G4Media.ro

Eurostat: Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili…

Eurostat: Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili au scăzut în UE cu 10%, în 2020

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili au scăzut semnificativ în 2020, cu 10% în Uniunea Europeană, comparativ cu anul precedent, cel mai redus declin fiind în Malta, Ungaria, Irlanda, Lituania şi România, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Eurostat atrage atenţia că în 2020 statele membre UE au introdus măsuri pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Combustibilii fosili sunt în principal petrolul şi produsele petroliere, cărbune, turbă şi gazele naturale.

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili sunt generate în ţările în care combustibilii sunt arşi pentru scopuri cum ar fi generarea electricităţii, transport, producţia de oţel, etc. În consecinţă, importurile şi exporturile de produse energetice au un impact: de exemplu, dacă cărbunele este importat pentru generarea electricităţii, aceasta duce la o creştere a emisiilor în ţara importatoare, în timp ce dacă electricitatea este importată, nu are efect asupra emisiilor în ţara importatoare, deoarece aceste emisii sunt raportate în statul exportator, unde este produsă electricitatea.

Conform estimărilor Eurostat, emisiile au scăzut în 2020 în toate statele membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Grecia (minus 18,7%), Estonia (minus 18,1%), Luxemburg (minus 17,9%), Spania (minus 16,2%) şi Danemarca (minus 14,8%). Cel mai redus declin a fost în Malta (minus 1%), Ungaria (minus 1,7%), Irlanda şi Lituania (ambele cu minus 2,6%) şi România (minus 4,2%).

În 2020, în toate statele membre UE s-a înregistrat o scădere a consumului combustibililor fosili, mai ales la cărbune. Şi consumul de petrol şi produse petroliere a scăzut în aproape toate ţările membre ale blocului comunitar. Consumul de gaze naturale a scăzut doar în 15 state membre, a crescut sau a rămas la acelaşi nivel în alte 12. În contrast, ponderea energiei din surse regenerabile în generarea electricităţii a crescut considerabil.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Între timp: https://www.bbc.com/news/world-asia-57018837
    Dar mașinile diesel sunt problema….

  2. Link-ul face toți banii, ar trebui mult mai multe vizualizări aici