G4Media.ro

EXCLUSIV Guvernul Orban a dat bani la presă cât n-a putut duce:…

Sursa: BNM/ Facebook

EXCLUSIV Guvernul Orban a dat bani la presă cât n-a putut duce: Din 200 de milioane de lei puse la bătaie în plină campanie s-au cheltuit 140 de milioane / Unele redacții acuză că nu și-au primit încă toți banii

Guvernul a plătit efectiv circa 140 de milioane de lei către site-urile și televiziunile de știri pentru așa-numita campanie de informare pe tema COVID, din cele 200 de milioane de lei (40 milioane de euro) puse la bătaie prin OUG de Guvernul Orban în plină campanie electorală în 2020.

Astfel, după cum rezultă dintr-un răspuns transmis de Secretariatul General al Guvernului la o solicitare G4Media.ro, Guvernul Orban a plătit între lunile iunie și decembrie 2020, adică în plină campanie electorală pentru locale și parlamentare, aproape 88 de milioane de lei.

Guvernul Cîțu a plătit facturi restante în perioada ianuarie – mai 2021 în valoare de circa 52 de milioane de lei. Din aceste cifre rezultă că Guvernul Orban a pus la bătaie în an dublu electoral mai mulți bani decât a putut înghiți presa, deși unele redacții se plâng că guvernul nu le-a plătit integral serviciile prestate.

SGG mai precizează, în răspunsul pentru G4Media.ro, că Guvernul Cîțu derulează o campanie de informare pe tema vaccinului, cu sublinerea că este ”fără costuri” din partea guvernului, conceptul și creația fiind donate de parteneri.

 • Notă: G4Media.ro a refuzat să ia bani de la Guvern în așa-numita campanie de informare pe tema pandemiei în plină campanie electorală. G4Media.ro nu susține principiul banilor acordați presei sub forma ajutorului de stat din 2020, mascat într-o campanie de informare, de care au beneficiat majoritatea instituțiilor din presa centrală.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, mai multe site-uri de știri și câteva redacții de televiziunii acuză că n-au fost plătite integral pentru serviciile prestate în campania de informare pe tema COVID. În această situație s-ar afla câteva zeci de site-uri de știri, între care și grupul Rigier (Libertatea și alte titluri din grup).

Reprezentanți ai grupului au confirmat pentru G4 Media că Guvernul mai are de achitat aproape 140 de mii de euro din cei 360 de mii de euro facturați pentru serviciile de publicitate prestate pe tema COVID.

Unele televiziuni de știri, precum cele din Antena Group, care a beneficiat de cea mai mare sumă din campania de informare (14,7 milioane de lei, adică 3 milioane de euro), susțin că mai au de încasat sume importante de la Guvern.

Campania de informare pe tema COVID a fost inițiată de Guvernul Orban la jumătatea anului 2020, în plină campanie electorală pentru alegerile locale și parlamentare. De operaționalizarea campaniei s-au ocupat Andi Manciu și Ionel Dancă.

Unele redacții, între care și G4Media.ro, Newsweek.ro, Recorder.ro, Rise Project, RFI România, Republica, au refuzat banii guvernului acordați în an dublu electoral.

Guvernul Orban a pus la bătaie 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) prin ”OUG nr. 63 din 7 mai 2020 pentru organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19”.

Contractele au fost încheiate cu majoritatea redacțiilor centrale și cu câteva publicații locale, iar campania a acoperit intervalul iunie – decembrie 2020, adică exact perioada campaniei electorale.

Guvernul Orban a achitat doar o parte din facturile trimise de site-urile si televiziunile implicate in campania de informare ( 87.747.134 lei potrivit răspunsului SGG). Ulterior, Guvernul Cîțu a mai plătit 52.021.977 lei, între lunile ianuarie și mai 2021, reprezentând facturi restante.

Au rămas așadar circa 60 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro) necheltuite din sumele puse la dispoziție cu generozitate de Guvernul Orban. Aceste sume n-au fost reportate în bugetul pe 2021 și nici n-au fost realocate pentru noi campanii de informare.

