G4Media.ro

Examenele naționale “pot fi serios perturbate” dacă prevederea privind salarizarea profesorilor nu…

Foto: Pexels.com

Examenele naționale “pot fi serios perturbate” dacă prevederea privind salarizarea profesorilor nu se va regăsi în noua lege a salarizării, spune liderul FSLI, Simion Hancescu

Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu spune că examenele naționale riscă “să fie chiar perturbate”, dacă prevederea privind salarizarea nu se va regăsi în noua lege a salarizării. Amintim, prevederea ca salariul unui profesor debutant să pornească de la salariul mediu brut pe economie a fost eliminată din proiectul legii Educației, cu puțin timp înainte de ședința de Guvern în care proiectele au fost adoptate. 

Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro că dacă Executivul nu introduce în noua lege a salarizării, (n. red care ar trebui să fie finalizată până în iunie 2023) prevederea privind salarizarea cadrelor didactice, atunci examenele naționale, Bacalaureatul și Evaluarea Națională vor fi “perturbate serios”. El mai spune că protestele anunțate zilele trecute vor continua. În luna mai va fi un marș de protest de amploare în Capitală, iar spre sfârșitul lunii ar putea fi grevă generală.

“Noi am decis ieri în ședința Colegiu Național al liderilor, un calendar. Vor mai fi proteste în aprilie în București, la finalul lunii, probabil va fi un marș de amploare în București la începutul lunii mai și vom da drumul și la referendum pentru grevă generală, propunerea fiind undeva în ultima decadă a lunii mai, înainte de încheierea situației școlare. Este posibil să se întâmple un lucru neplăcut, adică să fie chiar perturbate serios examenele naționale din finalul acestui an”, spune Simion Hancescu.

Amintim, cu puțin timp înainte de ședința de Guvern de miercuri, în care s-au adoptat proiectele legilor Educației, liderii PSD și ministra Educației s-au întâlnit cu sindicatele din Educație pentru a li se transmite că în legea educației nu poate fi inclusă prevederea legată de salarizarea cadrelor didactice.

Potrivit lui Simion Hancescu: “Liderii PSD și PNL au confirmat că a existat o discuție la nivel de coaliție și nu acceptă să apară legea în acest proiect sau legea finală în asemenea articol, pentru că ar fi singurul domeniu care ar avea o asemenea prevedere cu trimitere directă la salarizare. Atunci noi am spus că sub nicio formă nu acceptăm acest principiu care este extrem de important, este cheia întregii legi. Dacă își asumă treaba asta că scoată din legea învățământului, să iasă public și să spună că nu se abandonează această idee, adică această prevedere trebuie să regăsească în forma finală a legii salarizării pentru că așa cum e firesc”, a explicat Hancescu.

Citește articolul întreg pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează