G4Media.ro

EXCLUSIV Ministerul Investițiilor: Doar 5 jaloane și ținte PNRR din 27, dintre…

EXCLUSIV Ministerul Investițiilor: Doar 5 jaloane și ținte PNRR din 27, dintre cele cu termen pe 30 iunie, sunt îndeplinite

În cadrul PNRR, până la finalul trimestrului 2 al acestui an (adică data de 30 iunie) sunt prevăzute 27 ținte și jaloane. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, la solicitarea G4Media că până la finalul săptămânii trecute „au fost finalizate 5 ținte și jaloane, celelalte 22 fiind în diferite stadii de îndeplinire (în consultare publică, în avizare, în curs de semnare a contractelor de lucrări sau servicii).”

Jaloanele și țintele cu termen de realizare trimestrul I 2022 și trimestrul II 2022 vor fi incluse în Cererea de Plată nr. 2 ce va fi transmisă Comisiei Europene în luna septembrie 2022, mai precizează MIPE în răspunsul pentru G4Media.

Ministerul nu a precizat în răspuns și care anume sunt jaloanele finalizate sau, respectiv, cele nefinalizate și defalcat care este stadiul fiecăruia. În schimb, a mai inclus în răspuns acestea:

„În ceea ce privește stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor, facem precizarea că în prezent se dezvoltă o platformă (dashboard) unde vor fi încărcate informațiile actualizate cu privire la progresele înregistrate în cadrul fiecărui jalon și fiecărei ținte.
În data de 11 mai 2022 Guvernul României a aprobat Memorandum-ul privind Programul Național de Reformă 2022, în Anexa II a acestui document putând fi consultată ”Raportarea extrasă din baza de date electronică a Comisiei Europene FENIX referitoare la punerea în aplicarea a Planului Național de Redresare și Reziliență”, document care reflectă progresele referitoare la implementarea PNRR, pentru fiecare jalon și țintă fiind precizat stadiul de realizare.”

Potrivit datelor extrase de platforma Monitor PNRR din documentele oficiale PNRR, jaloanele și țintele aferente Trimestrului 2 – 2022 sunt următoarele:

 • Intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului prin care se alocă finanțarea necesară de 500 de milioane EUR pentru sprijinirea extinderii capacităților naționale până la prima dezvoltare industrială și participarea sau asocierea la un proiect multinațional.
 • Intrarea în vigoare a actului normativ pentru înființarea comisiei interinstituționale de analiză a cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversității
 • Semnarea contractelor de investiții în infrastructura pentru biciclete la nivel local/metropolitan
 • Intrarea în vigoare a Legii zonelor metropolitane
 • Intrarea în vigoare a actului legislativ de implementare a Strategiei naționale a locuirii și a planului de acțiune de reducere a privării severe de locuință
 • Adoptarea strategiei naționale privind siguranța rutieră
 • Selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători.
 • Traseele Centrului Național de Coordonare Velo instituite și operaționale
 • Cereri de propuneri pentru renovarea și renovarea integrată în scopul asigurării eficienței energetice (consolidare seismică și eficiență energetică) pentru clădiri rezidențiale
 • Cerere de propuneri de renovare ce vizează asigurarea eficienței energetice și de renovare integrată (consolidare seismică și eficiență energetică) (clădiri publice)
 • Intrarea în vigoare a cadrului legislativ de instituire a Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS)
 • Intrarea în vigoare a cadrului legislativ privind dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate
 • Intrarea în vigoare a legislației privind cadrul strategic pentru dezvoltarea resurselor umane din sănătate
 • Intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului
 • Semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW
 • Semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată
 • Lansarea unei proceduri de ofertare pentru investiții în eficiența energetică în industrie
 • Intrarea în vigoare a modificării Legii nr. 219/2015 privind economia socială și a normelor de aplicare
 • Intrarea în vigoare a Legii privind guvernanța serviciilor de cloud pentru administrația publică
 • Intrarea în vigoare a noii legi privind interoperabilitatea
 • Publicarea cererii de ofertă pentru autorizarea operatorilor de telecomunicații să acorde licențe 5G
 • Semnarea contractului de implementare a investiției pe baza procedurii de ofertare pentru implementarea investiției
 • Operaționalizarea unui comitet interinstituțional privind schimbările climatice
 • Intrarea în vigoare a legii de modificare a atribuțiilor Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate
 • Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern de aprobare a metodologiei de elaborare, monitorizare și raportare a programelor bugetare
 • Semnarea contractelor cu operatorii publici (municipalități) pentru construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe
 • Intrarea în vigoare a legii care stabilește profilul viitorului cadru didactic privind competențele digitale și modalitatea de evaluare a competențelor digitale în cadrul examenelor de grad didactic 2022 T2 detalii
 • Intrarea în vigoare a modificărilor cadrului legislativ privind sporirea calității mediilor de învățare 2022 T2 detalii
 • Semnarea contractelor de granturi destinate centrelor tehnologice inovatoare din universități

