G4Media.ro

EXCLUSIV Noi suspiciuni legate de doctoratul ministrului Apărării, Angel Tîlvăr. El nu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Noi suspiciuni legate de doctoratul ministrului Apărării, Angel Tîlvăr. El nu figurează că ar fi intrat în Arhivele Vrancea, deși are trimiteri în teză către documente ale instituției / Angajat al Muzeului Vrancea: “Eu am făcut cercetarea, era sarcină de serviciu de la directorul instituției” – AUDIO

Teza de doctorat a ministrului Apărării, vrânceanul Angel Tîlvăr (PSD), ridică noi suspiciuni legate de modul în care a fost realizată. Documentele Arhivelor Naționale – secția Vrancea, consultate de reporterul G4Media, arată că numele lui Angel Tîlvăr nu apare în registrul de cercetare a documentelor citate în teză. În schimb, apare numele actualului șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu.

Ionuț Iliescu a declarat pentru G4Media că a făcut cercetarea în Arhivele Naționale Vrancea pentru teza de doctorat “Relații româno – israeliene în perioada comunistă” a lui Angel Tîlvăr și spune că “era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției”, în speță fostul director, Horia Dumitrescu.

 • Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, nu a răspuns până la ora publicării articolului la solicitările reporterilor G4Media, remise prin apeluri telefonice, mesaje și email. Dacă ministrul Tîlvăr va furniza o poziție, o vom publica.

Teza de doctorat conține mai multe trimiteri la fondul Poliției Focșani Dosar 15/1947, Dosar 39/1948, Fondul Prefecturii Județului Putna, Dosar 108/1947, Fond Comitetul Județean Putna al PCR dosar 32/1948, Fondul Comitetului Evreiesc Putna, dosar 10/1950 și fondul Comitetului Raional de Partid Focșani Dosar 19/1952.

În toate aceste dosare, numele de Angel Tîlvăr nu figurează la registrul de cercetători de la prima filă din dosar, ci apare, de fiecare dată, numele lui Ionuț Iliescu, angajatul Muzeului.

Trimiterile la aceste documente din Arhivele Naționale – Secția Vrancea apar și în cartea publicată de Angel Tîlvăr pe baza tezei sale de doctorat la Editura Hasefer, carte consultată de G4Media.

Ionuț Iliescu, angajatul Muzeului Vrancea:

Reporter: “Din actele consultate de mine la Arhivele Vrancea, domnul Tîlvăr nu figurează că ar fi fost acolo deloc, dar dumneavoastră figurați la fondurile care se regăsesc și în teza publicată, adică dumneavoastră ați făcut cercetarea. Cum ați procedat și de ce ați făcut lucrul ăsta?”

Ionuț Iliescu: “A fost o sarcină de serviciu, trasată de conducerea instituției. Nu mi s-a spus că e pentru o persoană anume, trebuia să fac o muncă de documentare, am făcut-o, am predat-o. Așa au stat lucrurile, munca mea a fost brută, nu am prelucrat, am luat ce era în dosarele cercetate, dosare referitoare la comunitatea evreilor. Pentru mine a fost interesant pentru că, cu această ocazie, am aflat că numele meu este de origine evreiască”, spune Ionuț Iliescu.

Totodată, acesta a precizat că nu a fost niciodată audiat de procurori în dosarul penal deschis în urma unei plângeri a fostului contabil al Muzeului, Ionel Marin.

Foto: Numele lui Ionuț Iliescu apare pe documentele citate de Angel Tîlvăr (Foto: G4Media)
Foto: Numele lui Ionuț Iliescu apare pe documentele citate de Angel Tîlvăr (Foto: G4Media)
Documentele din Arhiva Vrancea citate în teza lui Angel Tîlvăr
Foto: G4Media

Când reporterii G4Media au încercat să cumpere cartea ministrului din librării sau de la edituri online, au găsit un singur exemplar, ultimul de la Editura Eminescu, restul fiind epuizate sau cu mențiunea „stoc indisponibil”.

Context. DNA și Parchetul Vrancea au clasat două dosare în care se cerceta, printre altele, punerea la dispoziție a instituției în scopuri personale, potrivit răspunsurilor oficiale pentru G4Media. Dosarele au fost constituite după o plângere depusă de un fost angajat al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, care a susținut că timp de aproximativ trei ani Tîlvăr, la data respectivă deputat de Vrancea, ar fi beneficiat de sprijinul logistic și uman al Muzeului Vrancei pentru a-și redacta teza de doctorat.

Reamintim că și Aurora Apostu, angajată a Muzeului Vrancea, a declarat într-o altă plângere depusă la Parchetul Vrancea, consultată de G4Media, că cercetarea adusă de Ionuț Iliescu a fost tehnoredactată de ea, de pe calculatoarele Muzeului Vrancea și în timpul orelor de program, tot ca o sarcină de serviciu trasată de conducere.

