteaza in permanenta de ~ 30 de ani. Pentru talpa tarii astia sunt singurii bani la care se mai pot dedulci .

  • Recunosc, sunt responsabil cu…mișto-ul în…zonă, dar o fac doar ca să nu înnebunesc de supărare, iar din când în când mai vin și cu propuneri…practice:
   „Asociația „Dracii Liberi” declară că intenționează să organizeze o mișcare pașnică de protest in data de 21 Octombrie a.c. in Piața Victoriei din București ! Doritorii, care nu au putut veni in data de 14 Octombrie, chiar dacă Intunecimea Sa i-a așteptat, sunt rugați să se doteze cu măști împotriva gazelor lacrimogene!
   Semnat: Î.P.Î.S. Scaraoțchi, de meserie Căpetenie…”
   Noapte bună!

 10. V-A SPUS TUDOREL CA SE APUCA DE AVOCATURA. A FACUT-O DE FAPTO CAND A DEVENIT SISNISTRUL DE JUSTITIE.

 11. GUVERNUL PENALILOR.
  UN GUVERN DE SLUGI ALE TALHARILOR.
  ACEST GUVERN A DEDICAT INTREAGA ACTIVITATE DISTRUGERII ORICAREI URME DE JUSTITIE.

  daca as fi Johannis si as avea sange in instalatie as disolva Parlamentul si as organiza alegeri anticipate.

 12. Indiferent ce ordonanta da un pretins profesor frustrat si urmarit de nereusitele sale romantice din copilarie sau adolescenta, ea (OUG) trebuie sa raspunda unor exigente definite de valorile democratice si europene ale uniunii din care facem parte. Este aceasta OUG menita sa producea efecte benefice bunului mers al societatii romanesti ? Serveste ea interesului public al romanilor sau doar unui grup de infractori vremelnic aflat la putere ? La aceatsta intrebare trenuie sa raspunda CSM-ul si sa sanctioneze drastic derapajele unui individ tocmit sa distruga din temelii justitia.
  De asemenea, Avocatul Poporului (daca nu e prea ocupat cu plate ratelor ipotecare) ar trebui sa atace la CCR aceasra ordonanta. Sunt sigur ca d-nul Ciorbea, mot fiind isi va iesi din motaiala si va cuteza sa se opuna unui regim dictatorial care inceraca sa se instaleze in Romania.

 13. Singura solutie salvatoare pentru tara:
  -Presedintele sa anunte public ca daca Dragnea renunta la toate masurile acestea care duc tara de rapa, il va gratia imediat in cazul ca va fi condamnat la puscarie pentru infractiunile comise.
  – Intre satisfactia de a-l vedea pe Dragnea dupa gratii si prabusirea in neant a tarii, nu avem decat aceasta alegere.

 14. Acesta este primul care trebuie sa infunde puscaria cu pedeapsa si agravanta maxima

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.