”S-au făcut promisiuni în decembrie 2020 și de la Cîțu și de la Ciucă că ajutorul pentru presă va continua și în 2021 sub forma campaniei de vaccinare, dar asta nu s-a mai întâmplat”, au explicat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Unul dintre cei care s-ar fi opus ca guvernul să dea mai departe bani pentru presă mascați sub forma unor campanii de informare a fost Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății.

Totuși, mai multe site-uri și televiziuni au continuat în primele luni ale anului campania de informare, în speranța că serviciile prestate vor fi și achitate de noul guvern. ”Am făcut campania pro bono în primele luni din 2021, dar ulterior guvernul ne-a anunțat că nu va plăti aceste servicii”, a explicat o sursă din Antena 3 pentru G4Media.ro.

Premierul Florin Cîțu a lansat pe 27 mai campania de comunicare “Împreună învingem pandemia! Ce conține vaccinul?”, realizată de Guvernul României, cu sprijinul UNICEF și al organizațiilor partenere.

”Campania de informare a fost realizată FĂRĂ COSTURI din partea Guvernului, conceptul creativ și producția fiind donate de partenerii campaniei”, se arată în răspunsul SGG transmis G4media.ro. Sublinierea ”FĂRĂ COSTURI” aparține Guvernului.

Companiile care operează cele mai mari televiziuni și site-uri de presă din România nu au fost foarte afectate de criza coronavirus, din contră, majoritatea și-au crescut afacerile și profiturile în 2020, față de 2019. Altfel spus, ajutorul de stat acordat presei mascat sub forma unei campanii de informarii nu se justifică și rămâne doar ipoteza că a fost o mită electorală.

Cele mai multe organizații de presă au primit și bani de la Guvern, deși business-ul le mergea deja foarte bine. Spre comparație, firmele cu adevărat închise, precum cele din HoReCa, încă își așteaptă banii deși suntem în 2021.

 

 

 

 

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Presa de vanzare ! Presa de vanzare ! Bani in plic si ciocul mic. Nu e de mirare ca mercenarii din presa ii faulteaza doar pe useristi .

  • Deci, G4Media, nu ati luat bani de la Guvern.
   Sunteti, va rog, amabili, ca in spiritul transparentei sa ne spuneti cati bani ati primit din (alte) surse interne, respectiv externe in anul 2020, respectiv 2021?
   Eventual ati putea preciza si sursa banilor?
   Multumim.

  • @rugaminte susțin!
   Aș mai adăuga rugămintea de a afla cât impozit pe profit au plătit ceilalți din presă. G4 nu plătește nimic, că e oengeu. Tot în spiritul transparenței ar fi bine ca G4 să facă publice veniturile și impozitele lui DT și CP, eventual și ale colaboratorilor care scriu pe aici, unii chiar fiind salariați la stat. La venituri înțelegem ca la companii, atât cele in bani cât și cele in natura, cum ar fi folosință in interes personal a bunurilor oengeului ( case, mașini, telefoane si alte decontări de cumpărături pe asociație).
   Apropo, VV din ce trăiește? Din milioanele adunate ( donație, adică încasare fără TVA) si necheltuite pentru vreun copil in magicamp?
   PS Hai dați cu cenzura si cu atacurile talibane ca dracnia, ciuma, rușii sau chinezii.

  • Daca USR e singurul faultat in schema are grija Soros de ei sa le treaca rapid. Nu trebuie neglijati nici transexualii.

  • Din cate observ din comentariile voastre, problema este tot la g4media ca nu au luat mita electorala de la guvern si nu este nicio problema la presa care a luat banii cu doua maini si care are patroni cu probleme penale, fugari de justitie fosti securisti … Etc. Exact ca in povestea aia cu politistul tanar care este angajat intr-o sectie de politie unde toti iau mita. Pai tu de ce nu iei ma Vasilica ? Hai ! Actele la control .

  • ursplus = ZERO; impostura, incompetenta, cv-uri subtirele, diplome ultradubioase, legaturi cu vechea securitate (de obicei copiii lor).

 2. Cică nu are guvernul bani ??? Are dar împarte pe clientelă politică, au bani ptr subvenții și beneficii de la stat, rambursare de tva la tot felul aberatii, are bani de pensii speciale și cumularzii nesimțiți, ptr aparatul de stat stufos etc etc dar nu are băi nene lovele ptr alocații. Hai sictir jigodiilor, HOOOOOUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 3. urate specimene de oameni, multiple forme de mita si coruptie!
  presa doarme! presa e corupta si coruptibila!
  si apoi se mira ca lumea nu mai este consumatoare de presa ci de tot felul de aberatii de pseudopresa pe facebook.

 4. Orban și Câțu, nu-l uitați pe Câțu pe care-l periați „dezintersat”, au oferit, presa care a „pus botul” la oferta guvernamentală s-a discreditat, indiferent de motivele invocate !

 5. Văd că e mare agitație la comentarii pe tema banilor alocați și sau plătiți ; mare eroism la unii care su refuzat plăți (subvenții ) de la guvern ! Mari patrioți (?!) ……A mai fost unul ,care a refuzat „clauza națiunii celei mai favorizate……” Și ??????………😫

  • Muama dar ce patrioți su aia care au luat banii pentru singurul scop : sa ii pupe in posterior pe cei de la PNL. In timp ce inchideau cu japca toata industria horeca si falimentau business-uri intregi, tot atunci investeau milioane in televiziunile infractorului Dan Voiculescu, acel infractor care a prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro si banii inca nu au fost recuperati. Cum vine asta ? Voiculescu are datorie la tine zeci de milioane de euro iar tu in loc sa recuperezi banii, ii mai dai cateva milioane sa te vorbeasca de bine in timpul campaniei electorale. De ce nu i-au scazut banii astia din datorie ?

  • Bou mai ești!

 6. G4 a făcut propaganda PNL pe gratis.

 7. Văd că e mare agitație la comentarii pe tema banilor alocați și sau plătiți ; mare eroism la unii care su refuzat plăți (subvenții ) de la guvern ! Mari patrioți (?!) ……A mai fost unul ,care a refuzat „clauza națiunii celei mai fa
  vorizate……” Și ??????………😫
  PS. Dacă are căciulă ,de ce are ? ; dacă n-are căciulă ,de ce n -are ?……🙊🙈🙉😫😛

 8. Vive la presse, vive la liberte!

 9. nici g4 care s-a agitat cu covidul cat nu au reusit altii? vai , vai !

 10. Oare s-a publicat undeva lista exacta a beneficiarilor si sumele primite? Sa stim si noi.

 11. Bani multi, rezultate slabe.

 12. Ne prefacem toti ca nu vedem comorbiditatea
  „impuritatii rasei”

 13. Nu era necesar sa fie platiti decat haita de mercenari de la A3, ei sunt singurii care daca nu-i platesti te desfiinteaza. Daca nu i-ar fi mituit, haita ar fi reusit sa darame guvernul.

 14. Fondurile ramase necheltuite ar trebui date acum celor care refuza inca sa se vaccineze, ca spaga daca accepta vaccinul. Vorbesc serios, nu sunt ironic.

 15. Când se va trage linie după aceasta mascarada numita pandemie, o sa vedem ce tunuri a dat guvernarea Orban și o sa constatam ca ciuma galbena este un masacru, mai ceva ca la 1907 sub guvernu i c brateamu la care au avut de suferit țăranii oropsiți

 16. Râmele nu se pot ridica niciodată în picioare, dar pot lăuda PNL.

 17. Guvernul nu a dat bani, guvernul a răsplătit cățeii care au mâncat și vor mânca după urma lor.

 18. Să se sesizeze miliția la telefon 222222. Adică impozitele noastre sunt pentru șpăgile voastre varianta legală. Adică niște securiști patroni de trusturi de presă au mai găsit o metodă să fure banii proștilor.
  Ce facem cu voi???

 19. Orban cunoaste ca in an electoral trebuie sa cumperi mass-media, fie sa taca, fie sa te cante de bine. Din pacate acesta a fost pretul pentru ca sa scapam de ciuma rosie si vuvuzelele infractorilor sa taca o perioada. Santaj cu un scop nobil se numeste. Beneficiari? Morsa slinoasa, Cocina TV, Latrina Varanului. Aici se ajunge daca lumea este proasta si voteaza cu PSD sau AUR. Prostia se plateste. Sa nu uitam ca veneam pe un val de nemultumiri legate de masurile COVID. Daca astia nu castigau alegerile ne lua Dracu pe toti cu PSD si AUR. Hai sa fim cinstiti macar o data.

  • Ce noroc ca au reusit sa ajunga la guvernare alde Tulai=Bulai si Voiculescu Nema. E bine cu triada romaneasca PNL=USR=UDMR, adica fericiti ca puiu in buda. Vai de steaua lor.

  • ca ce chestie sa fie platit din bugetul statului campania unui partid s.au altul? partidele sunt deja subventionate de catre stat, doar pentru faptul ca exista.
   de 30 de ani tot votam in toate felurile, dar degeaba. sunt o apa si un pamant toti. mai de vreme sau mai tarziu ajung sa fie intr.un fel sau altul cumparati sau compromisi. uitativa la usr plus. fac acum politica la nivel inalt. dar cand este vorba despre integritate pana si ei merg cu motorul gripat. cica fac politica, si in politica trebuie sa faci compromisuri. si au ajuns sa faca atatea compromisuri ca nici nu.i mai diferentiezi de ceilalti. exact ca partidul lui basescu si usr plus a ajuns marioneta unui singur individ detestat de toti, barna in cazu asta. alte ex. ponta, tariceanu.

   si legat de schimbarea psd cu pnl, o mizerie. dupa traseismul politic masiv, constati ca sunt la fel. oameni de toata jena, fara coloana vertebrala, coruptibili. doar snimale politice. au gestionat dezastruos pandemia, acum gestioneaza prost vaccinarea, urmeaza sifonarea banilor de la ue. o mizerie. regret ca am stimulat oamenii sa voteze chiar si pnl pentru a nu vota psd. o regret cu varf si indesat. am stimulat la votarea usr plus, regret si acest lucru.

   recursul compensatoriu este bine mersi, legile justitiei sunt tot praf, dna este desfintat, pensile speciale sunt la locul lor, etc

   noutati din era pnl
   _s.a creat un sistem paralel de vaccinare pentru doua tipuri de cetateni, cu rang de politica de stat
   _au inceput sa explodeze bombe in parcarile supermarketurilor
   _s.a dezincriminat practic evaziunea fiscala.
   _statul a inceput efectiv sa minta populatia in functie de interesele de moment, exact ca pe vremea lui ceausescu. cazul alegerilor in plina pandemie. apoi a ascuns cat a putut de mult situatie decedatilor de covid neraportati,iar printrun artificiu media a reusit sa mimeze gravitatea situatiei. este vorba de 10.000 de suflete. repet, statul a ascuns faptul ca au murit 10.000 de oameni in plus fata de situatia raportata.
   _structurile statului lucreaza cot la cot in interlopii locali
   _se fac jocul multinationalelor, de la energie si gaz la orice prin care se poate jecmanii de la cetatean, (masti sanitare, teste, orice le debiteaza prin cap)
   _presa a fost compromisa total, doar sporadic cate un articol sa nu fie batator la ochi
   _in loc sa se intoarca cetatenii in tara, contribuind la economie, observ la firul ierbii ca a venit un nou val de emigrare.

   si lista poate continua la infinit. asa ca lasa.ma cu pnl tau. niste ordinari fara scrupule!

 20. Lecitina fina…. „lumea nu se protejeaza pentru ca nu este informata suficient , ….se face prea putin pentru informarea poporului… campania de publicitate antiCovid nu este bine facuta .. mesajul nu ajunge la popor „..etc ;
  E ca in agricultura , cei care lucreaza la fan vor soare iar cei care vor grau vor ploaie .
  Multi dintre cei care posteaza nici nu mai citesc textul articolului ci doar titlul. Ar fi bine ca pe viitor titlul articolului sa-l puneti la FINAL.

