G4Media.ro

EXCLUSIV Liviu Dragnea ar putea decide soarta României până în 2040. Proiect al…

EXCLUSIV Liviu Dragnea ar putea decide soarta României până în 2040. Proiect al Guvernului Dăncilă prin care şeful PSD dictează bugetul ţării pentru viitorii 22 de ani

Guvernul Dăncilă a elaborat un proiect de lege prin care îi dă preşedintelui Camerei Deputaţilor, post ocupat acum de Liviu Dragnea, puteri depline pentru a decide soarta României până în 2040. Proiectul, care prevede elaborarea unui document numit „Strategia 2040”, prevede că o comisie condusă de şeful Camerei Deputaţilor va elabora o strategie pentru viitorii 22 de ani, iar toate viitoarele guverne ale României vor fi obligate să includă în programele lor de guvernare principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia „România 2040”. Mai mult, toate guvernele viitoare vor fi obligate să preia în bugetele anuale prevederile Strategiei „România 2040”.

Citeşte aici proiectul de lege integral

 • Iniţiativa Guvernului Dăncilă de creare a unei comisii cu largă participare pentru elaborarea unei strategii pe termen lung e similară cu iniţiativa din 2016 a preşedintelui Klaus Iohannis, care a înfiinţat Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui nou proiect de ţară. Comisia lui Iohannis avea rolul de a-i pregăti preşedintelui platforma politică pentru un al doilea mandat şi trebuia să prezinte un raport până la jumătatea anului 2017, dar activitatea ei a intrat într-un con de umbră.

Practic, dacă proiectul Guvernului Dăncilă intră în vigoare, nici un viitor Guvern nu-şi va putea urmări propriul program decât prin derogare de la această lege.

Fragment din proiectul de lege

Proiectul Guvernului, pus în dezbatere publică, mai prevede că „pentru eficientizarea cheltuielilor, se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele şi proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia „România 2040”. Cu alte cuvinte, până în 2040, toate guvernele viitoare vor fi oligate să continue proiectele aprobate de actualul şef al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Cum îşi motivează guvernul Dăncilă acest proiect legislativ? Prin necesitatea elaborării unui proiect pe termen lung pentru dezvoltarea economică şi socială a României. Iar termenul ales de Guvern este 2040.

Practic, guvernul condus de Viorica Dăncilă pune în mâna şefului de partid al acesteia, Liviu Dragnea, instrumentul pentru a controla bugetul ţării pentru viitorii 22 de ani.

Proiectul de lege prevede că Strategia 2040 trebuie elaborată până în 1 iunie 2019, adică aproximativ jumătate de an înainte de alegerile prezidenţiale.

Iată cum defineşte proiectul Strategia 2040: „Obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate”.

Proiectul legislativ prevede că Strategia „România 2040” se va elabora prin consens naţional şi va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate.

Strategia România 2040 va fi elaborată de o comisie condusă de şeful Camerei Deputaţilor, iar din comisie vor fi obligaţi prin lege să facă parte reprezentaţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului, ai partidelor parlamentare, ai Academiei Române, dar şi „personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar desemnaţi de conducerea Comisiei „România 2040″, la propunerea Consiliului de Programare Economică”.

Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice, Academia Română, academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, instituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public şi privat, sindicatele şi patronatele de ramură, precum şi organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei „România 2040”. Nu e clar dacă ONG-urile, patronatele şi sindicatele vor fi obligate să gireze comisia lui Dragnea.

Comisia condusă de Liviu Dragnea îşi va încheia activitatea cu o „Declaraţie politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040” şi cu „Strategia naţională pe termen lung „România 2040”. Legea arată că Strategia emanată de comisia lui Liviu Dragnea va fi obligatoriu de respectat de toate guvernele, până în 2040.

Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Da’ dacă tot au planuri dintr-astea pe termen lung, de ce să nu dea o lege care să oblige toate guvernele până în 2100 să coopereze cel puțin șapte miniștri PSD? Așa, pentru continuitate.

  Ăștia au prins peștișorul de aur și l-au trimis la produs…

 2. Astia vor puterea si in urmatorii 100 de ani. Depinde de noi sa nu-i lasam. Nu se poate sa castigi alegerile cu 20% din voturile populatiei si sa justifici cu asta toate abuzurile si instaurarea dictaturii. In strada pe 12 mai: protest Coruptia Ucide.

 3. Nu este deloc asa cum sugereaza titlul articolului !

  In alegeri fiecare partid va veni cu propriul program economico-social care nu poate fi incorsetat de niste „directive” date de un partid la un anumit moment, intr-o anumita conjunctura politica !

  Plus ca nu va exista consens intrucat partidele de centru si de centru dreapta nu pot marsa la populismele social-democratilor, fie si pt faptul ca in aceasta situatie transmit mesajul ca partidul care a propus strategia este cel mai potrivit sa guverneze pana la sfarsitul perioadei pt care este stabilita strategia de dezvoltare !