Funcționara de la muzeu a precizat anchetatorilor că în anul 2008 a urmat un curs pentru perfecționare pe calculator, motiv pentru care ”am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr. Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (n. r. – în urmă cu circa zece ani, în perioada 2010 – 2012). Nu-mi amintesc titlul lucrării însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu, fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”.

Tîlvăr a declarat în urmă cu doi ani, legat de aceste acuzații, că ”sprijinul pe care l-am cerut lui Horia Dumitrescu a constat în corectarea lucrării cu observații, dintre care unele le-am considerat utile, iar altele nu. În vederea redactării lucrării de doctorat am solicitat unui prieten să mă ajute în acest sens, pe baza ciornelor olografe (n.red. ciorne olografe, cel puțin cele de la Arhivele Vrancea, care ar fi trebuit scoase de Angel Tîlvăr, și nu de Ionuț Iliescu, potrivit declarațiilor muzeografului, coroborate cu investigațiile G4 Media în Arhivele Vrancea). Nu știu în ce măsură a fost utilizată tehnica Muzeului Vrancei la conceperea lucrării” (Sursa: Ediție de Vrancea).

Teza de doctorat, intitulată “România – Israel, relații în perioada comunistă” a fost susținută de Angel Tîlvăr sub coordonarea profesorului Ion Agrigoroaiei, pe 6 mai 2012 în SALA II 7 a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în şedinţă publică, potrivit site-ului oficial al universității.

Comisia de doctorat a avut următoarea componenţă:

Preşedinte: Prof.univ.dr. PETRONEL ZAHARIUC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi;
Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr. ION AGRIGOROAIEI, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi;
Referenţi:

 • Prof.univ.dr. MIHAI RETEGAN, Universitatea din Bucureşti;
 • Prof.univ.dr. ŞTEFAN PURICI, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava;
 • C.P.I dr. CĂTĂLIN TURLIUC, Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” din Iasi;

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

38 comentarii

 1. Se cam chinuie rușii sa destabilizeze Mapn, da degeaba…

  • Asa e. Dupa ce se fac de kko si cu hotzul asta, vor pune urmatoarea panarama la MAPN. Rusii astia nu se lasa niciodata.

  • De un deceniu PSD in Vrancea pierde voturile cetatenilor pe banda rulanta, si-au facut-o cu mana lor. Vezi motivul pentru care Ciolacu s-a dus personal la Vrancea zilele trecute. Dupa Oprisan, acum Tilvar contribuie la accelerarea caderii in irelevanta. Nici curentul aritifical „suveranist” nu-i mai poate salva.

  • Domnul Angel Tîlhar este un model de corectitudine in lumea interlopă!

  • Știe cineva daca-i creste pensia mamei lui Oprișan?

  • După umila mea părere totul e o paruiala între PSD si PNL. Angajatul ala de la arhive in mod sigur nu s-a apucat sa vorbeasca fara sa aiba soatele acoperit.

 2. La cati doctori de budinca sunt in Romania , trebuiau sa vina Elvetia si America sa ne ceara sfaturi in toate domeniile stiintifice

 3. Eu i-as da un test lui Tilvar daca stie pe unde se intra in Arhiva . Nu trebuia sa fue inregistrat in registru de intrari ?

  • Pai tocmai, nu e.
   Nu apare in listele celor care au verificat arhiva; si el se jura ca nu fura, dar l-au prins cu …

 4. Mai degraba ar trebui gasit doctorul adevarat din marea de „doftori” din politichia Romanikai. Ala ar merita o medalie de la Dulapul nesimtit care pastoreste fericit aceasta mlastina.
  Avem atatia doftori si ghenerali pensionari ca putem exporta ani in sir la aia care nu dau doctorate pe banda rulanta, ci pe baza de munca adevarata si nici nu anina trese peste trese pe umarul tuturor inca de la 40 de anisori.
  Apropo, lucrarea lui Danciuca e pitita bine in dulap, ca nimeni nu mai zice nimic de ea?

 5. ..din mincinos, în doctor tâlhar, ajuns ministru din partea unui partid de nulități….pe acete personultăți trebuie votate, doar suntem o țară de politicieni..

  • Ah, politicienii…
   Astăzi in Parlament, din totalul de 330 de parlamentari, au fost doar ~177.
   Nesimțiții!
   După ce NU obțin niciun rezultat pentru romani, încasează 15.000 euro brut pe luna, nici măcar nu sunt prezenți la lucru in alea 9 luni când nu au vacante parlamentare!
   Nerușinatii!!

 6. numai scursuri !