 21. Cum ştiţi că ne place câteodată să isterizăm trolii chiar şi pe ăia robotici că la postările noastre originale chiar şi ei dau în erori logice că nu se potrivesc răspunsurile din lista lor de înjurături aşa că astăzi vom face ceva diferit şi vom face invers şi vom încerca să îi facem mai înţelepţi pe trolii ăştia şi orice altă intenţie credeţi că avem vă asigurăm că dacă vă veţi isteriza înseamnă că fiecare cuvânt spus e purul adevăr aşa că nici nu există o dovadă mai mare că adevărul nostru e absolut fiindcă pe nimeni nu deranjează prostiile şi doar adevărurile, deci fiţi Zen cum spunea unul şi fiţi cu mintea deschisă nu aerisită să nu rămâneţi şoşocaţi că vă vrem luminaţi şi în clubul nostru de înţelepţi să intraţi iar pentru trolii roboţi într-o zi vom face un virusel de atâta ne vor lăuda chiar ei de vor ajunge să se înjure roboţeii între ei de nu veţi mai avea loc de ei.
  Cel mai rău lucru care poate să ţi se întâmple pe lumea asta dacă existenţa ta depinde doar de imagine este să devii atâta de irelevant şi neînsemnat pe lumea asta încât să devii invizibil cu totul şi primul semn care arată acest lucru este când oamenii nu îşi mai pierde timpul nici măcar să vă înjure când îi deranjaţi pentru că nici nu mai meritaţi să fiţi luaţi în seamă la cât de irelevanţi ajungeţi pentru cei din jurul vostru şi cât de ridicole vă sunt pretenţiile. Astfel de semne le vedeţi peste tot online unde aceste semne se văd cel mai evident că efectele lor se vede pe termen lung iar dacă pe o perioadă lungă oamenii nici nu vă mai înjură când îi deranjaţi în acel moment ştiţi că strigaţi singuri la lună şi aţi devenit irelevanţi.
  Dacă am face o asociere e ca şi cu beţia că e pe lichide sau pentru putere şi acelaşi paşi urmează, prima dată e surescitare apoi dezorientarea care se sfârşeşte cu în comă aşa că vom transpune această asociere la efectele care se văd online.

  (1) Prima etapă surescitarea:
  ——————————-
  La început a fost surescitarea isterică de toate tembeliziunile, partidele şi politicienii au mers unde au mers şi electoratul iar în cazul nostru de la câştigarea alegerilor pentru parlamentul european toţi au trecut online şi aşa a început isteria care nu se vedea mai ieri decât la tembelizor şi presa scrisă controlată direct doar de o singură parte fără interferenţă şi cu drept la replică din partea celeilalte părţi motiv care şi adevărul absolut era văzut doar prin prisma percepţiei unei singure părţi. Şi isteria de la început era generalizată de au început să se isterizeze pe propriile lor pagini web în ode şi laude de făcea de ruşine orice religie când vedeai atât adulaţie iar când nu se isterizau pe propriile pagini web mergeau la ceilalţi şi începeau să îi înjure de dădeau dracii în ei dar nu era bai că se întorceau înapoi pe propriile pagini web şi se exorcizau şi păcatele şi le ştergeau la câte ode aduceau şi iarăşi sfinţi deveneau. Cum relevanţa cea mai mare este unde sunt şi cele mai mari războaie iar în cazul nostru cele mai gălăgioase pentru că la războaie mici şi oameni mici şi insignifianţi sunt, aşa că unde era războiul mai crâncen şi unde mai multe armii se adunau să lovească într-un oponent principal e de la sine înţeles că acel oponent era cel mai relevant şi în opinii diferite decât ceilalţi.

  (2) A doua etapă dezorientarea:
  ——————————-
  După atâta surescitare şi isterizare fiecare au venit cu propria lor variantă de percepţie şi cum era omul mai prostuţ sau mai isteţ iar unii chiar inteligenţi au apărut sindromul dezorientării pentru că ce azi luau de bună mâine veneau ceilalţi şi demontau şi unii erau aşa de convingători încât au ajuns să se încaiere între ei că erau fani de al lor sau de al altcuiva de nu au mai reuşit să deosebească care politicieni sunt de al lor sau al celorlalţi până au ajuns să se dezorienteze de tot de s-au ofticat şi au mai rămas doar pe paginile lor web ca nu cumva să îi mai dezorienteze ceilalţi pe paginile web care nu sunt al lor. În acest stadiu tembeliziunile, partidele şi politicienii ajung doar să mai fie băgaţi în seama doar de proprii fani şi cei care nu iau parte la război şi îi miştocăresc iar dacă veţi observa mulţi deja au ajuns în acest stadiu iar cei care au mai rămas în cursa relevaţei sunt tot cei care sunt cei mai înjuraţi că sunt singurii care sunt luaţi în seamă de toţi ceilalţi că sunt fani sau duşmani.

