G4Media.ro

EXCLUSIV Dispar fișa postului și alte acte birocratice pentru IMM-urile cu maxim…

EXCLUSIV Dispar fișa postului și alte acte birocratice pentru IMM-urile cu maxim 9 angajați / Semnătura electronică, introdusă în relația angajat – angajator / Noi măsuri guvernamentale pentru sprijinirea angajării șomerilor și beneficiarilor de ajutor social

Ministerul Muncii propune în ședința de guvern programată joi trei ordonanțe de urgență care prevăd eliminarea unor obstacole birocratice pentru IMM, dar și noi măsuri cu rolul de a susține angajații și companiile în perioada stării de alertă, au declarat pentru Economedia surse guvernamentale.

În plus, măsurile prevăd introducerea semnăturii electronice în relațiile dintre angajatori și angajați, precum și noi reglementări pentru facilitarea telemuncii.

Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie adoptate de guvern sub forma unor ordonanțe de urgență.

Iată cele mai importante măsuri ce vor fi propuse în ședința de guvern de ministrul Raluca Turcan:

– Pentru microîntreprinderile cu maxim 9 angajați (peste 445.000 în total), printr-o modificare a Codului Muncii, se elimină obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern. Specificarea atribuțiilor postului se va putea face verbal, iar evidența orelor de muncă se va face în condițiile stabilite cu angajatul prin acord scris.

– Pentru persoanele beneficiare ale indemnizației de șomaj care se angajează cu normă întreagă în termen de 6 luni de la data stabilirii dreptului la indemnizaţia de şomaj, se acordă o sumă lunară reprezentând 50% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj (majorare de la 30% cât este acum).

Menținerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane beneficiare de ajutor social apte de muncă, cu condiția încheierii unui raport de muncă pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Masura buna, dar nesemnificativa.
  Asteptam masurile importante, desfiintarea sporurilor, cumulului pensiei cu salariul la stat, si mai ales desfiintarea pensiilor speciale !

 2. Masuri bune, dar mai sunt o gramada de chestii birocratice. Protectia muncii in anumite domenii tot asa pentru mai putin de 9.

 3. O măsură foarte bună în sprijinul IMM-urilor și care sa ajute la debirocratizare este eliminarea declarației obligatorii a beneficiarilor reali pentru societățile comerciale care au acționari persoane fizice. Aceste date sunt ușor de preluat de la ONRC, pentru ca deja le are.
  A fost promulgata o lege de Claudiu Nasui, dar PSD a trecut un amendament care anulează practic acea lege.

 4. cine dracu mai semneaza mizeria aia de condica? cea mai retardata si pur birocratica masura introdusa in istoria recenta. cu lucrul remote ce se mai aude?

 5. Dispare fisa postului, foarte bine foarte bine. Te angajezi la firma patronului patriot ortodox ca operator calculator dar pentru ca nu ai fisa postului trebuie sa te ocupi si de curatenie si de zugravit si de desfundat wc uri si de descarcat marfa.
  Nu se mai tine condica de prezenta. Adica vii la program cand incepe patronache si pleci cand vrea patronache, dar esti pontat 8 ore din bunavointa patranului. Vechime la pensie, canci, patronul poate sa ponteze 1 zi din 5 si nu mai e obligat. Sunt cazuri reale
  Cum dovedesti ca ai lucrat minim 8 ore pe zi la firma lui patronache patriotul crestin, daca nu mai e obligat sa tina condica de prezenta?
  Vor descoperi multi ca au fost pontati 2 ore sau patru ore pe zi. Ce surpriza!
  Ajutorul de somaj e o mizerie (dar liberalii cred ca cel care primeste ajutor de somaj nu mai vrea sa munceasca pentru ca la cat castiga din el isi cumpara vile in Monaco, iahturis si isi face si conturi bancare in Panama). La un salariu minim pe economie primesti cam 400 de lei pe luna. NU se organizeaza cursuri de recalificare, nimic. In localitatile mici. Nu ai sanse sa mai evoluezi.
  Ce bine au modernizat piata muncii liberalii astia. Si se mira de ce pleaca romanii in strainatate unde salariul minim e cat ala mediu din Romania.

 6. La ce e buna fisa postului? Multi cred ca e pentru protectia prin lege a drepturilor muncitorului. Dar admiratorii fascismului si pensionatii la 50 de ani cred ca e „birocratie”.