 7. Cand ca te gandesti ca din pozitii de ministri cu suspiciuni de doctorate false participi la intalniri de rang inalt cu oficialitati din EU si NATO. Doamne oare cum ne percep strainii?Se vede ca noi nu avem nicio o rusine in a promova non valorile.Parca domnul Johanis era cu Romania Educata… dar accepta pe banda rulanta niste plagiatoroi ca Bode, Campeanu, TIlvar etc. Ce superficial a cercetat si DNA suspiciunile de plagiat, procurorii fac cateva hartii si asteapta pensionarea cu 200 000 lei.

 8. Am lucrat si eu pentru un senator. Inginer la seral. I-a dat generalul izmana si grade militare si l-a facut si doctor in stiinte inginerești, la ministerul apararii.

 9. Așa.
  Și?
  Tot cu noi o să votați.
  😁😁😁
  Sunteți nulități, toți românii.

 10. Ce s-au mai omorât cu munca cei de la Dna… n-au știut cum să îngroape mai repede cazul. Dacă am avea o secție de investigație a crimelor din justiție…

 11. Unul face cercetarea,altul ia doctoratul recte dl.Angel Talvar,uns ca ministru al apărării.

 12. Halal specimene mai populează politica românească ,via PSD.

 13. Toti din clasa veche de sunt in partide au doctorate ciordite.

 14. de la intaiul, pana la ultimul, folosim doar componente de calitate superioara la asamblarea aparatului de stat romanesc. model original.

 15. Da, PSDNL e plin de plagiatori. de aceea i-ați votat 55%, sunt hoți ca voi.

 16. Da’ „sârmei” când îi vine rândul? Când citim și despre plagiatoarea Găbița firea? Cu facultate de jurnalism și doctorat în economie (sub oblăduirea tăicuțului Isărescu).
  Mintenaș „catindează” la primărie și o să se infoaie ca un curcan.

 17. Sugestie de documentare pt. g4media:
  un interviu luat lui Petre Obodariu ar fi revelator. Este seful Arhivelor Vrancea si daca ar „vrea” ar avea ce sa va povesteasca despre toata tarasenia asta murdara…

 18. … de fapt aici, in punctul de legatura dintre cele doua personaje sta totul.

 19. Dacă rușine nu e nici bun simț nu poate fi.

 20. Niște impostori securiști 🤢🤢🤢🤢🤢🤢

 21. Asta face parte din serialul „iobagismul la romani”. Stimabilul boier a folosit niste iobagi sa ii scrie teza de doctorat. Problema este ca boierul nici nu a platit el iobagii. Acestia aveau sarcina de servici fiind platiti de stat. Se atinge un nou nivel in scandalul doctoratelor. Cand pui pe altii sa iti faca doctoratul si nu ii lasi sa copieze nici un soft anti plagiat nu va detecta plagiatul. Conasu pe cand demisia?

 22. Doctoratul plagiat pare a fi conditie oblugatorie pt. a te califica pe functie inalta!

 23. Jurnalism in 2022: Politicienii fura de rup,in orice domeniu.
  Jurnalistii: Au plagiat 3,24% din teza de doctorat.

 24. Cam asta e manelizarea educatiei din Romania! Mafia doctoratelor…

 25. Daca asta cu trimiterile in biblioteci, arhive si alte hive e un criteriu pt a vedea daca au trecut pe acolo și cât timp au dedicat lucrării deci daca au plagiat sau nu zic sa o facem cu toti si TOATE. Aș incepe cu procuroarea vietii!
  La inflatia de doctori pe care o avem este evident ca mai toate doctoratele sunt la mișto făcute, altfel se simtea plus valoarea in dezvoltarea țării.
  Daca la doctorate e asa, la mastere e jale.

 26. Pe vremea lui Dragnea,ca sa iesi in fată,trebuia sa ai nevastă de-o seamă cu nepoata.Astazi trebuie sa fii plagiator.Adică cum,doar n-oi fii tu mai destept!?
  Vrei să ne strici socotelile!?Parcă Iohannis n-are doctorat?Asteaptă probabil să se mai ieftenească pe net,fiindcă așa pe sub mană bate la ochi😆.

 27. Oare mai suprinde pe cineva un doctorat indoielnic in Romania de azi?

  • Corect!
   Cred ca 99,99% dintre Doctoratele ontinute in Romania sunt plagiate!
   Dovada e clasarea Universitatilor din Romania in TOPurile internationale ale celor mai bune Universitati din lume…practic, Romania NU exista in lumea academica inalta…
   Romania, tara doctoratelor, dar fara 1 Premiu Nobel macar!!!

 28. Ce știu oamenii cînd votează! Specimenul ăsta, Fiul Securității, habarnist cu doctorat, a fost ales de 5 ori în Parlament