  PS. Acest plan ascunde dorinta lui Dragnea de a pune mana pe fonduri mari, acum, in urmatorii ani !

  PPS. Interes la Dragnea pt cum se va dezvolta Romania in 2040 ? Haida de !

  • Partidele? Ha ha ha. Dupa opera din justitie se vor alinia toti la domeniul din tiliorman si vor face ca in filmul lui Copola.
   Se va aplica doctrina guzganului rozaliu in materie de imparteala.

 4. … sa arda in iad – si pt urmatorii 22 de ani, si dupa!

 5. Anulati comentariul, va rog… da’i incolo, de mameluci ! acesti oameni au adus – si aduc pe multi intr-o asa stare de exasperare, incat uneori nu se mai poate suporta.. Multumesc!

  • Cum asa ? Tu chiar crezi in iad ? Nu a fost vorba de o metafora ? Sau te pomenesti ca esti suparat pe tine pur si simplu pt faptul ca le-ai dorit raul (suprem), aia cu iadul si perioada de coacere fiind basca ?

   PS. Zau ca-i necesara o clarificare ! ;))

 6. deci la Scroviștea, unde se adună înțelepții pușcăriabili ai neamului, „se muncește”, nu se freacă menta ca’n parlament, onorabile!
  a propos: tot cu acest „Darius al lui Istaspe” aka Vîlcov, la butoane?
  tineret, mîndria țării, ori dai cu ăștia de pămînt, ori draci mănînci! nu aștepta de la pensionari ca mine și gașca mea că ajungi de ceri azil politic în Botswana. 😉

 7. Va prelua din Strategia Academiei Romane pe 2018-2038( http://www.acad.ro/strategiaAR/strategiaAR.htm) , adaptata la trecerea la SSMD si construirea comunismului

 8. adica Dragnev crede ca va supravietui pina atunci ? daca el crede ca sa lase tara ca mostenire fiului atunci se greseste amarnic, ambii vor putrezi in puscarie

 9. Asta e opera israelienilor.
  Pentru romani nu-i asa? Ha ha ha. Nu mai dorm astia si se perpelesc de grija populatiei. Ha ha ha.
  Incep cu pilonul 2. Cei doi baieti care „conduc”, Livu si Cali, fac un bine alora cu bani la p2. Cum vreti ba sa va omoram? Va impuscam sau va spanzuram?
  In 20 de ani incare „justitia” nu ne va putea (si nici nu va vrea) sa se atinga de ei ce credeti ca vor face?
  Oamenii „de afaceri” au vorbit prin vocea celui mai bogat („oficial”).
  Nu e greu sa te gandesti ce porsperitate si fericire se va astere de unde pui harta in cui si pana pe pamantul sfant al tiliormanului, pana in insula belina.

 10. O să bage mâna în pilonul 2 fix înainte de alegeri să dea atunci din el. La fel cum a făcut Năstase când a vândut Petrom. Asta e strategia… asta cu 20-40 e să se prefacă că fac ceva.

 11. Poate ca „profetia” din titlu ar avea o oarecare credibilitate, daca am pleca de la certitudinea ca PSD si Dragnea nu vor pleca de la guvernare mai devreme de anul 20 – 40.
  Dar din moment ce oricare guvern are dreptul legal sa aplice metoda derogarii pt a anihila efectele unei legi, mi se pare ca articolul seamana foarte mult cu povestea drobului de sare.

 12. O vorba inteleapta spune ca „Daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa zambeasca, povesteste-i despre planurile tale de viitor”

  • Buna Ziua
   Legatura Numitului LND ( un fel de LSD pentru votantii P$D) cu Dumnezeu este DOAR prin BOR, altfel LND este Pacatos prin iubirea ce o afiseaza pentru o actuala femeie care i ar putea fi copil, nu consoarta. @Susufler a spus Bine, LND vrea bani deoarece DNA l a secat la patrimoniul Teldrum, deh, nevasta tanara are si ea nevoile ei…

 13. Practic, daca se schimba majoritatea parlamentara inainte de 2040, parlamentul poate face o noua lege care sa modifice sau sa anuleze legea asta. Daca nu se schimba majoritatea parlamentara, am pus-o oricum…

 14. OARE DE CE A FOST INDEPARTAT SPP DE LA GUVERN? LA CE NU TREBUIAU SA FIE MARTORI?
  OARE DUPA ACEEA AU APARUT CONSILIERI ISRAELIENI LA GUVERN, SAU A FOST INAINTE?

 15. Nu va fie frica ! Țărănoiul e un specimen expirat. Daca nu va ajunge urgent la mititica sigur va ” muri în picioare ” , cum singur a prezis !