G4Media.ro

Exclusiv: Ministrul Infrastructurii din Republica Moldova anunță că va semna cu România…

Foto: Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. Sursa/Guvernul Republicii Moldova Facebook

Exclusiv: Ministrul Infrastructurii din Republica Moldova anunță că va semna cu România un contract pentru livrare de energie electrică. Chișinăul speră ca România va ajuta și cu gaz

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spânu, a declarat vineri după-amiază în exclusivitate pentru G4Media că așteaptă ajutor din partea României cu livrările de gaze, dar mai ales energie electrică, în cazul scenariului negativ în care Gazprom va opri mâine livrările de gaze în Republica Moldova, în ciuda contractului în vigoare semnat pe 29 octombrie 2021 pe o perioadă de cinci ani. 

“Cu siguranță România poate să ajute Republica Moldova. Volumul necesar de gaze din tot ce produce România este de aproximativ 5% din ce consumă Republica Moldova. Deci este cantitate mică. Dacă vorbim strict de ziua de mâine, mai mult va fi nevoie din partea României de electricitate. Pentru octombrie avem unele rezerve de gaz și cred că ne vom descurca, dar în cazul în care regiunea transnistreană (centrală de la Cuciurgan – n.red.) nu mai primește gaze din Rusia, vom avea nevoie de electricitate. Atunci România ne poate ajuta cu electricitate pentru luna viitoare”, a declarat Andrei Spânu pentru G4Media.ro.

Republica Moldova își asigură 67% din livrările de energie din regiunea separatistă transnistreană, mai precis de la centrală termo-electrică de la Cuciurgan, proprietate a concernul rus Inter RAO. Celelalte 33% vin din Ucraina.

El a precizat că este Transelectrica și Moldelectrica vor semna în regim de urgență un acord de livrare a energiei electrice în Republica Moldova.

“Am mai discutat în România. Sper ca azi Transelectrica și Moldelectrica să semneze un contract de livrare de urgență pentru situații de acest tip. România ne-a ajutat întodeauna și cred că va fi alături de noi în continuare și acum”, a declarat Spânu.

Republica Moldova are o rezervă depozitată deja în România de circa 30 de milioane de metri cubi de gaze, iar România a livrat recent și cantități importate de păcură pentru funcționarea CET-urilor din Republica Moldova, potrivit oficialului moldovean.

Gazprom ar putea opri de la 1 octombrie livrările de gaze către Republica Moldova. Compania a refuzat repetat să răspundă întrebărilor Chișinăului pe această temă, tocmai cu scopul de a crea destabilizări în Republica Moldova în prag de sezon rece. 

Foto: Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. Sursa/Guvernul Republicii Moldova Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Au foarte clar, doresc în direcția UE… și bine fac, în UE este loc pentru toată lumea

  2. Moldova ar trebui să-și instaleze eoliene în sud nu tot sa stea cu mana întinsă când la romani când la rusii

  3. Cand au nevoie de gaz si electricitate, se uita spre romania, cand acorda contracte pentru lucrari de infrastructura, precum cele de la termoelectrica, dau banii firmelor rusesti, gen silovii mashini. Poate a uitat spinu ca a descalificat firma romaneasca turbomecanica de la licitatie? Sau ca a eliminat alta companie romaneasca de la licitatia pentru interconectarea liniilor electrice cu romania?

    Productia anuala de gaz a romaniei e de aprox 8 mlrd m3 , consumul moldovei e de 1,2 mlrd m3. Mie nu imi ies calculele lui spinu.

  4. De acord cu Alonzo, Moldova este o natie ce sta cu mana intinsa spre occident dar priveste spre est.

  5. Ia să se ducă la dreaku’și să cerșească și de la alții, că de la noi tot au luat!!sau ăia nu le dă Moka ca noi?

  6. Eu le-aș da ceva vize la intrarea în Romania,restul pot sa ia de la ruși