  (3) A treia etapă coma:
  ——————————-
  În acest stadiu deja au ajuns unii iar primi care vedem că au sucombat e presa jurnalistică transpusă online de nu mai au fani nici de al lor nici din ăia care îi înjurau care arată că sunt mai irelevanţi decât banii aruncaţi degeaba ca să supravieţuiască online.
  Pe locul doi sunt câteva tebeliziuni dar şi ăştia supravieţuiesc când îşi amintesc din când în când de ei dar şi atuncea să îi ia peste picior chiar pe prezentatori la cât sunt de ridicoli.
  Pe locul trei la comă sunt mulţi politicieni care mai ieri au fost tare lăudaţi apoi s-au tăbărât pe iei hoarde de frustraţi de numai în mumu îi ţineau la ce vrăjeli le-au dat de şi-au închis conturile sau au blocat postările până nu au rămas decât ei de au ajuns să se înjure chiar ei pe ei apoi să se laude tot ei ca să pară că sunt vii şi nu au devenit invizibili.

  (4) Varianta asta e pentru cei care nu reuşesc să treacă de comă şi e necrologul scris că e online sau tembelizat că invizibili au devenit de nici o înjurătură nu vor mai primi că ar fi o pierdere de timp la cât de ridicoli au devenit ŞI AŞA VOR AFLA CĂ CARIERA LI S-AU TERMINAT dar nu sunt prea răsăriţi să vadă semnele din timp.

 22. Cum naiba sa crezi ca lumea voteaza cu unii si altii din prostie, cand stii ca in timpul razboaielor mondiale au cazut capcana dezinformarii pana si nobelistii si cand stii ca prostia are si leac? Poate pentru satisfactia personala: bai, eu sunt destept cand ma uit in jurul meu. Bine. Si ce rezolvi? I-ai jignit pe oameni si ai tu satisfactie. Mai departe, scrie in carte.

  Mai degraba omul este egoist. Inca nu am aflat sa fie vreun leac pentru asta.
  Pai daca presupunem ca vine un partid si-mi  mareste mie salariul, altul imi da o functie, iar altul imi da iluzii(pardon, sperante). Eu, „prostul”, oare ce aleg? Pai din egoism si comoditate, aleg partidul care imi mareste salariul, ca doar n-o sa ma gandesc si ala care ma face pe mine prost ca nu votez cu cine vrea el tot din egoism, normal, ca doar privesc lumea cu ochii mei. Si atunci? Unde-i greseala omului care nu a aflat ca alegand marirea, risca sa piarda libertatea, mai ales daca nu stie ce sa faca cu ea? Pai nu-i. Ca este mai inspirat ala de face marketing care in loc sa presupuna degeaba ca omul e prost, mai bine presupune ca omul este egoist, de stie el sa-si prezinte marfa in folosul omului. Ca de aia ii spune omului ca va fi fericit cumparand produsul lui in timp ce el ia banul. Si deci expertii in marketing, cand vine vorba de politica aleg sa creada ca omul e prost, in loc sa creada ca este egoist si par a fi novici. Nu cumva de fapt baietii astia sunt novici in manipulare si pleaca de la o premiza gresita, ca omul ar fi prost si in felul asta castiga cel care pleaca de la premiza ca omul este egoist? Zic si eu. Poate ca totusi experienta de viata isi spune cuvantul. Ce-i in mana nu-i minciuna si nu o dai pe vrabia de pe gard.

  Mai departe. Dupa ce platesti presa sa faca una sau alta, poate ramane omul cu impresia ca presa manipuleaza si mai are si dreptate. Dupa care, vii tot tu, presa platita sa-i spui „povesti” despre covid. Sa te mai creada omul pe tine, presa platita? Pai nu-ti iei tu banii de pomana? Pai da. Si atunci? Tot omul e prost? Nu. Politicienii sunt novici. Atat. Adica mai au de invatat.