Reamintim că la data de 31 mai Guvernul a anunțat că a transmis Comisiei Europene prima cerere de plată pentru PNRR, aferentă jaloanelor și țintelor cu termen la finalul anului 2021. Aceasta se află în prezent în curs de analiză la Comisia Europeană și ar putea însemna, dacă va fi aprobată ca atare, rambursarea a 2,65 miliarde euro României. Detalii despre stadiul documentelor analizate de Comisia Europeană, a oferit în data de 16 mai Celine Gauer, directorul Direcției Recover a Comisiei Europene – aici.

Reamintim că România a primit deja circa 2,7 miliarde euro de la Comisia Europeană în decembrie și în ianuarie, în contul prefinanțării pentru PNRR.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Ce, bă! Noi avem nevoie de banii voștri? Sărakilor! Noi suntem DACImândri, nu cerșetori. De mâine se plâng iar lingăii că dăm bani la UE și ne sug sângele și sudoarea muncii. Ce le-o fi trebuit celor de la USR un PNRR? Niște incapabili. N-au reușit să rezolve problemele țărișoarei cât au fost la guvernare. Noroc de PNL că s-a înfrățit cu PSD, că am fi fost distruși de USR!

  • Satanistii din UE vor sa oblige dacii liberi sa mute veceul in casa. Conspiratie ca sa-si vanda ei produse de curatat altfel daca o lasi nespalata ca pana acum iti impute toata casa.

 2. Cele mai importante jaloane ale aliantei mafiote PSD-PNL-UDMR sunt cresterea salariilor demnitarilor si a pensiilor speciale, controlul politic al justitiei, intarirea sekuritatii, angajarea tuturor pilelor de partid la stat, in functii extrem de bine platite, cumulul pensiilor speciale cu alte venituri de la buget etc. Astea sunt indeplinite!
  Daca nu sunt indeplinite jaloanele PNRR de ticalosi si puturosi ce sunt guvernantii USL, o sa va spuna propaganda si trompetele de partid (Latrina3, Digi24, RTV, B1 etc) ca USR e de vina!
  PS. O sa vina si prostacii PSD si PNL sa latre pe aici ca daca critici guvernarea mafiota esti cu USR, cu „progresitii”, cu „neomarxistii”, cu LGBXYZQAMW etc.

 3. PNRR se va solda cu timp, bani, și resurse umane pierdute!

 4. Păi el e Monitorul!

 5. Am spus de la inceput ca in stilul romanesc, acest PNRR e sortit esecului!
  Norocul nostru e ca inca NU s-au atins de Miliardele de Euro primite ca Avans(de fiecare tara) si vom avea de unde sa ii returnam in curand!
  Cine va RASPUINDE?!
  Dl Haos, ca el s-a laudat ca i-a „negociat”!
  Adica, NU va raspunde nimeni…. politrucii vor continuua sa-si ia salariiile si sporurile si pensiile speciale si beneficiile uriase, isi vor angaja in continuare clientela in cele mai banoase posturi, Ministerul Finantelor va continua sa se imprumute la Dobanzi de peste 10% in curand(zilele trecute MF s-a imprumutat la Dobanda de 9,07%, scadenta in 2034… vor plati urmasioi urmasilor lor…??!!!
  Sau, MF va ajunge sa NU mai gaseasca „amatori” sa-l imprumute!???

