G4Media.ro

EXCLUSIV Deficit bugetar de 6,1% din PIB în 2025 și risc de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Deficit bugetar de 6,1% din PIB în 2025 și risc de pierdere a fondurilor europene, plus creșteri de taxe dacă legea pensiilor intră în vigoare, arată avizul cu rezerve al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a dat joi aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor, potrivit documentului consultat de G4Media. Proiectul este mărul discordiei între PSD și PNL, liberalii avertizând prin vocea lui Nicolae Ciucă că e nevoie de ”clarificări”. În aviz, ministrul Marcel Boloș (PNL) a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB. El arată că va fi nevoie de ”măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și populației”.

Boloș a arătat în aviz că Ministerul Finanțelor nu a identificat ”surse suplimentare de acoperire a impactului bugetar”.

Or, susține ministrul Boloș, aceste cifre sunt cu mult peste țintele de deficit asumate de România și asta ar duce la posibilitatea ca fondurile europene să fie suspendate.

Boloș și-a mai condiționat avizul de asumarea de către guvern a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetare care să asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, echivalentul sumei de 33 de miliarde de lei.

În plus, ministrul liberal al Finanțelor a cerut și ca majorarea pensiilor să fie etapizată dacă se constată ”deteriorarea” evoluției deficitului bugetar.

aviz ministerul finantelor pe legea pensiilor
Foto: G4Media

Context

După doi ani de guvernare conciliantă, PSD și PNL se află la prima criză majoră. Liberalii au reclamat, joi dimineață, „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar fi refuzat să transmită avizul pentru proiect. Ședința de Guvern a fost întârziată mai bine de două ore. În cele din urmă, Ministerul Finanțelor a dat avizul. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul adoptă proiectul și i-a trasat ministrului Boloș sarcină să prezinte un plan concret pentru creșterea încasărilor la buget și pentru digitalizarea ANAF.

Divergențele au apărut după ce PNL și PSD, respectiv Ministerul Finanțelor (PNL) și Ministerul Muncii (PSD) au interpretat diferit cifrele pentru impactul bugetar al legii pensiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

 1. PSD si PNL, aceeasi mizerie. Au falimentat tara furand-o si apoi au crescut taxele si impozitele ca sa poata fura in continuare.

 2. As lasa tara asta 5 ani pe mana PSD + AUR, poate doar dupa ce trece prin infern, romanii vor iesi masiv la vot si vor schimba ceva cu adevarat!!!

 3. Recalculam pensiile sociale și apoi la revedere, ne auzim peste alți 4 ani!

 4. Bucura-Oprescu, Boloș, Ciolacu și Ciuca -afară!

  • Problema societatii? Batranii vor tine cont si vor vota din inima pentru PSD si PNL, tinerii sunt cei care pot ridica USR, Reper.. Daca nu iesim masiv la vot, vom vedea PSD, PNL si AUR!!! Si da…PNL are destui votanti, o sa vedeti. Usr si restul vor ramane departe… 🙁

 5. foarte urat ce faceti. nu sunteti departe de ceausescu si/sau securitate

 6. Sunt septugenar dar nu-mi trebuie nicio mărire de pensie. Speram să pot să-mi duc senectutea în liniște, nu cu povrști

 7. …povești. Dar mutul și alianța lui contra naturii nu mă lasă.
  Blestem acest tandem ce duce țara în prăpastie. Despre ce 40% vorbesc tăntălăii ăștia?

 8. Toti sunt la fel…

  • Cum zicea cineva mai sus, sa pice tara și pe mana PSD-AUR sa o facă praf de tot poate atunci o să înțelegi și tu ca nu toți sunt la fel. Dacă la fiecare runda de alegeri vei vota partidul care ți se pare cel mai bun la momentul respectiv (și atenție, nu perfect cum vrei tu) cu fiecare rundă clasa politică va deveni mai curată. Perfectă nu va fi niciodată, însă măcar o absorbție de fonduri europene mai bună, un spital și o autostradă în plus și tot ți-ai făcut datoria de cetățean.
   Așa doar pui țărâna pe un stat care e aproape în groapă

 9. Acest guvern va trebui sa inchida granitele daca nu vrea ca forta de munca sa paraseasca masiv tara astfel incat sa se ajunga la situatia in care pensiile sa fie platite in proportie de 80-90% din imprumuturi.

  • Guvernul se împrumută cu 80 miliarde de lei în plus în fiecare an. Bugetul pensiilor este doar un pic mai mare…

 10. Domnul Marcel Boloș nu a plecat, așa după cum i s-a cerut?!

  …Păi, atunci, vorba doamnei Anca Constantinescu, colega domniei-sale de alianță politică.