 6. Abia aștept pistele de biciclete desenate pe drumuri de pământ!

 7. Am stiut de cand s-a laudat mos Klaus intr-unul dintre discursurile lui motone si lipsite de substanta, cum doar datorita lui Romania va primi 80 de miliarde de euro in contextul epidemiologic. Ca banii nu aveau legatura cu pandemia, ca 80 erau de fapt 30, nici nu conteaza. A mintit el 6 milioane ca e altceva decat PEESEEDEE. Dar am stiu de atunci ca impostorii nu vor reusi sa atraga un sfant, daca nu-I pot redirectiona catre ei.
  Dupa care au aparut aia de la USR si pentru cateva luni am zis si eu „iete ca poate m-am inselat”. Nu imi inspirau prea mari sperante cat nu au fost la guvernare, dar au pus mai multe bete in roate borfasilor decat speram sa vad eu ever.
  E totusi bine si acum. Macar sa ramana la UE, doar sa nu-i risipeasca incompetentii (in cel mai bun caz, hoti in cel mai rau) de la PSD&PNL.

  • Pe vremea când guvernul Câți a trimis la UE PNRR-ul treabă stătea așa: vreo 24 miliarde rămase ne utilizate din exercițiul financiar UE 2014 – 2020, vreo 30 miliarde din PNRR, vreo 40 miliarde pentru exercițiul financiar 2021 – 2027. Au fost vreo 90 miliarde. Din cele 24 au folosit vreo 6 apoi am auzit că au solicitat aprobarea să folosească pentru refugiați. Din cele 40 la începutul acestui an nu aveau nimic făcut. . .

  • Da! Doar ca mos Klaus in minunatul lui discurs din primavara lui 2020 a avut tupeul sa-si asume meritul si pentru fondurile europene din exercitiul financiar 2021-2027. Bani pe care UE ii pune la dispozitie, dar mai trebuie sa te si pricepi sa-i cheltui.
   Ori stim cu totii ca PSDNL-ului nu-i place cu fonduri nerambursabile, mai ales acum, cand au o Codruta in coasta. Lor le place doar cu penedeleuri din bani imprumutati.

 8. 20 Iunie 2022, acum 7 zile: „Prim-ministrul Nicolae Ciucă spune că România este în grafic cu îndeplinirea țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR.
  Apreciez ritmul în care se lucrează și salut soluția unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a simplificat procedurile și a redus substanțial timpul de depunere și evaluare a proiectelor”, a spus, luni, premierul.

  Balbe care arata hasoul ce domneste cu acest PNRR… tipic guvernantilor de la Bucuresti!
  „Succesuri”, dle Ciuca!

 9. Dacă era de adoptat un pndl/4, alias Ștefan cel Mare și Sfânt, mamăăăă, întratât ar fi fost adoptat și implementat! Deja s-ar fi efectuat și primele plăți. Chiar turnate și câteva străzi, direct pe pământ, dar nu mai contează! Securiștii și securismul în floare, cu oblăduirea analfabetului plagiator dănciucă!

 10. Pilache nu stie carte !

 11. Ce bani sa dam inapoi sau despre ce penalitati si dobanzi vorbiti? Voi sunteti cam pierduti in spatiu. Daca nu indeplinesti conditiile, nu primesti bani. Nu se dau banii intai si dupa sa platim dobanzi la ei, nu este ca la banca ca iubitii vostri de la putere iau de la FMI la cele mai mari dobanzi de 9%. Asa e cand nu prea esti educat, nu stii exact cum merg lucrurile.

 12. Ghinea asta se la USR a pus jaloanele prea sus :(((.